Mr. Gay Belgium op voetbalboot tijdens Pride Amsterdam

Tijdens de Amsterdamse Canal Parade morgen vaart op de speciale voetbalboot EURO2020 Matthias De Roover mee, ofwel Mr. Gay Belgium 2019. Een fanatiek voetballer, maar sinds kort ook rolmodel. Want ook bij onze zuiderburen is er nog een hoop werk te doen en zijn er geen openlijke gay profvoetballers. “Zolang we blijven zwijgen, gebeurt er niets.”

Tekst: Peter Schouten

Sinds begin juni mag Matthias (26) zich een jaar lang Mr. Gay Belgium noemen. Een titel die natuurlijk met veel show en uiterlijk vertoon gepaard gaat. Dat is logisch en leuk, maar de voetbalwereld zal ook nog veel van Matthias gaan horen. Hijzelf speelt als centrale middenvelder bij FC Eksaarde, een bescheiden provinciale amateurclub uit het Belgische Lokeren. Landelijk krijgt Matthias veel aandacht voor zijn voorbeeldfunctie voor de LHBT+gemeenschap en vooral voor voetballers die schrik hebben om uit de kast te komen.

Onlangs zei Michael van Praag – de voorzitter van de Nederlandse Voetbalbond – hier dat sommige betaald voetbalclubs spelers afraden om uit de kast te komen. Hoe kijk jij naar die uitspraak?

“Ik kan zijn uitspraak wel plaatsen, maar niet goedkeuren. Ik hoor dit helaas niet voor de eerste keer, want bij ons in België geldt dat grotendeels ook. Nee, ik ken geen profvoetballer in ons land die gay is. Het is geen gemakkelijk thema en er is nog zo veel werk te doen. Wat als ik profvoetballer was geweest? Waarschijnlijk was ik uit de kast gekomen, al had het ook wel wat langer geduurd. Je krijgt namelijk automatisch het stempel van ‘de eerste openlijke gay profvoetballer’. Je wordt een rolmodel, een ambassadeur. Zonder dat je dat wilt. Dat kan en wil niet iedereen. Maar iemand moet de eerste zijn. Daarna kunnen er grote stappen gezet worden.”

Stel een profvoetballer belt jou op en vraagt om jouw advies omdat hij uit de kast wil komen. Wat zeg je dan?

“Ik zou een afspraak met hem maken om erover te babbelen. Ben je klaar om dat stempel te krijgen? Om die rol te spelen? Stel jezelf die vragen als je ’s avonds alleen in bed ligt. Alleen bij een volmondig ja ben je er klaar voor.”

Hoe zie jij jouw rol als Mr. Gay Belgium over het algemeen hierin?

“Ik ben geen profvoetballer, maar wel één van de weinige voetballers die er openlijk voor uitkomt. Graag laat ik zien dat je geen schrik hoeft te hebben om jezelf te zijn binnen de sport. Ik had ook mijn twijfels en vond het spannend om het te vertellen. Maar het kan echt veel beter uitpakken dan je zou denken van te voren. En dat je heel blij en tevreden kunt zijn met jezelf. Het is bijna 2020. Het kan! Maar zolang we blijven zwijgen, gebeurt er niets. Ik werk samen met de Belgische voetbalbond aan de zichtbaarheid van dit onderwerp. Dat ouders er met hun kinderen over gaan praten. Dat het niet per se slecht hoeft te zijn en dat zij zeggen: kijk maar naar het verhaal van Matthias.”

Hoe was jouw coming out bij jouw voetbalclub?

“Mijn beste vrienden in de club wisten het al. De rest nog niet. Een jaar of vijf geleden heb ik het in de kleedkamer verteld: ik val op jongens, maar ik blijf dezelfde Matthias die jullie kennen. Mijn teamgenoten hadden het niet echt verwacht, maar aanvaardden het ook heel snel. Natuurlijk worden er mopjes gemaakt, maar daar kan ik tegen. Ik heb gelukkig nooit problemen gehad op het voetbalveld. Nu ik wat bekender ben, ben ik wel benieuwd hoe dat verder gaat.”

