COC en D66 bezorgd over incidenten Pride Amsterdam: organisatie reageert

COC Nederland en D66 Amsterdam hebben hun zorgen geuit over meerdere anti-LHBTI incidenten die plaatsvonden rondom de Pride Amsterdam.

Tekst: Kenneth Steffer

De Pride Amsterdam was dit jaar een feestje met ´slechts´ 14 aanhoudingen voor veelal lichte vergrijpen. Maar pas na het feestweekend, waarin ook de balans door politie en justitie werd opgemaakt, bleek dat er zich meerdere incidenten hebben voorgedaan rondom de Prideweek.

Meerdere incidenten rondom Amsterdam Pride

Zo sprak de Gaykrant met twee slachtoffers van anti-homogeweld en verschenen er berichten in de media over een homokoppel dat werd bespuugd en uitgescholden door een taxichauffeur van Uber. Bij navraag van de Gaykrant onder bezoekers van de Pride Amsterdam, blijkt dat er zich meerdere vervelende situaties hebben voorgedaan. Deze incidenten bleven veelal beperkt tot ´intimidatie´ en ´scheldpartijen´, maar fraai is het allerminst.

Noodklok

Het COC en D66 Amsterdam luiden nu de noodklok en willen zelf ook graag in kaart brengen wat er precies is misgegaan om hier volgend jaar een ander beleid op toe te kunnen passen. ¨Het is pijnlijk te constateren dat er weinig stappen vooruit gezet lijken te worden en dat incidenten schering en inslag blijven¨, aldus Jan-Bert Vroege van D66. Daar aan toevoegende: ¨Wij willen weten of de verdachten van deze incidenten in beeld zijn en of zij eerder betrokken zijn geweest bij soortgelijke incidenten.¨ De partij laat verder weten dat ze benieuwd zijn welke sancties de daders van hun werkgever kunnen verwachten en welke sancties de overheid zou kunnen opleggen.

“Het is pijnlijk te constateren dat incidenten schering en inslag blijven”

Ook COC Nederland is ´not amused´ en laat weten: ¨We hebben inmiddels contact opgenomen met de slachtoffers die bij ons bekend zijn. COC Nederland dringt bij het kabinet al een tijd aan op meer maatregelen tegen anti-LHBTI-geweld. Het COC wil in het bijzonder dat er bij de politie gespecialiseerde ´discriminatierechercheurs´ komen, maar minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) weigert vooralsnog om aan die wens tegemoet te komen.¨

Organisatie 

De organisatie van Pride Amsterdam laat bij monde van woordvoerder Danny de Vries weten ¨geschrokken¨ te zijn van de incidenten, maar wijst er ook op dat het op-een-na grootste evenement van de hoofdstad onmogelijk helemaal incidentloos kan verlopen. ¨Zeker niet met de honderdduizenden mensen die het evenement in Amsterdam bezoeken”, aldus De Vries.

“Het op-een-na grootste evenement van Amsterdam kan onmogelijk helemaal incidentloos verlopen”

De Vries: ¨We leven ontzettend mee met de slachtoffers. Achter de schermen zoeken we ook actief contact met hen om ze een hart onder de riem te steken. Deze incidenten geven aan dat de Pride Amsterdam nog steeds noodzakelijk is om te organiseren. Onze boodschap van ´zijn wie je bent en houden van wie je wilt, moeten wij dan ook blijven verkondigen.¨ Tot slot geeft de organisatie aan dat ze binnenkort wederom met taxibedrijf Uber om de tafel gaan om een voorlichtingscampagne en workshops op te zetten voor de chauffeurs van dat bedrijf.

Foto: Jeroen Ploeger | Pride Amsterdam

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.