Bedankt Nederland

Wij zijn een mannenstel. En daardoor zo gay als het maar kan zijn. Onze definitie van gay is dat je op hetzelfde geslacht valt. Heel simpel. Heeft niks te maken met roze kleding, valse opmerkingen, maniertjes of een bruisend nachtleven hebben. Ook zijn we hartstikke getrouwd. Op onze bruiloft was onze eerste dans op Dancing Queen van ABBA. Is dat gay genoeg? De ring aan mijn vinger is elke dag het blinkende bewijs dat ik echt getrouwd ben en het geen droom is geweest. Mijn man Remco is super lang, kaal, in Apeldoorn geboren maar opgevoed in kleurrijk Madagascar. Hij loopt in strak pak voor zijn werk als de consul generaal van Nederland in Shanghai. Remco is een vriendelijke leider, betrouwbaar, intelligent, kan overal over mee praten en verstaat zijn vak goed. Mijn Kevin Costner uit The Bodyguard.

Betekent dit automatisch dat ik dan de bitchy Whitney Houston ben uit voorgenoemde film? Nee bitchy ben ik zeker niet (meer). Tja, ligt eraan aan wie je het vraagt. En hoe vroeg het voor mij is. Ik ben geen ochtendmens. Meer een ochtenddraakje. En mijn humeur hangt ook af van hoe hongerig ik ben. Eten is voor mij een serieuze zaak. Als ik wil eten dan wil ik meteen eten – lekker eten – en niet nog drie andere dingen moeten oplossen of doen. Op vakantie de weg kwijt zijn met mij terwijl we een restaurant zoeken? Dan verander ik in Linda Blair uit The Exorcist. Inclusief 360 graden ronddraaiend hoofd. Ben verder meestal heel zachtaardig hoor al zeg ik het zelf. Remco heeft mij in ieder geval geaccepteerd zoals ik ben (meestal).

“Op het eerste oog zijn mijn man en ik heel verschillend. Toch zijn we zielsverwanten.”
Ik ben klein van stuk en elf jaar jonger dan mijn eega. Ik heb zomersproetjes, ben half Aziatisch en in Brabant opgegroeid. Ben vaak gekleed in shirt en korte broek. Het liefst ook op slippers. Op het eerste oog zijn mijn man en ik dus heel verschillend. Toch zijn we zielsverwanten. Beste vriendjes. Samen hebben we gewoond in Amsterdam Centrum en daar genoten van alle vrijheden die een homostel kan hebben. Zo veel vrijheid in de grachtengordel. Onze ouders maakten zich zorgen om ons toen we jaren geleden uit de kast kwamen. Dat we negatief bejegend zouden worden door de boze heterowereld. Dat is wat zij meekregen uit het nieuws. Homo’s die in elkaar worden geslagen of worden weggepest uit hun huis. Deze trieste zaken gebeuren helaas echt nog steeds maar wij zelf hadden gelukkig geen negatieve ervaringen. Wij zijn te saai voor het nieuws om over te schrijven. Wij konden onze ouders in ieder geval geruststellen want we hadden het jaren lang heel fijn in het Centrum van de hoofdstad. We liepen altijd hand in hand op straat romantisch te zijn of gewoon gefocust op weg naar de boodschappen. Hand in hand en nul problemen. Waarschijnlijk leefden we in een bubbel of hadden misschien heel veel geluk. En misschien is de homo-acceptatie buiten de grachtengordel een stuk lager, ik heb het zelf gelukkig niet persoonlijk hoeven ervaren. Wij hadden het in ieder geval gewoon goed. Twee jaar geleden hadden  zelfs het geluk gehad om een dondersteen van een dochter op te mogen halen uit Philadelphia waardoor we sindsdien de titels papa en baba voor onze voornamen mochten zetten.
“We liepen altijd hand in hand op straat.
Hand in hand en nul problemen.”
Drie graden van vrijheid
Ik ben baba. Een voorrecht en een enorm verworven vrijheid. Je hebt minstens drie gradaties van vrijheid voor de mens in relationele sfeer. De eerste gaat om jezelf helemaal te mogen zijn. Privé en in het openbaar. Daar hoort ook seksualiteit bij. Dus het bed mogen delen met het geslacht en volwassen mens van jouw keuze. De tweede gaat een stapje verder en gaat om een relatie mogen hebben met jouw liefde en dat ook mogen tonen. Hand in hand lopen op straat. Zoenen in het openbaar. En eventueel zelfs met elkaar trouwen als je dat wenst. De derde is kinderen mogen opvoeden en mogen zorgen voor nageslacht. Deze levels van vrijheid bezitten de meeste mensen in Nederland. Gay of niet maakt daarbij niet uit. Wat een verdomd fijn land is het daarom ook hè? Besef het maar goed als Nederlander zijnde. Als voorbeeld mag je in omringende landen Frankrijk en Duitsland pas sinds een paar jaar met elkaar trouwen als LHBT+ers en alleen onder bepaalde voorwaarden adopteren. Pas sinds een paar jaar! In de meeste landen ter wereld is helaas de eerste level van vrijheid nog heel ver te zoeken laat staan dat je het over adopteren van kinderen hebt. De doodstraf voor seks met hetzelfde geslacht bestaat nog steeds op deze wereld. Bizar. En in meer dan 70 (!!!) landen wordt homoseks bij wet zwaar bestraft.

