Spannende Boeken Weken met Thomas Olde Heuvelt en Boris Dittrich

Van 1 tot 21 juni vinden in de Nederlandse boekhandels de Spannende Boeken Weken plaats. Dertig jaar geleden werden deze voor het eerst gehouden. Bijzonder is dat twee jaren achtereen twee gay thrillerauteurs het bijbehorende geschenk mochten schrijven. Vorig jaar was dat Boris Dittrich en nu Thomas Olde Heuvelt. Wij vroegen beide auteurs hun ‘Spannende Top 5’ samen te stellen.

Tekst: Paul Hofman

Top 5 Thomas Olde Heuvelt

  1. Lullaby van Chuck Palahniuk

“Chuck Palahniuk is een Amerikaanse cultschrijver, die je zou kunnen kennen van Fight Club (verfilmd met Brad Pitt). Hij choqueert, confronteert en brengt je aan het huilen van het lachen tegelijkertijd. Het is een van die schrijvers die zo’n unieke vertelstem heeft, dat als je één zin van ‘m leest, je direct weet dat hij die heeft geschreven. Ik hou daarvan. En ik hou vooral van zijn boek Lullaby (erg goed vertaald als Wiegelied, maar als je Palahniuks genialiteit volledig wil doorgronden, lees ‘m dan in het Engels). Een journalist onderzoekt een aantal gevallen van wiegendood en wordt per ongeluk een massavernietigingswapen als hij een magisch wiegenliedje in z’n hoofd – en vooral niet meer úít z’n hoofd – krijgt, waarmee je mensen kunt doden. Hij verliest de controle, terwijl hij op een queeste door de VS probeert alle exemplaren van het boek waarin het is gepubliceerd, te vernietigen. Fantastisch, hilarisch en wervelend geschreven, en bovendien staat Palahniuk werk bol van queer toespelingen.”

  1. Revival van Stephen King

The Shining, It en Pet Sematary kennen we allemaal wel. Revival mogelijk niet. Het is een van Kings recentere boeken (2014) en het is voor het eerst sinds jaren dat hij dat klassieke duistere randje van zijn oude werk weer heeft toegepast. Het vertelt het levensverhaal van Jamie Morton, dat onlosmakelijk is verbonden met de van zijn geloof gevallen pastoor Charles Jacobs, die in Jamie’s kindertijd met elektriciteit al mensen wonderbaarlijk kon genezen, en in zijn latere loopbaan een veel duisterder kant op is gegaan om de aloude vraag te kunnen beantwoorden: wat wacht ons na de dood? Pas op: het slot is angstaanjagend.”

  1. Zombie van Joyce Carol Oates

“Wees gerust, geen Walking Dead-taferelen. Maar iets veel realistischers… en griezeligers. Zombie geeft een inkijkje in het leven van Q., een veroordeelde zedendelinquent en serial-killer-in-the-making, die zijn mooie mannelijke slachtoffers door middel van lobotomie (men neme een ice-pick en stipt hier via de oogkas de hersenen mee aan…) in ideale sekszombies wil veranderen. Juist ja, gemodelleerd naar de zaak van Jeffrey Dahmer. Dit boek is een stilistisch juweeltje, en nog knapper is dat Oates erin slaagt de lezer mee te laten leven met een psychopaat, zelfs als die alle grenzen voorbij gaat.”

  1. De Boeken van Bloed van Clive Barker

“Clive Barker ken je, mits je van horror houdt, van Hellraiser. In de jaren ’80 brak hij door toen Stephen King zijn lijvige verzamelwerk van korte verhalen, getiteld The Books of Blood, aanprees als “the future of horror”. Bekend verhaal voor mij – en als mij een carrière als die van Barker staat te wachten zou ik ervoor tekenen. In dit boek staan een stuk of dertig verhalen die altijd weer een paar stappen voorbij je voorstellingsvermogen gaan – zo origineel en duister zijn ze. In veel ervan spelen homoseksuele personages een hoofdrol. ‘Varkensbloedblues‘ is mijn favoriet, over een bewaker die komt werken op een instituut voor criminele jongens en ontdekt dat men gelooft dat een vermist kind voortleeft in een enorme zeug… “

  1. The Yellow Wall Paper van Charlotte Perkins Gilman

“Geen boek maar een kortverhaal, dat je via Google gewoon online kunt vinden. En een briljant kortverhaal ook: voor mij het beste ooit geschreven. Het is een klassieker uit de Amerikaanse literatuur. Het was het eerste echte feministische protestverhaal, over de mentale aftakeling van een vrouw die door haar man onder de duim wordt gehouden en geobsedeerd raakt door de patronen in het behang van haar zolderkamer, maar het is ook een fantastische ghost story. Mijn geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken, Dolores Dolly Poppedijn, is mijn liefdesbrief aan dit verhaal.”

Van 1 tot en met 21 juni krijg je ‘Dolores Dolly Poppedijn’ van Thomas Olde Heuvelt cadeau van je boekhandel, bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Politicus en thrillerauteur Boris Dittrich schreef naast het geschenk ‘Barst’ van vorig jaar meerdere thrillers als Moord en Brand, De waarheid liegen,  W.O.L.F. en Halszaak.

Top 5 Boris Dittrich

  1. Dode meisjes van Nancy Lee. Dit is een bundel met korte verhalen over meisjes aan de zelfkant van de samenleving. Soms belaagd door loverboys, verslaafd, in de prostitutie of slachtoffer geworden van een seriemoordenaar. Zonder al te expliciet te worden roept Lee een dreigende sfeer op, waarin ook plaats is voor intimiteit. Erg indrukwekkend.”
  2. Stella van Takis Wurger. “Over een Joodse vrouw tijdens de Tweede Wereld Oorlog  in Berlijn die gedwongen wordt andere joodse mensen aan te geven. Werkt ze niet mee, dan zullen haar ouders worden vermoord. Waar gebeurd, maar vermengd met een liefdesverhaal. Beklemmend, mooi.”
  3. Als de schaduw die verdwijnt van Antonio Munoz Molina. Gaat over de moordenaar van Martin Luther King. Zijn jeugd wordt beschreven en hoe hij uiteindelijk tot zijn daad komt. Deels fictie, deels op feiten gebaseerd. Vond dat een fascinerende combinatie.
  4. The Girl Before van J.P. Delaney. “Spannende thriller over een vrouw die in een bepaald huis komt wonen en dan vermoord dreigt te worden. Ze ontdekt dat de vrouw voor haar in dat huis vermoord is. De schrijver weet de spanning goed op te bouwen en zet je steeds op het verkeerde been.
  5. De verdwijning van Stephanie Mailer door Joel Dicker. Dit vind ik geen aanrader. “Dunne karakters, ongeloofwaardig verhaal, rommelig plot. Het had ook zeker 100 pagina’s korter gekund. Maar omdat ik zijn eerste boek onderhoudend vond, deze toch maar uitgelezen.”

Meer informatie: www.spannendeboekenweken.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.