Wat ga je precies doen de komende tijd?

“Ik ga toespraken houden in voetbalstadions. Mijn boodschap is: aanvaard jullie spelers. Wie of wat ze ook zijn. Ze spelen tenslotte voor jullie club. Natuurlijk is er daarbij een groot verschil tussen het amateur- en het profvoetbal. Profvoetballers hebben te maken met supporters, transfers en carrières. In het amateurvoetbal is het allemaal een stuk amicaler. Verder ga ik met de Belgische voetbalbond een campagne doen tegen discriminerende spreekkoren zowel gericht tegen bijvoorbeeld allochtone voetballers als tegen LHBTI+’ers.”

Spelen dat soort zaken ook in voetballend België?

“Ja. Het spreekkoor ‘Alle joden zijn homo’ is onlangs nog veroordeeld door het Belgische Hogere Beroepshof, want het werd als discriminerend gezien. Dat is een grote stap richting sancties tegen voetbalclubs. Al werk ikzelf liever richting sensibilisering dan sancties.”

Wat bedoel je daarmee?

“Na de kampioensviering van voetbalclub Racing Genk riep Leandro Trossard (speler van Racing Genk, PS) ‘alle boeren zijn homo’s’. Hij deed dat met teveel drank op. Wellicht was het een opwelling of een moment van vreugde, maar voor sommigen komt het gewoon heel hard aan. Veel fans en voetballers staan niet stil bij de impact die dit kan hebben. Trossard heeft een boete gekregen van de Belgische voetbalbond. Ik zou zeggen: laten we met hem en homoseksuele voetbalfans samen gaan zitten. Het gesprek aangaan. Maar zo’n vorm van sensibilisering is gewoon ingewikkelder dan sancties uitdelen. Daar wil ik aan werken.”

Welke voetbalposter had jij vroeger eigenlijk boven je bed hangen?

“Die vraag heb ik nog nooit gehad! Er hingen geen posters boven mijn bed. Dus geen enkele voetbalclub of speler.”

Wie is nu je favoriete voetballer?

“Ik vergelijk mijzelf graag met Ruud Vormer (Nederlandse middenvelder bij Club Brugge, PS). Een voetballer die altijd in dienst van het elftal speelt. Niet iemand die per se uitblinkt in bijvoorbeeld doelpunten maken. Een nuttige speler.”

Ik denk niet dat veel lezers die voetballer kennen eerlijk gezegd…

“Okay, Ajax dan. Ik vind Matthijs de Ligt ook fantastisch. Op die leeftijd! Hij is zo matuur en heeft een schone toekomst voor zich. Al was ikzelf voor Barcelona gegaan en niet voor Juventus…”

België is al een tijdje de nummer 1 op de ranking van de internationale voetbalbond FIFA. Volgend jaar is het EURO 2020, het Europees kampioenschap voetbal. Gaan jullie winnen?

“Zeker. Als het nu niet lukt, ga ik het denk ik ook nooit meer meemaken. We zijn nu nummer één van de wereld, maar dat duurt geen jaren meer. De komende lichting voetballers is namelijk veel middelmatiger dan wat we nu hebben.”

Hoe kijk je naar morgen als je meevaart op de speciale voetbalboot EURO2020?

“Supertof die voetbalboot. Het wordt sowieso mijn eerste keer Pride Amsterdam. Ik kan me er nog weinig bij voorstellen. Al die boten! Heel spannend!”


Meer weten over de voetbalboot EURO2020? https://www.degaykrant.nl/2019/07/22/voetbalboot-euro2020-vaart-mee-met-canal-parade/

Benieuwd naar de uitspraken van Michael van Praag over homoseksualiteit en voetbal? https://www.degaykrant.nl/2019/05/17/michael-van-praag-knvb-ik-was-wel-uit-de-kast-gekomen/

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.