Voetbalboot EURO2020 vaart mee met Canal Parade

Een belangrijke voetbalprimeur: met de speciale voetbalboot EURO2020 is de laatste deelnemer aan de komende Canal Parade bekend geworden. De boot vraagt zowel aandacht voor inclusiviteit in het voetbal als voor het feit dat Amsterdam volgend jaar speelstad is van het Europees Kampioenschap Voetbal. Na zes jaar is er eindelijk weer een voetbalboot op de Amsterdamse grachten te zien. Met een voetballer erop? Wethouder Simone Kukenheim: “Ja, ik hoop van wel.”

Teks: Peter Schouten

In 2013 was het de KNVB – de Nederlandse voetbalbond – die veel opzien baarde met een eigen voetbalboot. Onder meer Louis van Gaal, Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk sierden de bomvolle grachten met hun aanwezigheid. Over twee weken is het tijdens de Canal Parade de beurt aan EURO 2020. Ofwel het EK Voetbal dat volgend jaar mede in Amsterdam plaatsvindt.

Mensen langs de kant zullen speuren naar bekende voetballers op de boot. Staan die erop?

Kukenheim: “Ik hoop zeker dat er actief betaald voetballers zijn die zich laten zien. We hebben ze uiteraard uitgenodigd, maar helaas nog geen bevestiging ontvangen. We hebben personen en organisaties op de boot die bezig zijn met het thema van homo-acceptatie in de voetbalwereld. Denk daarbij aan onder andere Barbara Barend, Bowi Jong, Stichting Roze Voetbal Fanclubs en Gay Soccer Amsterdam.”

Het is de eerste keer dat de UEFA aanwezig is

tijdens Pride Amsterdam

De boot is een initiatief van de gemeente Amsterdam, KNVB, Johan Cruijff ArenA en Schiphol. Zij vormen de lokale organisatie van het komende EK Voetbal. Ook een afvaardiging van de Europese voetbalbond UEFA vaart mee. Het is daarmee de eerste keer dat de UEFA aanwezig is tijdens de Pride. Zeker met dat laatste is de Amsterdamse wethouder Kukenheim (Zorg, Beroepsonderwijs en Sport) erg blij.

Kukenheim: “Het is een heel positief signaal dat UEFA-officials op onze uitnodiging zijn ingegaan en meevaren tijdens de Pride. Dat zo’n belangrijke voetbalorganisatie zich uitspreekt, is echt een doorbraak en – eindelijk – een heel goed teken. Het helpt ons de boodschap nog sterker en breder uit te dragen. In de strijd tegen discriminatie kunnen we niet zonder de toezegging van dit soort grote en belangrijke organisaties.”

Simone Kukenheim wethouder Amsterdam (Zorg, Beroepsonderwijs en Sport)

Waarom komt er eigenlijk een speciale EURO2020-boot?

We willen dat iedereen zich veilig en welkom voelt tijdens EURO 2020. Of je nu fan, voetballer of vrijwilliger bent. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht zijn of haar geaardheid. Dit biedt een kans om die boodschap bij een groot en breed publiek over het voetlicht te brengen. Daarnaast is het de ideale mogelijkheid om organisaties en mensen die homo-acceptatie binnen en rond de voetballerij een warm hart toedragen, samen te brengen op één boot.”

En dan?

“Naast feesten, gaan we wat mij betreft onze tijd op de grachten goed gebruiken. De vaartocht moet het startpunt zijn om in de aanloop naar het EK samen invulling te geven aan een inclusief toernooi. Ik wil met het hele gezelschap in discussie over inclusiviteit in het voetbal. Het is een onderwerp waar ik me voor ga inzetten deze periode. De kop is er af, maar we zijn er nog niet. Ik hoop – én verwacht – dat er tijdens de vaartocht mooie ideeën zullen ontstaan.”

Andere speelsteden tijdens EURO 2020 zijn onder andere het Russische Sint-Petersburg en de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Gelet op de slechte situatie van LHBT+ers in die landen, zullen zij wel met afgrijzen kijken hoe Nederland en de UEFA hier staan te shinen op een boot. Zoekt u hiermee bewust de confrontatie met dit soort landen?

“De confrontatie zoeken is Amsterdam niet vreemd, maar wel met een doel. Met onze EURO2020-boot dragen we als Amsterdam belangrijke waarden uit. Het past bij ons Amsterdamse DNA om hierin het voortouw te nemen en het bespreekbaar te maken binnen de internationale voetbalwereld. Dat wij verder zijn dan andere landen, brengt voor ons de extra verantwoordelijkheid met zich mee om te vechten voor acceptatie daar waar het onder druk staat.”

“Met onze EURO2020-boot dragen we belangrijke waarden uit. Het past bij ons DNA om hierin internationaal het voortouw te nemen”

KNVB-voorzitter Michael van Praag zei laatst hier in een interview dat betaald voetbalclubs spelers afraden om uit de kast te komen. Hoe vindt u dat?

“Afschuwelijk. Iedereen moet natuurlijk zelf bepalen of en wanneer je uit de kast komt. Maar ik vind dat dit een persoonlijke afweging moet zijn die niet zou moeten samenhangen met gevoelens van onveiligheid. Ook de discriminerende en homofobe spreekkoren eind maart tijdens Nederland – Duitsland laten zien dat we er nog lang niet zijn. Dat geldt niet alleen voor het betaald voetbal: ook bij veel amateurvoetbalclubs voelen spelers zich niet veilig genoeg om uit de kast te komen.”

Bij de Oranje Leeuwinnen en het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit eigenlijk helemaal geen issue. Hoe verklaart u dat?

“Het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk heeft laten zien dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Hoe mooi zou het zijn als de mannen een voorbeeld aan de vrouwen nemen? Het vrouwenvoetbal heeft bewezen dat het niet gaat om je achtergrond, maar om je voetbaltalenten. Afgezet tegen het mannenvoetbal speelt het publiek dat de vrouwenwedstrijden bezoekt ook een voorbeeldrol. Dat vind ik hoopgevend.”

Zou de LHBT+ gemeenschap gebaat zijn met een openlijke mannelijke gay profvoetballer als rolmodel?

“Het zou geweldig zijn als een profvoetballer als rolmodel zou kunnen optreden. Het zou de bevestiging zijn dat het niet gaat om wie je bent maar wat je kunt en doet.”

Ten slotte, wie wordt er Europees Kampioen in 2020?

“Ik duim natuurlijk voor Nederland. Aan Amsterdam zal het in ieder geval niet liggen. Wij staan klaar om er een prachtig en sportief feest van te maken.”

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

6 thoughts on “Voetbalboot EURO2020 vaart mee met Canal Parade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.