Rotterdamse wethouder Wijbenga: “Wat we doen is fucking cool”

Bijna een jaar is VVD-er Bert Wijbenga wethouder en loco-burgemeester van Rotterdam. Na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar ontstond een lastige politieke situatie. Want wie ging het met wie doen? Drie maanden intensieve onderhandelingen volgden. Inmiddels komt het nieuwe college, dat bestaat uit de zes partijen VVD, Groen Links, CDA, PvdA, D66 Christenunie-SGP op stoom. In de portefeuille van Wijbenga zit onder meer diversiteit. Plannen genoeg, maar zal Rotterdam Amsterdam voorbijstreven als meest tolerante stad?

Tekst: Paul Hofman

Hetero

Als hetero moest hij zich behoorlijk inlezen in de LHBT-wereld, erkent hij lachend.  Inmiddels kent hij de namen van de homo-kroegen uit zijn hoofd en heeft roze Rotterdam geen geheimen meer voor hem. We spreken hem in zijn chique werkkamer in het Rotterdamse stadhuis. Het markante gebouw is tijdens het bombardement in 1940 volledig intact gebleven terwijl in de onmiddellijke omgeving bijna alles werd platgebombardeerd.

Over zijn loopbaan vertelt hij kort: “Bijna dertig jaar geleden begon ik na mijn studie als inspecteur bij de politie. Ik heb bij de recherche gezeten, was wijkagent en zat bij de ME.” Tijdens zijn politieloopbaan werkt hij in onder meer Leiden, Almere en Amsterdam in verschillende functies. Het blauw zit hem in het bloed, bekent de man die nooit een blad voor zijn mond neemt. Hij eindigt als korpschef in Flevoland. Politiek ligt hem, naast zijn werk, na aan het hart. Binnen de VVD doet vrijwel nooit iemand tevergeefs een beroep op hem.

Hard tegen hard

Tot verrassing van velen maakt hij in 2006 de overstap naar de semi-publieke sector. Zo weet hij van een wankel functionerende Rotterdamse woningbouworganisatie een financieel solide bedrijf te maken. Binnen zijn partij wordt zijn talent vanaf de eerste dag herkend. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar is Wijbenga één van de kandidaten. Tijdens de campagne vormt integratie het centrale thema van de verkiezingen in Rotterdam. Het ging hard tegen hard.

“Er is nog genoeg werk aan de winkel in Rotterdam. Diversiteit moet gewoon normaal zijn.”

Werk aan de winkel

Na lange onderhandelingen over het te vormen college wordt hij wethouder Integratie en Samenleven. Het coalitieakkoord ziet er ambitieus uit. “Er is nog genoeg werk aan de winkel in Rotterdam. Diversiteit moet gewoon normaal zijn.” Met een scheef oog kijkt hij naar Amsterdam die een voortrekkersrol heeft gespeeld op LHBT-emancipatie-gebied. Daardoor had 020 een aantrekkende werking. Vol trots schakelt hij over op ‘zijn’ stad.” Hij voelt zich inmiddels een echte Rotterdammer. “De stad heeft een rauwe en wereldse cultuur. Hier komen schepen uit de hele wereld aan. We hebben ervaring met prostitutie en drugs. We lijken wel een beetje op Amsterdam.”

Relax. Dit is Rotterdam

Inmiddels heeft het college het actieprogramma ‘Relax. Dit is Rotterdam.’ gepresenteerd.  De kernpunten daarvan zijn: ‘Verbinding en handhaven. Verbinden betekent: heb interesse in elkaar, probeer elkaar te begrijpen. We zijn gelijkwaardig. Ik vind dat gays hand in hand moeten kunnen lopen op straat. Dat geldt ook voor transgenders. Zij moeten geen problemen op hun werk en buitenshuis ervaren.”

In korte tijd maakte hij zich zijn portefeuille eigen. Diversiteit is een belangrijk onderdeel in zijn portefeuille. “Ik was in mijn eerste contact met de transgemeenschap nogal onwennig. Heel dom misschien maar moest ik nou hij of zij tegen een transgender zeggen?” Ook over het maken van complimenten is hij voorzichtig. “Tja, wat kan wel of juist niet in deze #metoo tijd?” Maar hij leert snel.

“Onze aanpak van discriminatie gaat verder dan Amsterdam”

Fucking Cool 

“Het is gewoon fucking cool wat wij hier doen. Dat een icoon als Ma’ma Queen het beeld van kabouter Buttplug opent, zegt toch wel genoeg? Niet alle LHBT-ers zijn hetzelfde, dat is gewoon een feit.” Dat twee jaar geleden voor- en tegenstanders binnen de LHBT-gemeenschap elkaar in de haren vlogen deed Wijbenga pijn. “Jammer. Als je feestje organiseert dan hoop je dat die ruzies even aan de kant worden gezet. En dat gebeurde niet. Dat vond ik jammer.” Realistisch: “Meningsverschillen horen er nu eenmaal bij. Belangrijk is echter dat je met elkaar in gesprek blijft. Maar we moeten wel regels hanteren hoe we die die verschillen oplossen. Als je geen bereidheid tot een compromis laat zien en het tot een handgemeen komst dan ga je over een grens heen.”

Sisverbod

Dat er gevoelens van onveiligheid zijn bij Rotterdamse LHBT-ers, erkent hij. Hij geeft hoge prioriteit aan de bestrijding van discriminatie. “Rotterdam gaat in de aanpak verder dan bijvoorbeeld Amsterdam.” Een tijd geleden kwam Rotterdam met een sisverbod groot in het nieuws. Zo werd het sissen, naroepen, achternalopen en seksueel intimideren van vrouwen strafbaar. Er wordt streng op gehandhaafd en de eerste veroordeling is een feit. “We zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn wat de mogelijkheden zijn om de doelgroep uit te breiden naar LHBT. We gaan daar bovenop zitten. Zo lopen er spotters in burger in de stad. Allemaal heel onopvallend. Daar heb ik veel politiek en maatschappelijk draagvlak voor.”

“Het kan mij niet snel genoeg gaan om dit verbod uit te breiden naar LHBT-ers.”

Wortel

Met het Openbaar Ministerie en de politie zit hij op één lijn. Wel moet Wijbenga nog wachten op het de juridische toetsing door de hogere rechtbank of het sisverbod kan. Ongeduldig: “Het kan min niet snel genoeg gaan om dit verbod uit te breiden naar LHBT-ers.” Hij verwacht dat het in 2020 staat als een huis. “Eerst de wortel en dan de stok.”

Stop-app

Zo komt er in de komende jaren ook een ‘stop-app’ waarmee LHBT-ers bij geweldsincidenten dit direct kunnen melden. “Het is heel laagdrempelig. Bij vrouwen is het een groot succes.” Het heeft volgens hem een morele meerwaarde en vergroot het veiligheidsgevoel. “Hier maken we een goede slag mee. Natuurlijk wil je een stad zonder criminaliteit maar dat gaat nooit helemaal gebeuren. Maar wij bepalen wel de regels.” Met de stop-app komen hotspots in beeld, zodat de pakkans wordt vergroot.

Hip

Rotterdam staat weer op de kaart. Zo staat de stad sinds kort in het lijstje van hipste homosteden ter wereld. “Weet je, toen ik bijna dertig jaar geleden begon bij de politie, kon je niet laten zien dat je homo was als je op straat kwam. Laat staan binnen een politiekorps. Dat is totaal veranderd. We zijn van ver gekomen. Maar ondanks dat moeten we hier ook nog keihard aan de bak.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Rotterdamse wethouder Wijbenga: “Wat we doen is fucking cool”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.