Utrecht Bij1 kritisch over COC Songfestival-avond voor vluchtelingen

Op zaterdag 18 mei faciliteert Cocktail Utrecht, onderdeel van COC Midden-Nederland, een Songfestival-avond voor LHBTQI+ nieuwkomers bij Café Kalff. Een ontzettend problematische keuze, zo vindt de onlangs opgerichte Utrechtse afdeling van de politieke partij Bij1. “Niet alleen draagt het COC met deze avond bij aan ‘pinkwashen’ van de bezetting van Palestina door de Israëlische staat, ook houdt zij ook onvoldoende rekening met de mensen die zij met deze avond juist wil bereiken.”
“Dat dit jaar het Eurovisie Songfestival wordt gehouden in Israël is een klap in het gezicht van de Palestijnen. Met het organiseren van het Songfestival en door zich te profileren met een LHBTQI+-vriendelijk masker, probeert de Israëlische regering haar bezetting in Palestina salonfähig te maken. Ondanks oproepen uit de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS)-beweging dat geleid wordt door LHBTQI+ Palestijnse groepen, gaat het COC door feest te vieren met Israël voorbij aan de dagelijkse onderdrukking van onder meer LHBTQI+’ers in Palestina.” aldus Utrecht Bij1.
Ramadan
Daaraan wordt toegevoegd dat vele nieuwkomers die de Cocktail-avonden bezoeken, voornamelijk afkomstig zijn uit landen waarvan de inwoners geen toegang krijgen tot Israël. Het feit dat Ramadan gestart maakt de keuze volgens Bij1 nog ongelukkiger. Vele nieuwkomers onthouden zich van eten, drinken en feesten in deze maand. Dit terwijl het event plaatsvindt in een feestelijk café waar er alcohol wordt geschonken en mensen rond dat tijdstip eventueel nog aan het vasten zijn.
Vele nieuwkomers onthouden zich tijdens de Ramadan van eten, drinken en feesten in deze maand.
Beledigend
Bij1 ziet dit evenement als een stap terug door het door COC Nederland ingezette inclusiviteitsbeleid. Niet alleen vindt de Utrechtse afdeling het beledigend en uitsluitend voor vele LHBTQI+ vluchtelingen waarvoor het event juist in het leven is geroepen, maar ondersteunt het ook een apartheidsregering.  Bij1 roept het COC op om hun keuzes omtrent de bijeenkomst te herzien. De organisatie heeft gereageerd met de boodschap dat zij niet ‘zij niet politiek is of wil zijn’. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.