Cherine Mathot | ProfieLHBT+

Cherine Mathot is geadopteerd vanuit Sri Lanka en recent herenigd met haar biologische familie. Ze heeft op 10-jarige leeftijd botkanker overleefd en daar een blijvende handicap aan haar been aan overgehouden. Op haar 15e kwam ze uit de kast als biseksueel. Momenteel heeft ze een relatie met een vrouw. Vrienden noemen haar met een knipoog ‘diversiteitsheldin’ vanwege de minderheden die zij in zich draagt die bij haar in de meerderheid zijn. Ze weet hoe het is om anders te zijn en niet te voldoen aan de norm. Cherine werkt voor COC Nederland en vindt dat het niet uitmaakt van wie je houdt of wie je bent en dat iedereen het verdient om zich thuis te voelen en zichtbaar zichzelf te kunnen zijn.

Cherine is gefascineerd door de menselijke psyche en gedrag, heeft interesse in sociologische processen en discussieert graag over maatschappelijke thema’s. Ze droomt regelmatig over het maken van een wereldreis en wil graag ooit coach, schrijfster, public speaker, relatietherapeut of programmamaker worden. Als je Cherine in het weekend zoekt danst ze enthousiast op hitjes zoals Why tell me Why van Anita Meyer of zingt ze zonder gêne luidkeels mee in een karaokebar. Verder houdt ze van concerten bezoeken, het strand, Mastercheffen in de keuken, gin-tonics drinken met vrienden, lekker met de meiden ;), of is ze gezellig competitief op de tennisbaan en tijdens spelletjes.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Veerkrachtig, dapper, denker, optimist, geduldig, gepassioneerd, analytisch, avontuurlijk, idealist, toegewijd, doorzetter, sensitief, zorgzaam, dromer.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mensen die openlijk zichzelf durven te zijn, die dromen realiseren, zich sterk maken voor waar ze in geloven en proberen iets goeds bij te dragen aan de wereld. Voorbeelden voor mij zijn o.a. Oprah Winfrey, de Obama’s, Esther Perel, Tony Robbins, Deepak Chopra en een aantal bijzondere mensen in mijn directe omgeving.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als het gaat om mijn seksuele geaardheid identificeer ik mezelf als biseksueel. Wat betreft mijn gender voel ik me fysiek vrouwelijk maar niet per se als het gaat om gedrag en de dingen die ik leuk vind om te doen, althans volgens de norm…

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, zo lang er nog veel onduidelijkheid en vooroordelen bestaan over wat biseksualiteit is. Door erover te vertellen én zichtbaar mezelf te zijn, hoop ik dat mensen het begrijpen en gaan zien als iets wat er ook kan zijn, een variatie of mogelijkheid binnen een spectrum.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Uitstraling en levenshouding. Ik vind het heerlijk als iemand levendig, positief en stoer in het leven staat, lekker onconventioneel is en kan genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Daarnaast heb ik er bewondering voor als iemand zichzelf goed kent en zich comfortabel voelt bij alle imperfecties (karakter, lichaam) die nu eenmaal horen bij mens zijn. Ik vind het mooi te zien als iemand een relativerend vermogen bezit en hart heeft voor andere mensen en de wereld.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ontroerd en vol trots meevaren of meelopen tijdens gayprides met een gevoel van solidariteit, onderlinge verbondenheid en kracht: samen staan we sterk! Bijzondere gesprekken die ik heb gevoerd over thema’s verbonden aan LHBTI-zijn; wat het betekent het om je écht ergens thuis te voelen, mag ik zelf bepalen wie ik ben, durf ik ‘anders’ te zijn etc.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Een moeilijke coming-out. Ook heb ik als biseksueel vaak ervaren hoe het is om tussen twee werelden in te staan; in de ‘heterowereld’ voelde ik me soms de buitenstaander maar soms binnen de LHBTI-community net zo zodra biseksualiteit ervaren werd als net niet gay genoeg.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Dat mensen leren door elkaars verschillen heen te kijken en de persoon zelf te zien. Hierdoor is het niet langer relevant waar iemand vandaan komt, wie diegene is of van wie diegene houdt. Ik ben bijvoorbeeld gewoon Cherine en veel meer dan alleen mijn huidskleur of handicap. Daarnaast mag het sociaalwetenschappelijke concept fluïditeit op het gebied van gender en seksualiteit nog veel meer de aandacht krijgen zodat we het binaire en hetero-normatieve denken achter ons laten, we gender en seksualiteit als continuüm als uitgangspunt leren zien en diversiteit veel meer kunnen waarderen. Ik denk dat dit iedereen, ook niet LHBTI’s, veel meer ruimte geeft om zonder maatschappelijke druk te kunnen zijn wie degene is en wil zijn.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die zich heeft ingezet om al haar levenservaringen ten positieve te gebruiken: het delen van haar verhaal om anderen te helpen, mensen tot nadenken aan te zetten of een dialoog in gang te zetten. Omdat zij het van essentieel belang vindt dat mensen de ruimte krijgen om te ontdekken wie zij zelf zijn en leren om van zichzelf te houden. Verder hoop ik als iemand herinnerd te worden die iets heeft kunnen betekenen voor anderen en als iemand die niet te vaak bezig was met de toekomst of te lang vooruit plande omdat ze wist dat het leven zomaar een andere wending kan nemen. Waardoor ze altijd bewust in het heden de tijd nam voor anderen en kon genieten van de kleine dingen die het leven te bieden had.

10) Wat is je motto?

Het leven is te belangrijk en gaat te snel voorbij om wezenlijke dingen onuitgesproken te laten; verkies daarom moed boven angst en zeg wat je op je hart hebt.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.