Venlove

Ik ken Venlo niet heel goed. Daar gaat komende zaterdag verandering in komen.  Dan is het de laatste zaterdag van de maand en sinds vijfentwintig juni 1977 betekent dat in Nederland ‘Roze Zaterdag’. 

Dit jaar in Venlo dus.

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de ‘Stonewallrellen’ in New York uitbraken. De LGBT+ beweging was de grove politie-invallen meer dan zat en besloot – aanvankelijk vooral onder aanvoering van travestieten (Sylvia Rivera), transseksuelen (Marsha P. Johnson) en lesbiennes (Stormé DeLarverie)  – terug te vechten. Dagenlange rellen en onrust waren het gevolg.

Er waren in Nederland in 1969 en in 1970 al twee kleinere homodemonstraties geweest, maar naar aanleiding van Stonewall organiseerde de Internationale Lesbische Alliantie tweeënveertig jaar geleden in Amsterdam de eerste grote homodemonstratie. Deze was met name gericht tegen de antihomo-campagne van de Amerikaanse zangeres Anita Bryant.

(Even terzijde: op acht oktober van dat jaar vond er een benefietconcert plaats in het Concertgebouw in Amsterdam onder de titel ‘Miami Nightmare’, waarbij voor het eerst tal van bekende artiesten zich solidair toonden met de homo-emancipatie. Zo zong de Zangeres Zonder Naam het tegen Bryant gerichte protestlied ‘Luister Anita’: Maar beste vent hou gerust van je vriend / En strijd voor je rechten / Desnoods ervoor vechten / Waar ze jou van beschuldigt heb jij niet verdiend/)

Deze demonstratie werd een jaarlijks terugkerend evenement dat aanvankelijk ‘Internationale homobevrijdings en -solidariteitsdag’ of ‘Gay Pride Day’ genoemd werd, maar sinds 1979 ‘Roze Zaterdag’ heet.

Deze naam werd bedacht door aktiegroep ROZA uit Limburg. ROZA organiseerde op veertien april 1979 in Roermond een demonstratie naar aanleiding van kwetsende uitspraken over homoseksualiteit door bisschop Gijsen.

(Even terzijde: begin 2014, ruim een half jaar na de dood van Gijsen, heeft de klachtencommissie inzake seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk twee klachten die eerder waren afgewezen tegen Gijsen alsnog gedeeltelijk gegrond verklaard. Ze oordeelde dat twee klachten voor wat betreft ontucht met minderjarige jongens voldoende gegrond waren. Het bisdom Roermond stelde zich achter het oordeel van de commissie dat misbruik aannemelijk is.)

Die aktiedag van ROZA viel in de Goede Week, de tijd dat katholieken Witte Donderdag,  Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vieren. ROZA besloot deze niet zo stille actiedag Roze Zaterdag te noemen. Deze term is vervolgens overgenomen voor de laatste zaterdag van juni, voor het eerst op dertig juni 1979, tien jaar na de Stonewallrellen. Dit jaar dus precies veertig jaar geleden. 

Van 1977 tot en met 1980 vond Roze Zaterdag plaats in Amsterdam, maar vanaf 1981 wordt deze dag elk jaar in een andere stad gehouden.

In Venlo bijvoorbeeld.

(Even terzijde: Venlo is de grootste gemeente in Noord-Limburg en na Maastricht, voor wat betreft inwonertal de tweede van de Nederlandse provincie Limburg en heeft in totaal 101.578 inwoners.)

‘Roze Zaterdag’ begint altijd met een oecumenische kerkdienst. Dit jaar kan de kerk in Venlo samen met een mooie bijbeltekst meteen het (lijvige) handboek voor gelovige transgenders aan alle aanwezigen uitdelen. ‘Wonderschoon, zoals U mij gemaakt heeft’ werd afgelopen zondag gepresenteerd en staat vol met informatie en ervaringsverhalen van gelovige transmensen en met praktische suggesties hoe een kerk met transgenders en de steeds verder tanende klassieke man-vrouw indeling om kan gaan. Het boek is een primeur in de wereld.

Gijsen, Bryant, Stonewall. Dood, oud en niet langer terzake doende, een geschiedenismonument. Sinds de eerste Roze Zaterdag is dit land over het algemeen steeds wat roze-vriendelijker geworden.

Als u nog twijfelt of u komende zaterdag richting zuiden af moet reizen, denk dan aan wat we als LGBT+gemeenschap inmiddels bereikt hebben.

En wat we met toekomstige Roze Zaterdagen allemaal nog kunnen bereiken.

Denk aan waar het allemaal om begonnen is en waar we als LGBT+gemeenschap heen willen gaan.

Naar Venlo dus.


Willem Adelaar
Drang (Venlo)

Gaat er een trein naar Venlo?
Nou, dan gaat er een trein naar Venlo.
Gaat er geen trein?
Nou, dan gaat er geen trein.

Gaat er een trein naar Venlo?
Nou, dan gaat er een trein naar Venlo.
Gaat er geen trein?
Nou, dan gaat er geen trein.

Dan gaat er wel iets anders.
Dan gaat er wel iets anders.
Dan gaat er wel iets anders.

Dan neem ik desnoods de bus naar Venlo.
De taxi naar Venlo.
De fiets naar Venlo.
De step, de vogel, de vlo naar Venlo.
De step, de vogel, de vlo naar Venlo.
De step, de vogel, de vlo naar Venlo.
De step, de vogel, de vlo naar Venlo.
De step, de vogel, de vlo naar Venlo.

De wind naar Venlo.

Als ik maar in Venlo kom.
Als ik maar in Venlo kom.
Als ik maar in Venlo kom.
Als ik maar in Venlo kom.

Of desnoods neem ik de lift.
De lift naar de zoveelste etage in de verte.

Of ik val gewoon naar Venlo.

Ik val gewoon naar Venlo.
Ik val gewoon naar Venlo.

Ik val gewoon de verte in.


Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.