Organisatoren Miss Gay Holland: “Eigenlijk hebben we iedere dag kippenvel!”

Vandaag, zaterdag 18 mei, is de laatste dag om een stem te laten horen. Waarvoor? De enige echte Miss Gay Holland verkiezing! Connie en Monique van der Maas (32 jaar samen en 21 jaar getrouwd) organiseren al negen jaar samen deze Missverkiezing.

Laat vandaag nog je stem horen door een mailtje te sturen naar info@missgayholland.nl.
Meer informatie vind je op www.missgayholland.nl 

Tekst: Jelle Reijman

Vrouwelijke uiterlijke kenmerken

Het idee ontstond zo’n negen jaar geleden. “We zagen op televisie een verkiezing voor de Mister Gay Holland en dachten toen gelijk, dit willen we ook voor vrouwen! We hebben toen samen dit initiatief genomen.” De verkiezing is voor iedereen met vrouwelijke uiterlijke kenmerken. “Stel, dit was alleen voor lesbiennes. Dan moet je ook nog los een verkiezing hebben voor transgenders en interseksuele personen die eruitzien als vrouw of die zich vrouw voelen. Er moeten zo min mogelijk hokjes bestaan, dus aan deze verkiezing mag iedereen meedoen, onder twee voorwaarden. Je moet vrouwelijke uiterlijke kenmerken hebben en je willen inzetten voor de LHBTIQ+ community.”

“Je moet vrouwelijke uiterlijke kenmerken hebben en je willen inzetten voor de LHBTIQ+ community.”

Je inzetten voor de LHBTIQ+ community is belangrijk voor Connie en Monique. “We organiseren dit in het kader van de diversiteit, om bijvoorbeeld de gay vrouwen meer aandacht te geven. Het doel is om de diversiteit en iedereen die daarbij hoort meer zichtbaar te maken!” De huldiging is dit jaar op 8 juni op de The Hague Pride. “Het COC en de organisatie van The Hague Pride pakken dat nu al heel groot aan, daar zijn we hen heel dankbaar voor! We gaan het daar heel groot aanpakken, iedereen moet zien wat er in Nederland allemaal gebeurt. We geven alle Missen daar een mooi momentje om zich te presenteren op het podium.”

De Missen supporten elkaar

Afgelopen zondag kwamen we met alle Missen samen in Utrecht. “Iedereen doet fanatiek mee en gaat zo mooi met elkaar om. Sommigen posten veel op Facebook, flyeren, gaan zelfs de straat op, anderen laten het wat meer over zich heen komen. Een deelnemer zit net in transitie, dat was best lastig met make-up, maar dat maakte niet uit: iedereen steunt elkaar! Ook voelen sommige deelnemers zich soms erg eenzaam, maar hebben door de eerste meeting het gevoel nu al vriendschappen voor het leven te hebben gesloten, dat vonden wij heel bijzonder om te horen.”

Bij sommige deelnemers speelt de omgeving nog een hele grote rol. Die krijgen het ineens benauwd.

Bij sommige deelnemers speelt de omgeving nog een hele grote rol. Die krijgen het ineens benauwd: “Straks komen we in de krant”, “Mijn moeder weet nog niet dat ik lesbienne ben”, of “Wat moeten mijn collega’s hier wel niet van denken?” Vaak zetten zij alsnog door, gesteund door de andere deelnemers. “Er was een Miss die doodsbang was om zichzelf te presenteren op het podium. De mede-deelnemers zeiden: ‘We staan daar met zijn allen, we staan naast je!’ Nou, ze stond er, vol trots! Eigenlijk hebben we iedere dag kippenvel.”

Nu al bezig met volgend jaar

Dit jaar waren er 13 inschrijvingen, en er zijn nu al 9 inschrijvingen voor volgend jaar. “We willen het volgend jaar veel groter aanpakken. Nu is de verkiezing nog online, maar volgend jaar willen we die toch graag ook in een leuk café hebben! Dan komt er sowieso een badpakkenronde en een avondjurkenronde, zodat ze zich echt mooi kunnen presenteren!”

“Volgend jaar komt er sowieso een badpakkenronde en een avondjurkenronde, zodat ze zich echt mooi kunnen presenteren!”

De dames zijn beretrots

Connie organiseerde in de jaren ’90 al de Miss Travestie Holland, daar werd door EndeMol zelf nog een programma over gemaakt: De Travestieshow. Sindsdien vecht Conny er al voor dat iedereen een podium krijgt, en dat er begrip en acceptatie komt. “Dat is eigenlijk wel een beetje haar levensdoel”, vertelt Monique. Ze zijn samen beretrots op wat ze doen, en Monique is beretrots op Connie. “We krijgen ook veel dankbaarheid uit de community. Overal worden we in een warm bad ontvangen, en de Missen noemen ons nu zelfs al de Miss Mama’s. Het is zo dankbaar om te doen!” We hadden vroeger nooit durven dromen dat we dit nu zouden organiseren. Homoseksualiteit was in onze jeugd nog best wel heel erg in de ban, het is zo bijzonder dit nu nog mee te mogen maken!

Foto Connie & Monique: (c) Anton de Bruin Photography

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

4 thoughts on “Organisatoren Miss Gay Holland: “Eigenlijk hebben we iedere dag kippenvel!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.