‘Roze Akkoorden’ is muzikaal eerbetoon aan voorvechters homobeweging

Op zaterdag 22 juni aanstaande vindt in de concertzaal van het Centrum voor de Kunsten (CKE) in Eindhoven het zang- en ontmoetingsfestival ‘Roze Akkoorden’ plaats. Het festival is een eerbetoon aan de voorvechters van de moderne LHBT+ beweging die ontstond naar aanleiding van de Stonewall rellen in New York. Die rellen braken precies vijftig jaar geleden uit en waren het begin van de wereldwijde Pride-beweging.

Tijdens Roze Akkoorden zullen er drie homo-mannenkoren optreden. Mannenakkoord uit Eindhoven, Cantatori del Duomo uit Utrecht en het Arnhemse Herenakkoord. Met dit concert staan de drie homokoren stil bij deze historische gebeurtenis. Het concert wil ook een feest van de vrijheid zijn, want er is in de afgelopen vijftig jaar veel bereikt. We mogen en kunnen onszelf zijn, al zijn we er nog lang niet. De maatschappelijke acceptatie is nog steeds geen gelopen zaak. Zichtbaar zijn en blijven is daarom nog altijd belangrijk.

Het concert wil ook een feest van de vrijheid zijn, want er is in de afgelopen vijftig jaar veel bereikt.

Drie koren

Daarom presenteren de drie koren een gevarieerd muzikaal programma waarin plaats is voor ballads, popsongs en cabareteske liedjes.  Het festival wordt ondersteund door het Bob Angelo fonds van COC Nederland.

Mannenakkoord, Eindhoven

Het Eindhovense Mannenakkoord bestaat sinds 16 maart 2016 en staat vanaf het begin onder leiding van dirigente Janine Heuts – van den Wittenboer. Het koor zingt grotendeels Nederlandstalige liedjes met enkele nummers in het Engels en zelfs in het Zoeloe. Mannenakkoord voert een gepaste choreografie uit bij de liedjes en de tekst van enkele bestaande liedjes is aangepast zodat het beter aansluit bij de LHBTI doelgroep.

Cantatori del Duomo, Utrecht

Sinds 1991 zingen de Utrechtse Zangers van de Dom vrolijk en trots over het leven, de liefde. Ook het (homo)leven wordt in al zijn facetten bezongen. Meestal met een knipoog, soms weemoedig maar altijd recht uit het hart, of het nou popklassiekers zijn of prachtige stukjes Nederlandse kleinkunst.

Het Herenakkoord, Arnhem

Het koor is ontstaan uit de behoefte om gezellig samen met andere homo- mannen te zingen. Het repertoire is heel gevarieerd: van Caro Emerald tot Leoš Janáček. Meestal zijn het bestaande nummers die soms een aangepast arrangement krijgen of van een andere tekst worden voorzien.

Details

Het optreden vindt plaats in de theaterzaal van het CKE, Pastoor Petersstraat 180 Eindhoven. De zaal gaat open om 19.30 uur, het optreden begint om 20.00 uur en zal, inclusief pauze, tot ongeveer 23.00 uur duren. Kaartjes kosten € 12,50 inclusief € 1 servicekosten en zijn uitsluitend verkrijgbaar via de website van het CKE: https://cke.nl/agenda/roze-akkoorden/

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.