Marene Elgershuizen | ProfieLHBT+

Marene Elgershuizen studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarna de Conservatoria van Groningen en Amsterdam. Na twee jaar extra studie in Duitsland is zij nu werkzaam als concert- en operasolist, stemvak dramatisch-coloratuur sopraan. Naast columns voor de Gaykrant schrijft ze ook voor ZingMagazine en is ze actief als bestuurslid binnen verschillende organisaties binnen de klassieke muziek, vrouwenrechtenbeweging en lhbt-community. 

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Doorzetter, accepteert geen bullshit, breed geïnteresseerd. 

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Nina Stemme en Elina Garanca om hun stem, sterke vrouwen als Eartha Kitt en Nina Simone om hun activisme als artiesten. Madonna (except for the vagueing). En nog een hele boel anderen, bijvoorbeeld een politiek voorbeeld is Jan Pronk.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben een vrouw, maar dat bepaal ik. Het is vervelend dat er nog altijd conclusies en oordelen aan je gender worden gehangen, waarom ik dan ook groot voorstander ben van het verwijderen van de geslachtsaanduiding in paspoort en allerlei formulieren, het is een verzinsel wat mensen niet verder helpt te kijken naar wie men werkelijk is en wat een mens te bieden heeft. Het woord dat ik over het algemeen gebruik voor mijn seksualiteit is biseksueel, maar dat sluit gek genoeg intersekse mensen e.a. uit, de beperkte man/vrouw indeling komt niet overeen met de wetenschappelijke realiteit, maar bij het woord pan voel ik me ook weer niet bij thuis. Klinkt misschien cheezy, maar ik ben een mens en ik val op andere mensen.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik vind het belangrijk de boodschap uit te dragen dat normativiteit ons niet verder helpt, maar ons beperkt. Die etiketten gaan namelijk niet over mij, etiketten gaan over de mensen die denken dat ze die nodig hebben om grip te krijgen op de realiteit. Binnen de roze community vind je mensen die daar geen probleem mee hebben, die zien je gewoon als mens, en dat is genoeg. 

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Als iemand iets maakt van haar/zijn leven, de eigen talenten gebruikt. Een doel heeft en bewust is van wat er speelt in de wereld. 

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat je minder gevoelig bent voor normativiteit, dat je bewust bent van wat de macht der gewoonte kan doen en dat je dat naast je neer kunt leggen. Dat je de onschatbare waarde van diversiteit kent en wat medemenselijkheid en acceptatie kunnen betekenen.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Uitgescholden worden, niet passen in het heteroplaatje van meisje, popje die d’r mond houdt. Maar hé, wie wil dat, herinnerd worden als laf figuur?!

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Geslachtsaanduidingen verwijderen uit alle overheidscommunicatie, feminisme een vak op iedere school maken om schadelijke (hetero)normatieve patronen uit te bannen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die wat bijdroeg met haar leven, zodat mensen zich veiliger en vrijer voelen in hun leven.

10) Wat is je motto?

Heb er twee:

The most effective way to do it, is to do it. – Amelia Earheart

Don’t be sorry, be fierce. – RuPaul


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.