Amsterdam Zuid omhelst LHBT+ ouderen met regenbooglunch

In het kader van Pride Amsterdam organiseert directeur Jelle Houtsma (Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) voor de eerste maal op vrijdag 26 juli een Regenbooglunch voor oudere LHBT-ers in zijn stadsdeel. Hij vertelt over zijn werk, de roze loper en het ouder worden. “De lunch staat dit jaar in het teken van sport, homoseksualiteit en Frank Sanders.”

Tekst: Paul Hofman

Avondmaal

In het buurthuis op een steenworp afstand van het drukke Roelof Hartplein heerst een heerlijke stilte. De medewerkers en bezoekers zitten op deze warme zomerdag in de tuin. Jelle Houtsma oogt jong terwijl hij al jaren meedraait als directeur van het opbouwwerk in ‘zijn’ stadsdeel. We vragen hem waar die betrokkenheid bij LHBT-ers in Zuid vandaan komt. Hij aarzelt even en barst dan los: “Ik kan niet ontkennen dat dit te maken heeft met mijn eigen activistische verleden. Vanaf het begin van de jaren tachtig was ik achtereenvolgens actief bij het COC, later de HIV vereniging en bij de LHBT-werkgroep van de PvdA. In de jaren dat homo’s en lesbo’s het stigma gebruikten als geuzennaam en -teken (denk aan flikkers en potten, het dragen van een roze driehoek, het provocerend ter communie gaan in Den Bosch waar de toenmalige bisschop homo’s en lesbo’s niet duldde aan het avondmaal.”

Samen oud worden

“Nu als directeur van een welzijnsorganisatie zet in ik me in voor de LHBT-ers in mijn stadsdeel omdat ook zij, als ze dat nodig hebben, zonder aarzelingen, zonder terughoudendheid, zonder angst voor onveiligheid of vreemde blikken, gebruik moeten kunnen maken van onze maatschappelijke voorzieningen. Sinds een aantal jaren is het adagium van onze samenleving: ‘je moet met elkaar oud kunnen worden in je eigen buurtje’. Dat is een prachtig streven, maar dan moet je daar als LHBT-er ook op kunnen vertrouwen.”

Jelle Houtsma, directeur Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid (SOOZ)

Geld

Ten opzichte van andere Amsterdamse stadsdelen heeft Zuid een relatief groot aantal LHBT-ers. Een echte verklaring heeft hij daar niet voor. Of toch? “Misschien komt het omdat dit stadsdeel van oudsher wat liberaler en toleranter is was dan de rest van de stad. En wellicht komt het ook doordat een deel van de expats (en daar wonen er heel veel van in Zuid. PH) als LHBT-ers hun weg in deze vrije stad makkelijker kan vinden.” Of zou het komen dat homo’s en lesbo’s altijd wat meer geld te besteden hebben omdat ze minder last van ‘geldvretende’ kinderen hebben? “Ik weet het niet.”

Roze loper

Met hart en ziel heeft de jong ogende Houtsma zich ingezet voor de landelijke ‘roze loper’ bij instellingen wordt geroemd. Het certificaat heeft als doel de sociale acceptatie van LHBT-ers in zorg- en welzijnsinstellingen te bevorderen. “Het is mooi dat veel zorginstellingen in Nederland al een certificaat hebben verworven. Het laat zien dat de zorg aandacht heeft voor de positie van oudere LHBT-ers. Het welzijnswerk en maatschappelijke buurtvoorzieningen blijven echter heel erg achter. Terwijl daar, midden in de buurten, duidelijk moet zijn dat je als LHBT-ers, oud of jong, terecht kunt zonder te verbergen wie je bent.”

“Roze ouderen hebben de weg geplaveid voor huidige generatie LHBT-ers”

Veiligheid

Vurig: “Ik heb er hard aan getrokken dit certificaat ook voor onze buurtbewoners te krijgen. Het is niet alleen een uiting van je inzet voor de positie van LHBT-ers, maar het is ook één van de zichtbare tekens voor LHBT-ers dat je in zo’n locatie mag vertrouwen op kennis, veiligheid en ruimte om jezelf te kunnen zijn.”

Tenslotte is het idee van het certificaat ‘de Roze Loper’ ook een meetinstrument waarmee wij, als homo gemeenschap, kunnen zien in hoeverre de samenleving zich nu ook zonder aarzeling wil inzetten voor het verbeteren van de positie van  LHBT-ers. “LHBT-rechten zijn mensenrechten’. Ook niet LHBT-ers dragen daar verantwoordelijkheid voor.”

Terneergeslagen

Hoe ziet hij zelf het ouder worden voor zich?

