Genius treedt uit de schaduw

De Gaykrant belicht de komende dagen een aantal organisaties die zich vol trots tijdens de week van Pride Amsterdam zullen presenteren. Vandaag een gesprek met Robertjan Reininga, voorzitter van de vereniging Genius. Het is veel meer dan alleen maar mannen leren kennen, onthult hij.

Tekst: Paul Hofman

Netwerken 

Genius begon 25 jaar geleden als vriendenclub, maar werd korte tijd later een netwerkvereniging voor hoogopgeleide professionals, vertelt Reininga. Vanaf de eerste dag bleek het een schot in de roos te zijn. Langzaam veranderde de club in een landelijke groep actieve homomannen, die maandelijks bij elkaar komt voor een speciale activiteit. Enthousiast vertelt Reininga ons over de club ondernemende mannen. In het dagelijks leven is hij zelf directeur bij een zorgverzekeraar.

Worstenmakerij

Twee jaar geleden is hij zelf lid geworden van Genius. “Ik wilde meer mannen leren kennen en met hen inhoudelijke activiteiten ondernemen.” Dat de club staat voor verbreding, verdieping maar ook vriendschap spreekt hem bijzonder aan. “Elke activiteit die we ondernemen is daarvan een concreet bewijs.” Waar moeten we dan aan denken? “We hebben interessegroepen als architectuur en geschiedenis, culinair, films, gezondheid en kunst en cultuur.” Ook outdoor activiteiten staan regelmatig op de agenda. Zo ging een grote groep mannen onlangs naar een worstenmakerij en werden ze bijgepraat over chemseks. Maar ook wandel- en fietstochten vinden vaak plaats.

“Voor ons is het een speerpunt om

zichtbaarder te worden”

Haalbaarheid

Geduldig legt hij uit: “Zo’n activiteitencommissie coördineert, helpt en denkt mee met activiteiten die worden georganiseerd door verschillende interesse groepen of individuele leden. Zo wordt altijd gekeken naar de financiële, inhoudelijke en organisatorische haalbaarheid.

Speerpunt

Dat Genius pas nu naar buiten komt is opvallend. “Voor ons is het een speerpunt om zichtbaarder te worden.” Sinds kort is de club lid geworden van de Pride Business Club. Reininga onthult: “Als voorzitter heb ik deel genomen aan het door hen georganiseerde seminar waarin de rol van het bedrijfsleven in de LHBT-gemeenschap aan de orde kwam.

PINK

Een dag waar Reininga naar uitkijkt is de dag na de Canal Parade. “We organiseren die laatste dag van de Pride weer een PINK-borrel mét inhoud. In het (P)INK hotel vindt een groepsgesprek plaats met ondernemer en oud-Pride ambassadeur Hans Verhoeven. Daarbij zullen vrijheid en tolerantie centraal staan. Hij neemt ons mee in het Pride-thema van dit jaar Remember the Past, Create the Future.”

Trots: “Ik heb vrienden gemaakt via Genius en heb dingen met de vereniging gedaan die ik alleen niet zou hebben gedaan.”

Meer informatie? Kijk op www.genius.nl

Foto: Anita Muschner

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.