Ralph Joling | ProfieLHBT+

Ralph Joling komt uit Assen. Hij woont en werkt nu meer dan 20 jaar in Amsterdam. Na het doorlopen van de hotelschool in Groningen, is hij de Amsterdamse horeca in gegaan. Vandaar heeft hij het travestietheater/ -restaurant ‘t Sluisje gevonden; en vervolgens zijn drag karakter Lorna ontwikkeld. Inmiddels heeft hij ook de kunst van de fotografie ontdekt. Het project waar hij nu mee bezig is, is het fotoboek: ‘A Night At The Dragshow’. Hiermee wil hij volgend jaar het 25-jarig jubileum vieren van ‘t Sluisje; en om de diversiteit en vrijheid vanuit die positie in beeld te brengen en uit te dragen. 

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Trouw, loyaal, eerlijk en duidelijk.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Madonna, natuurlijk! Niet alleen om haar muziek maar ook hoe zij op komt voor mensenrechten en gelijkheid. En Erwin Olaf om zijn werk. Maar ook zeer zeker waar hij voor staat en wat hij uitdraagt. Hij houdt zijn mond niet en gaat homodiscriminatie niet uit de weg. En natuurlijk wil ik Corry Camping van ‘t Sluisje noemen. De drag queen die naar mijn mening de beste mimiek, timing en humor heeft in travaland.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben een homoseksuele man. That’s it. Ik vind het af en toe wel verwarrend dat er tegenwoordig zo veel labels zijn. Soms bang dat ik het ‘verkeerd’ zie bij iemand en degene daarmee dan beledig. 

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Enigszins. Ik ben niet alleen maar homo. Ik ben zoveel meer. Maar als er een situatie zich voordoet waar homo’s negatief worden neergezet of over gesproken, dan kom ik op voor mijn homo-zijn. Ik vind dat je ook moet spreken van: mijn vriend of mijn man in plaats van mijn partner. Wees gewoon duidelijk. En daarmee trots.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Humor en relativerend vermogen. En niet wereldvreemd zijn.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Wat een vraag. Nog nooit over nagedacht. Ik vind alles positief aan mijn geaardheid. Je hoort wel eens van homo’s, dat ze liever als hetero waren geboren. Dat heb ik helemaal niet. Ik moet er niet aan denken! 

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat was op de basisschool. Daar werd ik uitgescholden en gepest. Dat ging nog even door op de middelbare school. Maar daarna heb ik nooit meer problemen gehad. Nog 1 keer uitgescholden voor flikker omdat ik door het rood reed. Nou goed …

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Het is een proces, dat gaat niet van vandaag op morgen. Ik denk dat er op de basisschool aandacht voor moet komen. Het moet meer in de klas besproken moet worden en in de lesstof worden meegenomen. Maar ook moeten er meer uitingen in reclamespotjes, tv-series en films komen. Het moet gewoon meer zichtbaar worden, ook daar waar er geen gay pride gehouden wordt. 

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als leuk gezelschap. En als de fotograaf van het fotoboek  ‘A Night At The Dragshow’. Daarvoor voer ik momenteel een crowdfunding compagne. Mocht je willen bijdragen, dan kan dit via de site van www.voordekunst.nl 🙂  

10) Wat is je motto?

‘Life is easy from another point of view’ (DB Boulevard)


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Ralph Joling | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.