“Dat ouder worden lijkt steeds sneller lijkt te gaan. Zonder gekheid, ik kijk er met plezier naar uit. Ik heb het geluk dat ik een prachtige man heb, een mooie groep vrienden en vriendinnen om me heen en een mooie carrière heb opgebouwd. En ook de komende jaren heb ik de mogelijkheid om maatschappelijk actief te zijn, zowel hier in Nederland als in het land van mijn man: Malta.”

Houtsma geeft wel eerlijk toe dat hij jarenlang terneergeslagen is geweest over de naderende ouderdom. “De dreiging van AIDS die jarenlang ook mijn leven heeft beheerst, zorgde er bij mij ook voor dat ik jarenlang niet de hoop had om ouder te worden. Zoveel mannen gingen dood, wanneer zou ik met mijn hiv aan de beurt zijn?  Pas vanaf het begin van deze eeuw, met de bewijzen dat de medicatie het hiv-virus in bedwang kan houden begon ik weer te geloven, te investeren in mijn eigen ouder worden.”

Stigma

Dat tijdperk van Aids en Hiv is trouwens ook een onderdeel van de geschiedenis van de homobeweging en de homostrijd. De mannen en vrouwen die in de jaren tachtig en negentig hebben gestreden vóór onderzoek en goede behandeling en tégen stigma en uitsluiting hebben het leven van de generatie mannen en vrouwen met hiv die nu leven enorm veel beter gemaakt, zegt hij.

“Weet je, eigenlijk kijk ik uit naar een vervroegd pensioen. Ik fantaseer al een paar jaren van mijn muziekkamer waar ik urenlang kan luisteren naar mijn favoriete muzieksoort barok en de beste componist die er ooit geleefd heeft: Johan Sebastian Bach.”

Wat hebben sport, homoseksualiteit en Frank Sanders met elkaar gemeen?

Gelijke rechten

De Regenbooglunch op vrijdag 26 juli komt eraan. Deze wordt gehouden als dank voor alle LHBT-ouderen die in de afgelopen decennia hebben gevochten voor gelijke rechten. “Vijftig jaar geleden zijn bij de Stonewall Inn LHBT-ers in verzet gekomen tegen alweer een inval van de politie. Alweer een bewuste vernedering, Alweer angst.
Het was het begin van een wereldwijde strijd van LHBT-ers om het stigma en de ongelijkheid te bevechten. Die strijd, het tonen van moed en lef, heeft veel jaren geduurd en veel energie gekost. Ook in Nederland. De vrijheid die we nu in Nederland hebben is voor een heel groot deel te danken aan LHBT-ers die we nu omschrijven als de LHBT 55+ generatie. We mogen die 55+-generatie strijders en strijdsters echt dankbaar zijn.”

Voetbal en homoseksualiteit

De lunch vindt plaats in de kantine van voetbalvereniging Swift midden tussen de voetbalvelden. “Een betere en betekenisvollere plek hadden we niet ons niet kunnen voorstellen. Swift is bondgenoot in dit programma. Een voetbalclub die zich ook verantwoordelijkheid voelt om de wereld van het mannenvoetbal open te breken voor LHBT’ers. Echt prachtig dat het SWIFT menens is dat je als LHBT-er op het veld en op de tribune zonder terughoudendheid jezelf mag en moet kunnen zijn.”

“Het wordt echt een onvergetelijke middag.”

Opgewonden

Tijdens de lunch zal het Amsterdamse raadslid Jan-Bert Vroege (D66)  terugblikken op de afgelopen jaren én vooruitblikken. “Bestuurslid Stephan Hakkers zal vertellen over de niet aflatende strijd van de John Blankenstein Foundation om LHBT-emancipatie binnen de georganiseerde sport te bevorderen.”

En je hebt nog een bijzonder optreden op het programma, zag ik.

Lachend: “Naast die heerlijke lunch, gratis aangeboden door Stadsdeel Zuid, is er nog een optreden waar ik al weken van opgewonden ben. Een man die zijn sporen in de wereld van het theater meer dan verdiend heeft. Want dat heeft Frank Sanders die jarenlang met zijn man Jos Brink  uitverkochte theaters trok met musicals als Maskerade, Amerika Amerika, Madame Arthur en Zzinderella. Hij brengt een aantal nummers van zijn nieuwste show die hij samen met zijn andere Rozettes in augustus in het Betty Asfalt Complex ten gehore zal brengen.” Bij het afscheid in zijn kantoor benadrukt hij: “Het wordt echt een onvergetelijke middag.”

De lunch op vrijdag 26 juli wordt gehouden voor Amsterdamse roze 55+-ers.

Aanmelden? Mail naar: rozeloper@soozamsterdam.nl
Dit kan tot uiterlijk 25 juli.
De inloop is vanaf 11:30 uur. Einde programma: ongeveer 14:00 uur.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.