Pink Nieuw-West doet aangifte van vernieling bloemstuk dodenherdenking

Op 4 mei heeft Pink Nieuw-West namens de LHBT+ gemeenschap in Amsterdam Nieuw-West een bloemstuk gelegd bij de herdenkingen op het Sierplein, Plein ’40-’45 en op de boulevard aan de Sloterplas.

Gisteren bleek dat het bloemstuk op de boulevard aan de Sloterplas verdwenen was. Enkele resten van het stuk lagen verderop. Omdat verder iedere krans en elk bosje bloemen nog keurig bij de gedenkplaats ligt, gaat de organisatie uit van een daad tegen de LHBT+ gemeenschap.

In een reactie laat Pink Nieuw-West weten zich nu ‘nog meer gedreven voelt om de vrijheid te vieren, te beschermen en ervoor te strijden’. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Walter van Ruitenbeek (voorzitter Pink Nieuw-West): “Vrijheid is kwetsbaar, met name voor minderheden en nooit vanzelfsprekend! We moeten die vrijheid vieren zodat ze zichtbaar wordt. We moeten haar onderhouden en beschermen zodat ze niet langzaam bijna onmerkbaar door onze vingers glipt. We moeten er voor strijden als ze wordt aangevallen.”
“Meer dan tien jaar geleden zijn bij ons ook de kransen vernield. Maar dat was niet gericht tegen één groep.”

Verbijsterend

De vernieling van de roze krans maakt ook veel emoties los bij  voormalige stadsdeelwethouder Martje Postma. Inmiddels is zij vijf jaar voorzitter van het herdenkingscomité in de Amsterdamse multiculturele wijk Osdorp. “Meer dan tien jaar geleden zijn bij ons ook de kransen vernield. Maar dat was niet gericht tegen één groep. Ik was in die tijd wethouder en heb toen de beslissing genomen dat de bloemen ’s avonds verwijderd werden en ’s ochtends weer geplaatst. Dat wordt nog steeds gedaan. Dat er desondanks – in het volle daglicht – deze bloemen worden ontvreemd en vernield geeft aan hoe brutaal en gewetenloos deze mensen moeten zijn.”

Foto’s: www.facebook.com/pinknieuwwest/

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.