Schnapps im Ischgl

Afgelopen weekend mocht ik – namens De Gaykrant – mee op ‘persreis’ naar een plaatsje waar ik nog nooit van gehoord had: Ischgl. Het ligt in de Oostenrijkse Tiroler Alpen en is in het winterseizoen een geliefd ski-oord.

Dit weekend werd er niet geskied. De Alpen waren mooi groen, de Milkakoetjes stonden genoegzaam in de valleien te grazen en vijf tweesterrenkoks openden in de volle zon het seizoen van de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ dat jaarlijks van juli tot september in Ischgl plaatsvindt. Drie maanden lang worden gerechten van de vijf topkoks – waaronder onze eigen tweesterrenkok Onno Kokmeijer – in vijf verschillende Alpenhutten bereid en geserveerd. Bezoekers kunnen langs de verschillende hutten wandelen, fietsen of (minder spannend en uitdagend) automobielen om zich tegoed te doen aan culinaire hoogstandjes en de nodige glaasjes Riesling.

Ik vertrok vrijdag naar München in het gezelschap van zeven Nederlandse dames. In Ischgl voegde zich nog een Nederlands echtpaar aan het gezelschap toe. Twee heren en acht dames trokken er samen een culinair weekendje op uit. Het werd, zoals wel vaker gebeurt, al snel een hecht clubje. (Hoofd)redacteuren, schrijvers en een fotografe van de bladen Vrouw, Dagblad Trouw en Nouveau en die van de websites Manfy, Hike, Blow, Favorflav, RonReizen en dus ook van uw Gaykrant voegden zich al snel kletsend en lachend samen.

Het weekend stond vanaf de persconferentie op de vroege vrijdagavond tot aan ons vertrek op de late zondagmiddag geheel in het teken van eten en drinken. En niet zomaar eten en drinken. Heel veel lekker eten en drinken van een hoogstaand twee-sterren Alpenniveau.

Nu eet en drink ik graag, maar ik sta niet al te vaak in de keuken. Ik woon al bijna vijftien jaar samen met iemand die zich vol liefdevolle overgave volledig kan uitleven in allerlei recepten en gerechten. En wie ben ik dan om dat geluk te verstoren en haar van het aanrecht weg te duwen om zo nodig zelf een krop sla fijn te moeten hakken?

Maar een weekend lang omringd worden door zowel mensen die culinaire hoogstandjes bereiden en uit laten serveren als door mensen die zo intens van deze kunstwerkjes kunnen genieten én er met zoveel liefde en kennis over kunnen praten en schrijven, geeft zin om zelf ook weer eens de keukenmessen te slijpen en te bekijken wat een krop sla nog meer te bieden heeft dan overgoten te worden met kant-en-klare slasaus van Calvé.

Ik ken mezelf: na een dag of drie bloed (van het in mijn vingers snijden), zweet (van de stress) en tranen (van het uien snijden) is de kookgril weer voorbij en overhandig ik het keukenmes met grote opluchting en met de nodige pleisters om mijn vingers weer aan mijn lieve vriendin en huisgenote die – hup hup hup – ‘eventjes’ een dinertje voor zes personen in elkaar flanst.

Goed kunnen koken is uiteraard een ware kunst. Dat heb ik dit weekend in Ischgl van dichtbij weer mogen meemaken. En samen genieten van kookkunst (en een mooi wijntje) is altijd een waar genoegen die de kunstvorm een extra charme geeft. Of ik dat nu thuis samen met vriendin Pascale doe, of in het gezelschap van een groepje inspirerende mensen zoals afgelopen weekend.

Bent u in de gelegenheid de ‘Kulinarischer Jakobsweg‘ aan te doen, dan zou ik zeker gaan. Het is de reis naar Tirol meer dan waard: het overweldigende Oostenrijkse Alpenlandschap in combinatie met het overweldigend smaakpalet heeft op deze kansarme kok diepe indruk gemaakt.

Met Onno Kokmeijer

Ik dank Onno, de vier andere koks én Sonja, Claudia, Chantal, Kaz, Mechteld, Wies, Gerdri, Thea en Sharon voor een onvergetelijk weekeinde Tirol.

En Sonja van de Rhoer (Dagblad Trouw en www.culinaireproducties.nl) is zo vriendelijk geweest een ‘roze’ recept voor De Gaykrant aan mij mee te geven.

Ik was toch niet voor niets namens De Gaykrant in Ischgl aanwezig.


Aardbeiensoep (nagerecht)

Vier personen

600 gram aardbeien
1 eetlepel poedersuiker
Zwarte peper
Paar muntblaadjes

Pureer 500 gram van de aardbeien samen met de poedersuiker.
Schenk het soepje in gekoelde kommetjes.
Zet deze een uurtje afgedekt in de koelkast.
Garneer de aardbeiensoep met de achtergehouden, in kwarten gesneden aardbeien, weinig verse gemalen zwarte peper en munt. Een bolletje vanille-ijs en wat slagroom in de soep maken het geheel helemaal af.

Smakelijk eten.


iets van mij reist met je mee,
zit in koffer, stroomt in jou

drijft in jouw gedachtenzee,
in wind en regen, storm en kou

in liefdesbrief, in kattebel
in een gedicht of in een lied

in maan, in wolk, in ochtendstond,
in klein vergeet-me-niet

huist in landschap, ruig en wild
in gems, in arend, wild en vrij

in droom, in mijmer, zacht en mild
in berg, in stad, in gras, in kei

en iets van jou reist in mij mee
in een gedicht of in een lied

in droom, in boek, in edelweiss
in tulp, in margriet

in duin, in strand en in wagon
in vliegtuig en in wei

in wind, in sneeuw, in dichte mist,
in kerkje op de hei,

in kleurpalet, in schilderij,
in verfspat op een doek

waar ik in verzonnen zon
jouw nabijheid zoek


Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.