Lux Surtel | ProfieLHBT+

Lux Surtel (24) werd geboren in Julianadorp en groeide hier ook op tot 3,5 jaar geleden. Zij studeerde Dans Uitvoerend Artiest aan de Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam. Daarna is ze aangenomen in Londen voor musicalacademies zoals Urdang Academy and Bird college, maar ze koos de weg als make-up artist voor Mac Cosmetics. 

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Oh, dat is gelijk een moeilijke vraag, maar ik denk: zorgzaam, het beste uit mezelf maar ook zeker uit andere willen halen en een doorzetter.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn moeder zeker. Wij groeiden op met z’n vieren: mijn broer en broertje en mijn moeder. Zij heeft mij laten zien dat je alles kan bereiken als je er maar in gelooft en dat het leven hard kan zijn. Vallen en weer opstaan. Daarnaast: Jeffree Star. Dat is iemand die altijd zich zelf is gebleven, hoe gemeen mensen ook kunnen zijn. Hij heeft een bedrijf opgestart met bijna geen geld en kijk hem nu. Hij lacht iedereen uit die hem ooit naar beneden wilde halen. Geweldig.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mezelf als transgender van man naar vrouw.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, ik denk het wel. Ik zit pas net in het proces en er zijn genoeg mensen die het wel zien en niet zien. Daarnaast heb ik de mazzel dat ik er niet per se heel mannelijk uit zie afgezien van mijn lengte. Ik hoop daarom ook dat ik uiteindelijk de beste versie van mezelf kan zijn in de toekomst.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Het meest aantrekkelijke zou ik toch wel vinden, als iemand passie heeft in wat degene doet. Met een bepaalde wilskracht en doorzettingsvermogen. Iemand die voor niemand aan de kant gaat, die echt een doel voor ogen heeft in het leven.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Openhartigheid. Het gevoel dat we er met z’n allen voor elkaar zijn. No matter what.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik zou zo niet kunnen zeggen wat in me opkomt maar als ik 1 ding zou moeten opnoemen zou dat: jaloers op elkaar zijn.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik hoor vaak: ja, hetero’s hebben altijd een bepaalde kijk op ons. Maar zelfs binnen de LHBT+ community zijn we niet altijd even leuk naar elkaar: ‘too fem’, ‘too fat’, ‘no asian’, ‘no black’. Iedereen moet positief naar elkaar zijn. Nee, niet allemaal beste vrienden, maar het discrimineren naar elkaar MOET STOPPEN!

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand met een eigen wil. Een rolmodel voor mensen die door hetzelfde traject zijn gegaan. Ik heb geen perfect leven en er zijn nog wilde wegen te gaan, maar hoe fijn zou het zijn als je tegen iemand op kan kijken. Iets wat ik zelf vroeger nooit heb gehad.

10) Wat is je motto?

Leef en laat leven!

Volg Lux op Instagram: @iseelux


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Lux Surtel | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.