Voorbij normativiteit

Biweekly
Mijzelf bekennen tot de biseksualiteit heeft deuren naar onbekende werelden voor mij opengezet. Ik was eerst van de vrouwenliefde, daarna ook van de mannenliefde. En toen kwam ik achter het onderscheid tussen sekse en gender; ik kan in potentie van ieder mens met diens gender houden. Dat je je in een bepaalde mate man en/of vrouw kan voelen of zelfs allebei in allerlei variaties, was een openbaring. Niet slechts om al die variaties in gender te leren kennen. Maar ik ben gaan beseffen dat de combinatie van eigenschappen in mij niet zo nodig op mijn gevoel van man-zijn betrokken hoeven te worden. Laatst noemde een goede vriendin mij tijdens een gay feest de enige queer van het feest. Dat compliment had ik eerder niet zo herkend en gewaardeerd.
Ik kwam door mij als biseksueel te bekennen er achter dat de westerse cultuur gedomineerd wordt door normen. Normen van hetero’s die zij maken en opleggen. Heteronormativiteit wordt dat genoemd. Maar ik realiseerde me al snel dat er iets als homonormativiteit van vooral homomannen bestaat die in de dominante cultuur willen opgaan. Die dominante cultuur legt ons ideeën op wat betreft gender (cis-normativiteit), relaties (mononormativiteit), seksualiteit (‘fixedness’-normativiteit) en zo zijn er vast nog veel meer dominante en opgelegde normen te bedenken.
Er ging een wereld voor mij open en ben mij er gelukkiger dan ooit gaan voelen door te ontdekken.
Door als biseksueel ‘uit de kast te komen’ kwam ik erachter dat ik een lichaam, verlangen, aantrekking, ervaringen en relatie(s) heb die buiten de culturele en sociale norm vallen. Er ging een wereld voor mij open en ben mij er gelukkiger dan ooit gaan voelen door te ontdekken. Ik kwam erachter dat onder de oppervlakte van de mainstream het nogal dichtbevolkt is met mensen met anderssoortige lichamen, verlangens, relaties, aantrekking en ervaringen. Mijn zoektocht in mijzelf heeft ertoe geleid dat ik niet langer denk: ik wil een plekje naast hetero en homomensen maar die cultuur moet veranderen.
Biseksualiteit heeft mij tot de conclusie geleid: meer ruimte niet enkel voor mensen die van meer dan een gender houden; maar voor iedereen!<
Joshua Zandberg

Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg – foto: Moker Media

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.