Pride Amsterdam 2019 trapt af met Pride Walk demonstratie

Met een manifestatie bij het Homomonument en een demonstratieve en activistische mars naar het Vondelpark, wordt het negen dagen durende festival Pride Amsterdam zaterdag 27 juli met de zogenoemde Pride Walk officieel geopend. De stoet zal richting Concertgebouw gaan, via de PC Hooftstraat, onder het Rijksmuseum doorlopen met eindbestemming Vondelpark. Het Rijksmuseum is die dag in regenboogkleuren gehuld. Daar zal van de stoet van duizenden mensen ook een officiële foto worden gemaakt. In het Vondelpark wordt Pride Amsterdam vervolgens officieel bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland.

Pride Amsterdam wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBT+ers in het bijzonder, waar ook ter wereld.  De organisatie verwacht dat bij deze openingsactiviteit weer enkele duizenden mensen gaan mee open dwars door het centrum van Amsterdam. De afgelopen jaren is de belangstelling voor de Pride Walk alleen maar toegenomen.

“We laten zien dat we een prachtige community

zijn in al onze diversiteit en veelkleurigheid”

Statement 

“Met de Pride Walk protesteren we tegen onrecht en vervolging in meer dan 70 landen en geven we aan dat we het niet langer pikken dat anderen vinden dat zij kunnen bepalen hoe wij moeten leven. We laten zien dat we een prachtige community zijn in al onze diversiteit en veelkleurigheid”, zegt organisator Hans Verhoeven van de Pride Walk. “Zes jaar geleden werd de eerste Pride Walk gelopen. De Pride Walk is voor en van iedereen. We nodigen mensen uit hun boodschap of mening kenbaar te maken. Door de jaren heen lopen steeds meer organisaties en groepen mee, die de Pride Walk gebruiken om de doelen die ze willen bereiken kenbaar te maken en kracht bij te zetten. Veel mensen lopen ook mee vanuit een gevoel van verbondenheid en solidariteit.”

Hans Verhoeven, organisator Pride Walk

Verleden & toekomst

Het thema van Pride Amsterdam is ‘Remember the past, Create the future’ vanwege de herdenking van de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Om dit zichtbaar terug te laten komen tijdens de Pride Walk worden er 75 borden meegedragen waarop de mijlpalen en helden uit het verleden en de doelen die nog bereikt moeten worden, worden weergeven. Verhoeven: “Die borden geven een mooi overzicht van het verleden, en zijn tegelijkertijd ook een spoorboekje voor datgene waar we ons de komende jaren nog voor in moeten zetten.”

Flags of Shame

In het internationale gedeelte van de Pride Walk worden onder de noemer ‘Flags of Shame’, de vlaggen meegedragen van de meer dan zeventig landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat, in sommige landen zelfs met de dood als straf. “Elk jaar worden dat er gelukkig minder, dit jaar al weer 5 minder dan vorig jaar, omdat die landen hun wetgeving hebben aangepast of het hooggerechtshof heeft bepaald dat de bepalingen in de wet ongrondwettelijk zijn. Dat resultaat is te danken aan lokale activisten, die vaak met gevaar voor eigen leven, zich inzetten voor verandering van de wet. Maar ook de Equal Rights Coalition (ERC) heeft daar vaak een rol in gespeeld. De ERC bestaat uit ongeveer 40 landen die de diplomatie inzetten om de wetten in die landen van tafel te krijgen.”

Bijzonderheden 2019

Bijzonder is dat het Leger des Heils, dit jaar zelfs met een orkest, wil meelopen. “Verhoeven: Daarmee is de ‘hele’ kerk nog niet ‘om’, maar het is een begin.” Het Amsterdamse Leger des Heils wil hiermee wel het signaal afgeven dat zij een organisatie is voor alle mensen, zonder enige vorm van discriminatie. “Gods liefde is er voor ieder mens. In onze wereldwijde ‘mission statement’ geven we dat ook aan. En dan moet je het als organisatie ook laten zien”, vindt Margot Merts van het Leger des Heils. “Daarom lopen we mee. Maar we vragen ook aan de LHBT-gemeenschap om ons tijd te geven om dit verder wereldwijd te ontwikkelen.”

Er zijn vertegenwoordigers van

meer dan 70 organisaties

De Pride Walk is vooral een presentatie van de Nederlandse LHBT+ -community. Tientallen organisaties lopen mee en zullen de eisen die zij hebben met spandoeken kracht bij zetten. Er zijn vertegenwoordigers van meer dan 70 organisaties, zoals COC, Artsen Zonder Grenzen, Out&Abroad, AIDS Fonds en ‘NietGayGenoeg’. Daarnaast lopen duizenden individuele LHBTI’s mee om te laten zien dat zij trots zijn. Onder hen ook een grote groep jongeren van 14 tot 21 jaar. Deelname wordt samen met 17 jongerenorganisaties gecoördineerd door de Youth Pride commissie van Pride Amsterdam.

Programma 27 juli 2019

.De Pride Walk begint ’s morgens om 11:00 uur bij het Homomonument met een korte manifestatie en sprekers. Om 12:00 uur vertrekt de stoet naar het Vondelpark.

In het Vondelpark vindt rond 13.30 uur een kleine officiële handeling plaats en wordt Pride Amsterdam bijgeschreven in het Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland. Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland geeft aan dat een erfgoed-gemeenschap zich actief en bewust inzet voor de toekomst van haar immaterieel erfgoed. Het draagt bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is een middel om te helpen in de borging van het erfgoed.

Raymi Sambo presenteert het programma vanaf 13:30 uur

 

Vanaf 13:30 uur is er een uitgebreid programma met sport, een informatiemarkt, muziek en leuke activiteiten in het Vondelpark tijdens Pride Park. Deze duren tot ’s avonds 22:00 uur. Zo wordt er in het park onder andere door de Youth Pride commissie van Pride Amsterdam dit jaar de ‘Miss Teen Queen’ of ‘Mr Bling King’ gekroond tijdens de enige Junior Drag Contest for Teens in Nederland. Een jury van experts zal de Miss Teen Queen en/ of Mr Bling King 2019 gaan benoemen. Daarnaast wordt door Pride Amsterdam Ambassadeur Amber Vineyard en haar House of Vineyard een Pride Ball gehouden ‘Walk with Pride Ball’. En het Vondelpark Openluchttheater dient als hoofdpodium waar onder andere optreden: Niki Today, Raphaella Brown, Diva MayDay & Miss Bunty, Paul Morris en Willeke Alberti. Raymi Sambo zal het geheel presenteren.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Pride Amsterdam 2019 trapt af met Pride Walk demonstratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.