Zichtbaarheid

Op een van de laatste dagen van april was ik op een congres in Amsterdam. Dit congres was het tweede Europese congres over LHBTI+-senioren. Het doel was om informatie over en inspiratie voor de inclusie van deze senioren te delen. Ze ervaren de ‘gebruikelijke’ problemen zoals leeftijdsdiscriminatie en eenzaamheid, maar daar komt ook LHBTI+-discriminatie bij kijken. Dit onderwerp is anno nu nog steeds belangrijk. De senioren zijn namelijk opgegroeid in een tijd waar een afwijkende seksualiteit of genderidentiteit als onnatuurlijk werd gezien. Als gevolg hiervan zijn veel van deze senioren nu onzichtbaar doordat ze niet makkelijk open durven te zijn over hun seksualiteit of genderidentiteit. De problemen van deze groep, en het congres zelf, brengen een grotere kwestie aan het licht: zichtbaarheid. Gedurende de dag bleef ik me afvragen: hoe zit het eigenlijk met de zichtbaarheid van de kleinere groepen in onze gemeenschap?

Alfabetsoep

Tijdens de dag was ik ook aanwezig bij een workshop over een intergenerationele aanpak. Het idee was dat ouderen en jongeren verbonden worden om elkaar te helpen. Het programma bestond uit twee presentaties en twee vragenrondes: de eerste presentatie was van een oudere homoman uit Spanje en de tweede presentatie van een oudere lesbische vrouw uit Duitsland. Na de presentaties liepen de vragenrondes uit op een grote discussie. De kleinere groepen van onze gemeenschap werden ter discussie gesteld en enkelen in de zaal waren sceptisch over de ‘alfabetsoep’ van onze gemeenschap. Ik zie dit wel vaker gebeuren: mensen die spot drijven met de hoeveelheid letters van de benaming van onze gemeenschap. Wat me opvalt, is dat vooral witte homomannen dit zeggen. Ik denk dat dit een teken is van een ‘groot’ en ‘eng’ iets: privilege.

Zonder ally´s kom je er niet

De status van de witte homoman is veel geëmancipeerder dan vroeger. Het lijkt wel alsof er gedacht wordt dat het werk klaar is. Maar er zijn zoveel meer groepen met veel minder zichtbaarheid. Transgender mensen zijn hevig aan het emanciperen vanwege het toenemende geweld naar hen. Biseksuele mensen worden soms niet eens erkend omdat er vaak gezegd wordt dat ze ‘nog een keuze moeten maken’. Mensen van kleur in de LHBTI+-gemeenschap die ook tegen racisme vechten. Religieuze mensen die hun geloof en seksualiteit of genderidentiteit willen combineren. Maar wat we zelf ook heel goed weten: zonder ally’s kom je er niet.

De emancipatie en zichtbaarheid van deze kleinere groepen kan alleen succesvol zijn met de hulp van de grotere groepen. Minderheden riskeren namelijk onveiligheid door de (impliciete) ongelijke machtsstructuren. Vrouwen ervaren bijvoorbeeld vaak onveiligheid door uitspraken en acties van mannen wanneer ze opkomen voor hun rechten. Mannen moeten andere mannen aanspreken op misogyn gedrag want hun positie in het systeem is niet lager, zoals het geval is bij vrouwen. Hetzelfde geldt voor de andere groepen. Cisgender mensen moeten transgender mensen helpen en ruimte voor hen maken. Witte LHBTI+’ers moeten ruimte overlaten voor mensen van kleur. Homomannen moeten de ‘emancipatie-aandacht’ doorgeven aan lesbische vrouwen. Het is overduidelijk dat we samen moeten werken.

Verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal

De zichtbaarheid van de kleinere groep is deels afhankelijk van de hulp van geëmancipeerde groepen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij ons allemaal. Een mooi voorbeeld hiervan zag ik tijdens die ene workshop. De spreektijd van de oudere lesbische vrouw werd namelijk gekaapt door de oudere homoman wiens tijd al op was. Het publiek zag dit overduidelijk gebeuren en we namen hier geen genoegen mee. In plaats van dat we de man aan het woord lieten, bleven we vragen stellen aan de oudere vrouwen en gaven we haar weer de aandacht. Want vele handen maken licht werk.

Rocher Koendjbiharie


Rocher is afgestudeerd in International Public Management & Policy aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Daarnaast heeft Rocher een jaar lang columns geschreven voor Erasmus Magazine en schrijft hij zijn eigen columns via zijn Medium-account

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.