“Tijd voor een Europese aanpak in de strijd tegen hiv”  

Voorkomen is beter dan genezen, is een eeuwenoud spreekwoord waarop onze Westerse gezondheidszorg is gestoeld. Daarom hebben we internationale vaccinatieprogramma’s en investeren we steeds meer in preventie. Ook de verspreiding van Hiv kan door nu preventief te handelen eindelijk tegen gegaan worden. Vorige week publiceerde het medische tijdschrift ‘The Lancet’ een onderzoek waaruit kan worden afgeleid dat de verspreiding van hiv goed te bestrijden is met een Europese aanpak die is gebaseerd op het 90/90/90-principe.

2 miljoen nieuwe infecties 

Zondag 19 mei is het voor de 36e keer Aids Memorial Day. Het wordt hoog tijd dat we de strijd tegen de hiv-epidemie op Europees niveau versterken. Jaarlijks komen er wereldwijd een kleine 2 miljoen nieuwe hiv-infecties bij waarvan duizend in Nederland. In ons land sterven ieder jaar ruim 40 mensen aan de gevolgen van aids omdat ze niet op tijd voor behandeling zijn gekomen of niet bekend waren met hun status.

In 2014 stelde UNAIDS samen met de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) als doel de hiv-epidemie te stoppen voor 2030. Om dat doel te bereiken is het nodig dat in 2020 90 procent van de geïnfecteerde mensen hun hiv-status weten; 90 procent van de mensen die positief testen wordt behandeld en dat van deze mensen bij 90 procent de behandeling aanslaat. Nederland heeft dat doel nog niet gehaald, en in Europa zijn slechts enkele landen succesvol, een jaar voor het doel.

Doel 2020:

90 procent geïnfecteerde mensen weet hiv-status; 90 procent wordt behandeld;

bij 90 procent slaat behandeling aan

Grenzeloos

Alleen een gezamenlijke Europese aanpak kan ervoor zorgen dat de verspreiding van hiv-virus een halt toe geroepen wordt. Immers, ook het hiv-virus houdt zich niet aan grenzen en een gecoördineerde Europese aanpak is veel effectiever en kostenefficiënter dan wanneer de lidstaten afzonderlijke programma’s vaststellen. Vorige week publiceerde ‘The Lancet’ het eerdergenoemde onderzoek waarin opnieuw, en nu breedschalig in Europa, werd aangetoond: niet-detecteerbaar is niet-infecteerbaar (n = n). Kort samengevat betekent dit dat iemand met hiv die succesvol behandeld is, het virus niet meer kan overdragen. Deze studie werd uitgevoerd in 75 centra in 14 Europese landen.

Foto (c) René Zuiderveld

PrEP is een preventieve anti-retrovirale behandeling die hiv infectie voorkomt. PrEP mag alleen gebruikt worden door mensen die nog geen hivinfectie hebben. Daarom moeten mensen die PrEP gebruiken regelmatig getest worden om er zeker van te zijn dat er niet onverhoopt toch een infectie is opgetreden. Dat betekent dat een brede inzet van PrEP eraan bijdraagt dat meer mensen regelmatig getest worden wat belangrijk is in de strijd tegen de hiv-epidemie. Voor de totale kosten van de gezondheidszorg is het ook gunstig omdat PrEP infecties voorkomt en voorkomen is goedkoper dan behandelen.

Dubbel resultaat

Ondanks dat de EMA PrEP goedgekeurd heeft voor de EU, is het vergoeden daarvan nog niet breed geregeld. Een van de redenen is de hoge prijs die de fabrikant vraagt en die beter in Europees verband naar beneden onderhandeld kan worden. Daarnaast moet PrEP opgenomen worden in de standaard hiv-preventie programma’s van de EU-landen zodat accurate informatie verschaft kan worden. Waar PrEP nu nog onbetaalbaar is voor veel mensen, wordt er illegaal goedkoop geïmporteerd. Het nadeel hiervan is dat het regelmatig testen wordt overgeslagen omdat gebruikers zich niet bewust zijn van die noodzaak.

Het inzetten van PrEP in de strijd tegen hiv heeft dus een dubbel resultaat. Aan de ene kant worden nieuwe infecties voorkomen doordat mensen die PrEP goed gebruiken zichzelf beter kunnen beschermen. Aan de andere kant wordt er een flinke stap gemaakt met het diagnostiseren van nu nog niet-bekende infecties. Door die vervolgens tot ondetecteerbaar te behandelen, wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Daarmee kan Europa de 90/90/90 doelstelling van UNAIDS/WHO onderschrijven en een grote stap zetten om de verspreiding van het virus in 2030 gestopt te hebben.

Raoul Boucke 


Raoul Boucke is de tweede kandidaat voor het Europees Parlement namens D66. Boucke werkte meer dan 12 jaar in Brussel, onder meer bij de Europese Commissie en als onderhandelaar namens Nederland. Hij wil zich als Europarlementariër inzetten voor een duurzamer en inclusiever Europa.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.