Zwolle Pride: “Verbinden is absolute noodzaak”

Het komend weekeinde kleurt de stad Zwolle roze. Het  evenement Zwolle Pride duurt maar liefst vier dagen en kent tal van hoogtepunten in de programmering. De Gaykrant had een uitgebreid gesprek met de voorzitter van stichting Zwolle Pride Niek Lá Mon (34). Volgens hem is het nu de hoogste tijd te laten zien dat LHBT-ers er toe doen. “Deze regio scoort het laagst als het om acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren gaat.”

Tekst: Paul Hofman

Geloof

In de jaren tachtig en negentig vonden in Zwolle regelmatig geweldsincidenten plaats tegen homo’s. Drie gruwelijke moorden op alleenstaande gay mannen hielden de stad lange tijd in de greep. Dat de bevolking van de stad met een scheef oog keek naar homo’s was bekend. Lá Mon vertelt: “De grootste uitdaging ligt in het feit dat je in een regio zit waar het geloof een hele grote rol speelt. Sommigen staan sceptisch tegenover LHBT-ers. Zijn insteek is om mensen met elkaar te gaan verbinden. “Niet alleen in Zwolle en de regio maar ook met het hele land.”

Zwolle kende in jaren tachtig en negentig veel anti-homo geweld

Roze Zaterdag

Twee jaar geleden raakte hij betrokken bij een groep mensen die Roze Zaterdag naar Zwolle wilden halen. Ze moesten het echter afleggen tegen Leeuwarden. Maar het idee bleef boven de markt hangen. “En zo is Zwolle Pride ontstaan.” Uitgangspunt is dat iedereen een gelijke behandeling krijgt, benadrukt Lá Mon. De regio met daarin plaatsen als Staphorst, Ommen en Dalfsen scoort laag als het gaat om acceptatie van LHBT-ers onder jongeren. Om het onderwerp op de kaart te zetten heeft de organisatie een voorleesmiddag voor basisschoolleerlingen uit de onderbouw georganiseerd. “Zij krijgen een modern sprookje te horen over twee koningen.”

Snoeihard

Het thema van Zwolle Pride is ‘Join the Heartbeat’ . Hij vindt Zwolle een heerlijke stad om te wonen. “De stad doet er alles aan om iedereen mee te laten doen en hecht veel waarde aan inclusiviteit en diversiteit, maar acceptatie blijft natuurlijk iets persoonlijks.”

Vervolgt: “Ik ben zelf mondig genoeg om mij te verweren en ik voel mij dan ook niet snel buiten spel gezet en beledigd. Ik weet ook dat er veel jongeren zijn die vooral in deze regio, waar het geloof een grote rol speelt, problemen hebben met het zichzelf kunnen zijn. De samenleving is snoeihard geworden en de verdraagzaamheid is soms ver te zoeken. Maar ik geloof oprecht dat we op de goede weg zijn.” Bevlogen: “Laten we ons richten op wat er is en nog gaat komen in plaats van achter uit te kijken en te blijven hangen in wat is geweest.”

“De grootste uitdaging ligt in het feit dat je in een regio zit waar het geloof een hele grote rol speelt”

BurGAYmeester

Naast lezingen, debatten en muziekoptredens van onder meer Jody Bernal vindt het hoogtepunt zaterdag plaats. Dan is er de grote City Parade. “Een bonte optocht met allerlei voertuigen trekt door de binnenstad.” Het wordt een heus spektakel dat de jaarlijkse Canal Parade naar de kroon zal steken. Bijzonder is de benoeming van de BurGAYmeester. Hoe is dit idee ontstaan? Lá Mon: “De huidige burgemeester vertrekt en er is een nieuwe benoemd. Echter, door die wisseling blijkt dat onze stad vijf dagen ‘bestuurlijk stuurloos’ is. Wij hebben hiervoor gekeken naar een leuke oplossing.” En zo wordt de functie tijdelijk ingevuld door cultureel onderneemster Gina Maria. “Zij is een bekend persoon in Zwolle en draagt de LHBT-community een warm hart toe. Daarom hebben wij haar als burGAYmeester gevraagd en zo het boegbeeld te zijn van Zwolle Pride.” Zij is zeker geen prinses carnaval, benadrukt hij. “Zaak is dat de acceptatie integraal opgepakt moet worden, zowel bestuurlijk, in de sport, het bedrijfsleven als op scholen.”

Bedrijfsleven

De lijst met partners en sponsoren oogt indrukwekkend. Ook in het bedrijfsleven ziet men het belang van emancipatie. Namen als Scania, Heineken, McDonald’s, Douglas en talloze anderen staan volledig achter Zwolle Pride. “Zwolle is een stad maar heeft een dorpse mentaliteit, typisch iets van ‘ons kent ons’. Dus toen de ene sponsor zich aansloot volgden er al snel meer. Een sneeuwbaleffect tijdens deze bloedhete dagen,” lacht hij. Lá Mon kan niet wachten totdat aanstaande donderdagavond de aftrap van Zwolle Pride plaatsvindt. Het belooft een grandioze happening te worden. Duizenden bezoekers worden verwacht. Het geluid van emancipatie gaat verder dan Amsterdam.

Meer weten? Kijk op www.zwollepride.nl

Foto: Nienke Blanc/ styling Stef Smits

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.