Verlangen zoals je verlangt

Biweekly

Mij wordt gevraagd naar wie mijn voorkeur meer uitgaat, naar mannen of naar vrouwen? Voor ik antwoord, realiseer ik mij altijd (ja, de vraag wordt vaker gesteld) dat die opmerking gaat over mijn voorkeur in seksuele zin en gaat over met wie ik het liefste naar bed ga. Ik wil er best eerlijk over zijn: ik wil graag seks met mensen met een piemel en een vagina. Ik wil allebei. Maar wat nu belangrijker is: ik wil op enige manier verbinding ervaren en ga niet meer voor snelle seks. En of ik de voorkeur aan een piemel of aan een vagina geef? Het is allebei heerlijk.

Maar hoe het precies werkt, weet ik niet zo goed. Er zijn weken dat ik mannen kijk en hen begeer; er zijn maanden dat ik slechts vrouwen zie maar ook perioden waarin er geen enkel onderscheid is. Wanneer die seizoenen in aantrekking elkaar afwisselen, is mij niet duidelijk. Laat staan wat de reden ervan is – diens stem, lichaam, leeftijd, manieren; wie zal het zeggen? Maar dat is niet belangrijk. Want ik verlang zoals ik verlang.

Als je iemand seksueel en/of emotioneel begeert  dan is die opdeling niet langer relevant.

Toch vinden we die indeling welke sekse interessanter, geiler, leuker, enzovoorts is boeiend en maken we die opdeling relevant. Mijn collega die zich als gay-man ziet en niet uit de kast als biseksueel wil komen, heeft nog regelmatig crushes op vrouwen. Hij ziet zich 80 procent homo en 20 procent hetero. Als ik hem zo hoor praten dan denk ik: als we het echt konden meten en al ging het kleinste deel van zijn verlangen naar vrouwen uit en hij komt net die ene vrouw tegen op wie hij verliefd wordt dan wil hij, ook al is hij gay, die vrouw gewoon versieren. Als je iemand seksueel en/of emotioneel begeert en het liefste wilt dan is die opdeling niet langer relevant. Onderscheiden wie je liever tussen de lakens hebt, is om nog andere redenen lastig. Emotionele en fysieke aantrekking gaan ogenschijnlijk bij de meeste mensen, ongeacht je seksuele oriëntatie, gelijk op. Soms zou ik wensen dat het zo was. Niets is minder waar. Als hetero of homo-mensen diep in hun hart zouden kijken dan zou het gesprek over aantrekking minder eendimensionaal en binair opgedeeld gevoerd worden.

Zet mijn beste biseksuele vriend en vriendin naast mij en je krijgt van ieder van ons een ander verhaal over aantrekking. De een vindt zowel mannen als vrouwen seksueel interessant maar wil liever geen relatie met vrouwen. De ander wil liever mannen in emotioneel en seksueel opzicht tot hij zijn vriendin tegenkwam. Ik denk dat ik weet waarom biseksuele mensen deze vraag gesteld krijgen. Omdat we andersoortige oriëntatie als biseksualiteit willen indelen zoals we dat ook makkelijk bij homo- of heteroseksualiteit kunnen doen. Alleen onthoud dit: schijn bedriegt. Dat geldt niet slechts voor biseksuele mensen.

Joshua Zandberg

 


Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man. 

Joshua Zandberg – foto: Moker Media

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Verlangen zoals je verlangt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.