Nederland
Niet verwonderlijk dat voor vele LHBT+ers wereldwijd daarom kinderen krijgen iets is waarvan je nauwelijks mag dromen. Ons is het wel gelukt. Omdat we het pure geluk hebben toevallig Nederlanders te zijn. Wij mochten kiezen voor internationale adoptie uit Amerika, Portugal of Zuid Afrika. Door andere landen werden wij als homopaar niet geaccepteerd. Het zij zo. Niet morren en doorgaan. En zo gebeurde het dat we nu een prachtige dochter in huis hebben rennen vol energie en onschuldige liefde voor het leven. Wat een geluk dat wij in Nederland onze vrijheid en liefde mochten vieren. Verliefd, verloofd, getrouwd, met kids. Leest als een sprookje maar het is waargebeurd. Dankjewel Nederland! Dankjewel aan de eerdere generaties die voor gelijke rechten hebben gestreden! Het wordt zeer gewaardeerd. En toch heeft ons gezin Nederland “voor even” verlaten en wonen we nu in China of all places. Een land dat op zijn eigen manier omgaat met vrijheden. Afgelopen maand was hier in Shanghai een week lang Gay Pride. Geweldig dat dit hier kan. Met kunsttentoonstellingen, seminars, discussieavonden, een hardloopwedstrijd en filmvoorstellingen. Klinkt fantastisch maar de organisatie had het niet altijd makkelijk. Moest bijvoorbeeld een paar keer van locaties veranderen. En een echte parade in het openbaar? Dat is er nog niet. Dat gaat nog te ver. Hiervoor moest de delegatie uitwijken naar New York waar men van de week namens Shanghai Pride wel op straat een parade heeft gelopen.
“Wat een geluk dat wij in Nederland onze vrijheid en liefde mochten vieren. Verliefd, verloofd, getrouwd, met kids.”
Veel homo’s in China komen nooit uit de kast. Willen ze niet uit schaamte of angst voor hun familie. Gaan zelfs zo ver dat ze een schijnhuwelijk aangaan en een heimelijke homorelatie ernaast onderhouden. Schrijnend. Hoe het land dan op onze regenboog familie reageert? Zakelijk Chinees bezoek stelt Remco weleens de vraag “How is your wife”. Waarop Remco dan met een oplossing zou kunnen komen als “my family is doing great”. Terug in de kast? Misschien een beetje. Maar je kan het ook zien als diplomatiek omgaan met de omgangsvormen van het land waarin je je begeeft. Wel besef je je dan des te meer in wat voor vrijheid je dan leeft onder de Nederlandse vlag. Precies veertig jaar geleden kwam ik als vluchteling in Nederland terecht. Op zoek naar vrijheid. Nog te jong om echt te beseffen wat voor enorm effect dit op de rest van mijn leven zou hebben (als gay). In Nederland heb ik in vrijheid mogen leven. Eind juli begint de Pride in Nederland. Een periode om na te denken over onze vrijheid waar eerdere generaties hard voor hebben gestreden. Dat we deze vrijheid zeker moeten bewaken met zijn allen en niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen. Deze vrijheid hoort bij Nederland en daar mag niet aan getornd worden. Uitroepteken! Punt.
Ons gezin is met Pride Amsterdam weer in Nederland te vinden. Inclusief onze vier maanden oude tweeling. Wij gaan daar voluit vieren dat we vrijheid en liefde mogen hebben. Samen met vrienden en familie. Dit jaar zijn Remco en ik uitgenodigd om voor het eerst mee te varen op een boot tijdens de Canal Pride op 3 augustus. Gaaf hè? Op de Dutch Government Pride boot namens de Rijksoverheid.

Vier jij ook de vrijheid en liefde met ons mee?

Dank voor het lezen en veel liefs,

Carter

Onze regenboogfamilie is ook te volgen op Instagram via @cartersrainbowfamily

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Bedankt Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.