Ashwin Jethoe | ProfieLHBT+

Ashwin Jethoe (27) is geboren en opgegroeid in Dordrecht. Sinds zijn 23e woont hij in Den Haag waar hij werkzaam is bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en daarnaast een master Bestuurskunde volgt aan de Universiteit Leiden. In zijn vrije tijd danst hij Kizomba, gaat hij graag op reis en is hij ’s winters veel te vinden in de bioscoop en zomers op het strand van Scheveningen.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Mijn vrienden beschrijven mij als doortastend, een goede luisteraar, openhartig, enthousiast, assertief, direct, tegen de stroom in durven te gaan en alles behalve gemiddeld.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn moeder. Ze is zo zorgzaam en bescheiden. Ze heeft heel veel meegemaakt en gaat toch elke keer weer door. Dat bewonder ik enorm in haar.

‘Mijn hersens werken als een vrouw

en mijn lichaam is dat van een man

en beide zijn niet met elkaar in conflict.’

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mij als cisgender en homoseksueel. Ik ben een vrouwelijke man en ook niet bang om me zo te uiten. Ik draag bijvoorbeeld vrouwenluchtjes, ik heb een handtas die ik op mijn arm draag en ik draag sieraden van Swarovski. Grappend zeg ik vaak tegen mensen: ‘mijn hersens werken als een vrouw en mijn lichaam is dat van een man en beide zijn niet met elkaar in conflict.’

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Absoluut! Niet alleen in de ‘normale’ wereld, maar ook zeker in de gayscene loop ik tegen het hokjes denken aan. Als homoman moet je je vooral spiegelen aan een heteroman. Dus mannelijk gedrag vertonen. Bij een drag queen heeft iedereen ook een beeld en drag queen worden als zodanig ‘geaccepteerd’ want iedereen kan zich er een beeld bij vormen. Als je je daarentegen als man uit, maar vrouwelijke dingen draag. Dan kunnen mensen je niet plaatsen.

Toen ik de gayscene instapte dacht ik dat ik eindelijk op een plek was gekomen waar ik mezelf kon zijn. Dus ging ik een keer uit met een bontstola, Swarovski collier en clutch. Ik werd aangestaard. Misschien wat naïef, maar ik had het niet verwacht. Ik stond toch in een homotent: ‘dat was toch zeker de plek waar ik mezelf zou kunnen zijn?’

“Ik stond in een homotent: ‘dát was toch de plek waar ik mezelf zou kunnen zijn?’”

Met daten loop ik daar ook tegenaan: ‘no fats, no fems, no Asians’ is helaas de realiteit. Vrouwelijkheid wordt niet gewaardeerd en blijkbaar vindt men Surinaamse-Hindoestanen niet aantrekkelijk. Tegelijk merk ik dat men mij juist alleen omdat ik Surinaams-Hindoestaans ben aantrekkelijk vindt. Waarbij men mij niet ziet voor de persoon wie ik ben, maar de etnische groep waar ik bij hoor. Over het algemeen valt men op cisgender witte gespierde mannelijke mannen. Dat is jammer, maar ik ga mezelf niet veranderen om beter in de ‘markt’ te liggen.  

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Eerlijkheid/openheid, ambitie en humor. O ja, en mooie ogen!

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat mijn coming-out zo goed verlopen is. Binnen de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap weet ik dat homoseksualiteit slecht kan vallen.  Maar bij mij is het gelukkig goed gegaan. De mooiste coming-out was naar mijn Nani (oma van moederskant). In eerste instantie schrok ze, maar bij het volgende bezoek zei ze: ‘Ashwin, ik heb een vriendin en haar zoon is homo. Echt een leuke jongen. Die moet je ontmoeten.’ Ik moest zo hard lachen en wist dat het goed zat.

Daarnaast werkt homoseksualiteit bevrijdend. Binnen de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap is er best een sterke sociale controle. Dat merk ik bijvoorbeeld sterk bij mijn nichten. Toen zij op zichzelf wilden gaan wonen (zonder te trouwen) was dat echt een ding en had iedereen daar een mening over. Met mijn homoseksualiteit pas ik niet in de sociale normen van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. Ik merk dat men dat lastig vindt en mij daarom niet langs de ‘sociale meetlat’ kan leggen. Dat werkt bevrijdend.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Op straat ben ik altijd op mijn hoede. Ik kijk altijd goed om me heen. Nageroepen of uitgescholden worden gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt, komt het wel binnen. Meer algemeen zijn het bijna dagelijks de afkeurende blikken van mensen op straat. Daarom maak ik over het algemeen geen oogcontact.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Geweld tegen LHBT’ers moet zwaarder bestraft worden. Vaak komt de dader weg met een lage straf terwijl het geweld voor het slachtoffer een levenslange impact heeft.

Daarnaast hoor ik vaak dat de emancipatie voor homoseksuelen voltooid is. Er is in de voorbije decennia inderdaad heel veel geregeld zoals het decriminaliseren van homoseksualiteit, het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht en het afschaffen van de enkel feit constructie in het onderwijs, maar we zijn er nog niet.

Ik denk bijvoorbeeld aan het juridische erkennen van het bestaan van regenbooggezinnen en het makkelijker maken om een draagmoeder te vinden. Maar bijvoorbeeld ook het gelijkstellen van het percentage dat afgedragen moet worden aan erfbelasting als je schenkt aan neven/nichten of vrienden. Homoseksuelen zijn vaker kinderloos dan heteroseksuelen. In het erfrecht is het, het voordeligst om te schenken aan een kind.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand met dromen en ambities, eigenwijs en niet 13-in-een-dozijn.

10) Wat is je motto?

‘Ni regret du passé, ni peur de l’avenir’  – Geen spijt van het verleden, geen angst voor de toekomst. 


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.