Mario Magic over Senior Pride: “Het is één grote reünie”

De week van Pride Amsterdam staat in het teken van events, lezingen en ontmoetingen. De Gaykrant belicht de deze week een aantal organisaties en mensen die zich vol trots tijdens de Pride Week presenteren. Vandaag een gesprek met Martijn Priemis (44) die als goochelaar Mario Magic de SeniorPride opluistert. “Het is één grote reünie.”

Tekst: Paul Hofman

Dat hij ooit op podia zou staan, had hij als kleine jongen niet kunnen bevroeden. Voor bezoekers van de SeniorPride is hij inmiddels geen onbekende meer. Zijn staat van dienst spreekt tot de verbeelding, zeggen collega’s.

Komisch goochelaar

Hij wordt midden jaren zeventig geboren in het Zeeuwse Zierikzee. Na het behalen van zijn lagere technische school moet hij in militaire dienst. Amsterdam trekt en daar gaat zijn droom in vervulling. Goochelen is waar alles om gaat draaien. Hij komt terecht bij een entertainmentbureau waar hij inmiddels al lang voor werkt.

Hoe wordt je eigenlijk goochelaar?

“De fascinatie voor goochelen was al aanwezig toen ik nog kind was. Ik goochelde op kinderpartijtjes en later op mijn twaalfde ben ik begonnen bij het Poppentheater Alteklein in Zierikzee. Ik mocht het voorprogramma doen voordat de daadwerkelijke poppenkastvoorstelling begon. Er kwamen groepen kinderen naar het theater, maar ze waren niet altijd allemaal op tijd, daarom werd ik ingezet.” zegt hij lachend.

Travestiecabaret

Wat maakt jou als goochelaar zo bijzonder?

“Humor. Ik ben één van de weinige komische goochelaars in Nederland. Ik werk met grappen en grollen en zorg ervoor dat mijn acts origineel zijn. Ook goochel ik op congressen voor goochelaars. Wat mij denk ik ook bijzonder maakt, is dat ik goocheltrucs en -props maak voor andere goochelaars die daarmee internationaal optreden. Ik heb een atelier waar ik deze kan vervaardigen.”

Martijn Priemis alias Mario Magic

Mario Magic treedt regelmatig op als vaste entertainer in Casablanca Variété op de Zeedijk. Ook hier laat hij zijn kunsten als goochelaar zien. Regelmatig sleept hij prijzen in de wacht op nationale goochelwedstrijden. Inmiddels staat hij meer 25 jaar in het Travestiecabaret in Casa Rosso. Trots: “Al twintig jaar werk ik samen met Coco Coquette voor dit cabaret en het Eurosong Travestival.”

Sinds zijn eerste optreden tijdens de SeniorPride in 2016 wordt hij op handen gedragen door het publiek. “Onze mensen smullen van hem en artiesten zeggen altijd dat ze het heerlijk vinden om met Mario Magic te werken. Het is alsof ze in een warm bad stappen, zegt SeniorPride-organisator Oebele Kooistra.

Sandra Reemer

Zelf vult hij aan: “Het is eigenlijk altijd één groot feest. Ik vind het fantastisch om voor mensen op te treden en hen blij te maken. Een van de leukste ervaringen was in 1997 toen ik optrad met Danny de Munk en Sandra Reemer voor ‘Zonnebloem’ Theater Producties. Dat was een jaar lang tachtig voorstellingen door heel het land voor zieken en bejaarden. Je kwam overal en nergens. We hebben de gekste dingen meegemaakt, zoals die keer toen Sandra Reemer het laatste lied zong van het programma: ‘The party is over now’. Net op het moment dat zij de tekst ‘The lights go out’ zong, viel de stroom uit.”

Kop in de Vim

Over de vraag wie hem inspireert hoeft hij niet lang na te denken.”De helaas te vroeg overleden clown Berry Merlin. Zijn bekende toverspreuk was: ‘Sim Sala Bim met je kop in de vim. Welk kind weet dat nou nog? Ik zag hem vaak bij de goochelclub Goochel en Ontspanningsvereniging Amsterdam waar ik lid van was. Vooral zijn humor en improvisatie waren een grote inspiratie.”

Haal het doek maar op

De agenda van Mario Magic is boordevol deze Pride week. Wat ga je zoal doen?

“Dit jaar herdenken we de Stonewall rellen en er treden bekende troubadours op met Nederlandstalige liedjes. Natuurlijk vieren we ook feest op het plein van de Nieuwmarkt. Ik mag het concert presenteren. SeniorPride is dit jaar de samenwerking aangegaan met De Graaf & Cornelissen Entertainment en zij geven een voorproefje van hun nieuwe musical Haal het doek maar op, van Appelscha tot Zierikzee. Ook brengen Mieke Stemerdink en Lenny Kuhr liedjes van hun nieuwe CD en geeft Jan Rot een inkijkje in zijn nieuwe theaterprogramma ‘O ja’ met liedjes uit de jaren negentig. Het geheel wordt verbonden door de Dumas Dancers. Voor het publiek is SeniorPride inmiddels uitgegroeid tot één grote reünie en we gaan met z’n allen met de voetjes van de vloer.”

Meer weten? Kijk op www.seniorpride.amsterdam

Foto’s: Jeroen Ploeger en Rob van den Heuvel

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.