Galakoor: ‘Queering classical music’

Het Amsterdamse Galakoor timmert inmiddels zes jaar met groot succes aan de weg. Het bestaat uit zangers die hun LHBT-identiteit met elkaar gemeen hebben. ‘GALA’ staat voor Gay And Lesbian Amsterdam. Op 29 juni geeft het koor een bijzonder concert. De Gaykrant sprak met bestuursvoorzitter Josée Rothuizen over ‘queering classical music’ en de Stonewall-opstand. “Met muziek maken we verbinding.”

Tekst: Paul Hofman

Verkeerde vriendschap 

De voorbereidingen voor het concert eind juni zijn in volle gang. Ondanks haar drukke agenda maakt Josée tijd een tip van de sluier op te lichten. Het thema van dit concert luidt ‘Verkeerde vriendschap- Queer Voices’. Hoe zijn jullie op het idee gekomen? “Op de vroege ochtend van 28 juni 1969 deed de New Yorkse politie een inval in gaybar Stonewall Inn. De aanwezige homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten besloten deze inval niet over hun kant te laten gaan en kwamen in opstand. Hiermee markeerden zij het begin van een wereldwijde assertieve emancipatiebeweging van LHBT-ers.” Het concert wordt een herdenking van die opstand. “Ook wilden we aansluiten bij het thema van Pride Amsterdam: ‘Remember the past, create the future’

“We wilden aansluiten bij het thema van Pride Amsterdam: ‘Remember the past, create the future.”

Afwijkend

Hoe ziet het programma eruit?

“We hebben gezocht naar componisten, die wat gender en seksuele diversiteit afwijken van de norm en in hun leven te maken kregen met discriminatie en uitsluiting. Zoals de Franse componist Phinot, die in 1556 in Lyon werd terechtgesteld omdat hij seksuele contacten met mannen had.” Het grasduinen van Galakoor-secretaris Bram Buijze heeft veel opgeleverd. Ook worden liederen van Poulenc, Tsjaikovski en Schubert gezongen. Tussen de liederen door worden verhalen verteld van LHBT-ers. Hun liefde voor en met elkaar is een belangrijk uitgangspunt. “Verhalen hoe zij daarin soms worden tegengewerkt en hoe zij zich daaruit bevrijden. De liederen zijn van componisten die dit, door de eeuwen heen, kennen uit hun eigen leven.” Teksten van onder andere Louis Couperus, Anna Blaman en Jacob Israel de Haan zullen ook te horen zijn.

Verbinding

Het koor treedt regelmatig op en heeft inmiddels een goede reputatie verworven. Josée spreekt vol vuur over het Galakoor dat in 2013 werd opgericht: “Door de verhalen te vertellen en de liederen te zingen wordt een mooie verbinding gemaakt. De muziek is klassiek en af en toe zwaar, maar er zit ook lichtere muziek tussen.” Troostrijk is een woord dat het programma het beste omschrijft.  “Vanuit de gedachte dat er een lacune bestond binnen de LHBT-gemeenschap om klassiek te kunnen zingen.”

“Door verhalen te vertellen en liederen te zingen wordt een mooie verbinding gemaakt.”

Kwetsbaar

“Het unieke van ons koor is niet alleen dat we LHBT-zangers hebben, maar ook maakt het koor muziek van en samenwerkt met professionele musici uit de community. Door zorgvuldig te kijken naar tekst en interpretatie, proberen we extra betekenis te geven aan de muziek die we uitvoeren. Noem het ‘Queering Classical Music’.

Zachtjes vervolgt ze: “Homoseksualiteit is in de maatschappij nog steeds niet ‘normaal’. Er is altijd die antenne of je veilig jezelf kunt zijn; kan het wel of niet. We willen als koor mooie muziek maken, schoonheid maken. Maar ook een veilige omgeving bieden. Want om die schoonheid te kunnen maken, moet je je veilig voelen. Muziek is iets heel kwetsbaars.”

Meer informatie over het concert op 29 juni in de Amsterdamse Uilenburgersjoel vind je op www.galakoor.nl


Het Galakoor telt 25 leden. Het bestuur streeft naar een vaste bezetting van 40 LHBT+-zangers. Twee keer per jaar wordt een concert(serie) gegeven: één groter klassiek werk en één uit meerdere onderdelen samengesteld concert. Overigens: het Galakoor is altijd op zoek naar nieuwe leden, vooral alten en sopranen.


© Groepsfoto Galakoor: Arnaud Kokosky Deforchaux

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Galakoor: ‘Queering classical music’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.