Danscafé Havana revisited

Danscafé Havana was, samen met Café April, in de jaren negentig één van de populairste zaken in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. Vernieuwende muziek, knappe bartenders en spectaculaire feesten bezorgden de zaak een enthousiast publiek. Of je nu homo of hetero was, het was allemaal prima. Dertig jaar later is het tijd voor een reünie. Wat betekende de zaak eigenlijk voor de hoofdstedelijk gay scene?

Tekst: Paul Hofman

De Gaykrant spreekt met voormalig bartender Marit Audier die met het plan kwam een reünie te organiseren. Vanaf het eerste moment was iedereen enthousiast. Het belooft dan ook een groot spektakel te worden op 30 juni. Want dat is de dag waarop alles gaat plaatsvinden.

Zwoel

Voor de naam van Havana werd gekozen omdat het de herinnering opriep aan de zwoele Cubaanse hoofdstad Havana uit de jaren dertig. In 1989 werd in de horeca een trend ingezet om in uitgaansgelegenheden een warmere sfeer en meer entertainment en gelegenheid tot dansen te creëren. Vanaf het eerste uur was het een groot succes. Veel bezoekers van toen hebben prachtige herinneringen aan de zaak en het uitgaansleven toen. ‘De’ Havana werd een begrip. Het ruime interieur, de ronde bar beneden, een zithoek en boven een dansruimte maakten het plaatje compleet.

Foto: Marit Audier

Hoe kijk jij terug op ‘jouw’ Havana-tijd?

“Voor mij was het de perfecte combinatie tussen hetere en homo en dat gemengd met jong en oud. De sfeer die daardoor ontstond was nieuw in Amsterdam.  Ik voelde me daar als een vis in het water.” Ze heeft talloze herinneringen aan het danscafé. “We hebben met zijn allen veel dingen neergezet. Dan moet je denken aan ‘De Zondagmiddag’, musicals, de Tea Dance en natuurlijk niet te vergeten de populaire ‘Nickie Nicole’ Shows. En natuurlijk de ‘wc-dames’ waar het altijd druk was. Maar ook de cadeaus die wij uitreikten aan gasten, die iedere keer weer verrast waren.” De Sinterklaas-avonden waren ook onvergetelijk, zegt ze. “En met kerst hadden we bomen die op hun kop rond de bar hingen. Havana stond open voor alles – zonder uitzondering.”

“Het was een zaak van orgasme after orgasme

Welke rol heeft Havana gespeeld in de Amsterdamse gay scene?

Zonder aarzeling: “Samen met – de bijna buren- coffeeshop Downtown en bar April hebben we als Havana de Reguliersdwarsstraat wereldwijd op de kaart gezet als de gaystreet van Amsterdam.”

Wat maakte Havana volgens jou zo bijzonder?

“Iedereen was welkom. Er zaten homo’s, hoeren, bekende Nederlanders, travestieten, lesbo’s, opa’s en oma’s, mensen-die-net-uit-de-kast-kwamen naast elkaar aan de bar. Dat maakte mijn werk als barkeeper ook zo leuk.” Havana werkte als een magneet waar vogels van diverse pluimage van over de hele wereld elkaar ontmoetten. Een ware melting-pot. Ook menig BN-er werd er gespot. “En weet je wat apart is? Havana-cadeaus werden wereldwijd verspreid. Het Havana beertje staat bijvoorbeeld nog steeds achter in een bar in het Amerikaanse Key West.

Terwijl ze op het terras zit vlakbij het voormalige Havana komt een Havana-bezoeker van vroeger langslopen. Als hij hoort dat het onderwerp Havana is, zegt hij spontaan: “Het was een zaak van ‘orgasme after orgasme’. Hij lacht veelbetekenend. Marit kijkt reikhalzend uit naar die bijzondere dag eind juni. Het belooft een dag te worden die oud-medewerkers en -bezoekers niet snel zullen vergeten.

Meer over de Havana (reünie) is te vinden op Reguliers.net, Facebook en Instagram

Coverfoto: Highlow Productions

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.