Dik Voormekaar en Meneer de Groot maken nieuwe start

Per 1 september start André van Duin een nieuwe podcast: samen met Ferry de Groot blaast hij de Dik Voormekaar Show nieuw leven in. Dat wordt dus weer lachen, want naast Dik Voormekaar en Meneer de Groot, komen bij voorbeeld ook Ome Joop (‘Wattisur, joh?!) en Harry Nak (…met een antenne op zijn dak.) terug. En vergeet Bep en Toos niet. 

Tekst: Norbert Splint

Hoe ben je op het idee gekomen? Op de eerste plaats heb je het al druk zat en daarnaast: de revues en de carnavalsliedjes waren ook heel leuk. Waarom dan uitgerekend een nieuwe start voor de Dik Voormekaar Show?

André: ‘Dat van die drukte klopt natuurlijk wel, maar ik hoorde van veel mensen dat ze uitgerekend Dik Voormekaar zo geweldig vonden. Verschillende generaties trouwens. En kijk: zo’n podcast maken en oploaden kost niet zo veel en het verplicht tot niks. Het is geen radioprogramma dat zaterdagmiddag om half twee de lucht in moet of zo. Dat ik met die carnavalsliedjes of met de revue nooit meer wat doe is niet gezegd, maar voorlopig houd ik het hier even bij.’

De Dik Voormekaar Show begon in 1973 op Radio Noordzee en was van 1974 tot 1985 te beluisteren bij de NCRV-radio. Tussen 2000 en 2003 keerde het programma terug op NPO 3FM. Van 1977 tot 1979 werd er daarnaast een tv-programma gemaakt, met sprekende handpoppen van alle karakters, alweer bij de NCRV. Maar per 1 september keert de radioshow dus terug als podcast. Wat verandert er?

‘Helemaal niets: never change a winning team. De setting, het stramien en de personages zijn allemaal hetzelfde. Elke week weer. Het gaat als volgt: Dik Voormekaar kondigt het programma aan, zogenaamd geassisteerd door Meneer de Groot. Maar zodra  – zeg maar – de rest van de familie binnenkomt, om een gast binnen te brengen of om koffie in te schenken of zo, loopt het helemaal in het honderd. Er zit eigenlijk geen kop of staart aan en er zit ook geen verhaal in. In feite is het compleet chaotisch. Ook de manier van opnemen is trouwens nog hetzelfde: in 2003 namen we al digitaal op en nu dus weer, met hetzelfde computerprogramma.’

“Er zit eigenlijk geen kop of staart aan en er zit ook geen verhaal in. In feite is het compleet chaotisch.”

Mooi zo. Wij verheugen ons nu al op ‘de dertig seconden van Meneer de Groot’. Maar goed: op wat voor publiek mik je? Op de 45+ er die terugverlangt naar dat hilarische programma uit zijn jeugd of op diens kinderen?

‘We mikken helemaal nergens op. We kijken gewoon waar we uitkomen. Zoals je hebt gezien, staan er al heel wat compilaties van de Dik Voormekaar Show van vroeger online. Je googelt gewoon “Dik Voormekaar Show podcast” en je krijgt een hele serie sites te zien waarop je het programma kunt beluisteren. We krijgen naar aanleiding daarvan ook weer talloze positieve reacties. Natuurlijk kunnen we niet zien hoe oud iedereen is, maar uit de respons merken we wel dat verschillende generaties er naar luisteren. En uit alle delen van het land trouwens.’

Een van de bedenkers van de Amerikaanse versie van Sesamstraat heeft verklaard dat Bert en Ernie homo zijn. Hoe zit dat met Dik Voormekaar en Meneer de Groot?

‘Dik Voormekaar en Meneer de Groot wonen niet samen en ze slapen ook niet in hetzelfde bed, zoals Bert en Ernie. Wel hebben ze veel gezamenlijke familie zoals Ome Joop, Harry Nak, Liesje Nak en Bep en Toos. Ik weet niet of ze homo zijn: over hun privéleven is er niet al te veel bekend. Misschien is het beter om dat zo te houden, haha!’

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.