Huub ter Haar | ProfieLHBT+

Huub ter Haar (57) groeide op in het Twentse Reutum op een boerderij. Hij studeerde PABO, theologie en communicatie en werkt nu als innovator. Dit najaar opent hij zijn praktijk ‘Lijfkracht’. Hiermee gaat hij professionals lichaamsgericht coachen in stress-, loopbaan- en leiderschapsthema’s.
1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?
Nieuwsgierigheid drijft me. Toen ik als puber in mijn geboortedorp wekelijks in de kerk zat – met dezelfde driehonderd mensen – vroeg ik me oprecht af: ‘Wat zoeken die mensen hier? En als ze dan iets vinden, wat is dat dan?’ Vanaf toen begon mijn zoektocht naar het geheim van dit leven. En ik zal je zeggen, voor mijn gevoel kom ik steeds dichterbij een antwoord. Ik ga trouwens regelmatig naar de kerk, daar voel ik me goed bij.
2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?
Er zijn mensen die me een tijdje geïnspireerd hebben, maar ze zijn nooit lang een voorbeeld gebleven, omdat ik ontdekte dat ik vooral mijn eigen weg heb te ontdekken. Op dit moment ben ik soms geboeid door Elon Musk; hij leeft de verbeelding en kent nauwelijks grenzen. Musk schudt niet alleen de auto-industrie op, maar ook die van de ruimtevaart, vervoer en energieopwekking.
3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?
Ik heb ontdekt dat gender en seksualiteit vloeiende begrippen zijn. Nu ik een lichaamsgerichte opleiding volg, ervaar ik dezelfde sensaties met een man en een vrouw. Die ontstaan door het afstemmen van elkaar op energetisch niveau. Fysiek word ik vooral aangetrokken door pure (jonge) mannen die speels zijn.
4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?
Nee, absoluut niet. Ik wil wel graag uitstralen dat mijn gender- en seksuele identiteit relatief zijn. Zo speel ik wekelijks badminton. Als we een dubbel spelen, en ik samen speel met een vrouw tegen twee mannen, roep ik wel eens voorafgaand aan de wedstrijd gekscherend: ‘Ok, heren tegen de dames’. Ach, inmiddels zijn ze eraan gewend.
5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?
Ik vind het aantrekkelijk als iemand zich opent én heel dicht bij zichzelf blijft. Dat ‘zelf’ is wel een ding, want wat bedoel je daar dan mee? Het ‘zelf’ bestaat niet en is slechts een constructies om ons dagelijkse leven enigszins hanteerbaar te kunnen houden. Voor mij is het ‘zelf’ de ruimte die iemand ervaart en daarin de beweging kan volgen. Ben ik helder?
6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?
Pfffff. Ik zie toch vooral het proces van bewustwording; al vroeg wist ik dat ik ‘anders’ was, en vervolgens heb ik mij verrijkt met vaardigheden om overeind te blijven, mijn plek te vinden en later om mijn talenten mee vorm te kunnen geven.
7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?
Dat ik ooit uitgescholden ben op straat in Nijmegen. In korte tijd wel drie keer, samen met mijn toenmalige vriend. Deze situatie heb ik in positieve zin aangegrepen. Het boek ‘Gelijkspel. Portretten van homo topsporters’ heb ik toen gemaakt; ik wilde met rolmodellen de acceptatie van lhbt’ers in de sport agenderen en bespreekbaar maken.
8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?
De positie van lhbt’ers is aan de beterende hand, als je uitzoomt. Er zijn domeinen waar extra aandacht nodig blijft, zoals mannelijke teamsporten, het leger, sommige onderwijstypen, in religieuze groeperingen, niet-westerse culturen. Dus ik pleit voor het veranderen van die omgevingen en niet zozeer van de lhbt’ers.
9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?
Tjee. Dat gaat hard. Ik hoef niet zo nodig herinnerd te worden. Alles is tijdelijk.
10) Wat is je motto?
Stel je open en beweeg mee.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Huub ter Haar | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.