Pink IJburg: borrel om de gezelligheid

IJburg? Was dat niet die zandvlakte in Amsterdam waar het altijd waait? Waar het aantal echtscheidingen zo hoog ligt, dat er speciaal een huis is gebouwd voor gescheiden ouders? Waar je Godbetert Almere kunt zien liggen? Waar de homo’s en lesbo’s om kinderen moeten slalommen? Waar de tram stopt met rijden en sommige buurten dus volkomen onbereikbaar zijn? Ja, zeggen veel Amsterdammers die binnen de ring wonen. Nee, zeggen Dominique Reijman en Annet van der Sluys Veer van Pink IJburg.

Tekst: Norbert Splint

We ontmoeten de organisatoren van het buurtinitiatief na een fietstocht van een uur (vanaf Amsterdam Centrum) in het enige café op IJburg dat op maandag open is. ‘Uh…,’ begint maag-darm-lever-arts Annet (62). ‘Dat van die kinderen klopt wel een klein beetje eerlijk gezegd. Wij van Pink IJburg borrelen bijvoorbeeld vaak op zondag rond een uur of vier en dan heb je inderdaad veel kinderen in de IJburgse horeca. Dat vinden niet alle deelnemers prettig. En inderdaad:het waait hier altijd.’ Annet studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en woonde jarenlang met haar vorige partner in het pittoreske Muiden. Haar huidige echtgenote woonde een tijdlang bij haar in, maar wilde uiteindelijk terug naar Amsterdam, waar ze vandaan kwam. Beiden werken in het OLVG Oost.

“Dat van die kinderen klopt wel een klein beetje. En het waait hier inderdaad altijd”

Annet: ‘Een collega, nu tevens buurman vertelde dat het huis naast dat van hem te koop kwam. Dat is nu meer dan twaalf jaar geleden. Toen we er gingen kijken – ja goed: het was inderdaad de spreekwoordelijke zandvlakte waar het altijd waait – zei mijn echtgenote: “Dit nooit!” Het was toen nog een bouwput, dat geef ik toe. Maar na een mooie vakantie draaide ze toch om. Zij erkende dat het betaalbaar was, ik merkte dat ik viel voor de tuin aan het water, zodat ik meteen op de nog aan te schaffen boot kon stappen. Dus dat huis kwam er – en die boot ook.’

Dominique (‘bijna 40’) studeerde aan de VU en werkt freelance in de accountancy. Hij is vrijgezel, woonde in Hoofddorp en wilde per se in Amsterdam wonen en dan ook nog in de nieuwbouw. ‘Want daar hou ik van. Maar ik vond tevens dat ik dat zelf moest kunnen betalen. Ook voor mij geldt dat ik ongeveer twaalf jaar geleden op het project stuitte, waar ik nu in woon. Aanvankelijk dacht ik dat ik er een paar jaar zou zitten en dan mijn appartement met winst zou doorverkopen. Maar toen kwam de huizencrisis. Lang verhaal kort: inmiddels heb ik IJburg omarmd. Onbereikbaar? Nee. Maar vanaf Amsterdam Centrum is het wel ver weg.’

Dominique Reijman en Annet van der Sluys Veer

Elkaar leren kennen, een netwerk opbouwen en meedoen.

Hij vertelt dat hij van allerlei clubjes op IJburg lid is, maar ook wel eens ‘roze’ bewoners wilde ontmoeten, buiten de gebruikelijke (dating) apps om. ‘Een vorige versie van Pink IJburg is een stille dood gestorven. Bij wijze van revitalisatie werd er een roze nieuwjaarsborrel georganiseerd, waar ik naartoe ben gegaan. Sindsdien organiseren Annet en ik het allemaal zo’n beetje, met een drietal anderen. Dat doen we vier keer per jaar. De huidige locatie is Bij Storm, op het Zeeburgereiland.’

Annet: ‘Het doel van de Pink IJburg-borrel is gezelligheid. Leer elkaar kennen, bouw een netwerk op en doe mee. En ik moet zeggen: het werkt! Zoals elk netwerk, kruist het ook met andere netwerken. Doel bereikt dus. We doen ook verder niet ingewikkeld: geen voordrachten, geen lezingen en geen presentaties.’ Dominique: ‘En alsjeblieft ook geen zangers, zangeressen en dj’s. Dan haal je misschien wel mensen van buiten IJburg binnen, maar anderen stoot je af. Je kunt ook geen lid worden of zo: het is allemaal erg informeel. Het gaat erom dat je je gay buurman ontmoet of je lesbo-buurvrouw, waar je in de vakantie je sleutel achterlaat en die graag je planten of je kat verzorgt.’

De huidige locatie van de Pink Ijburg borrels is ‘Bij Storm’

 

Het IJburggevoel

IJburg-bewoners worden op de borrel geattendeerd middels zelf vervaardigde flyers (Annet: ‘Die hangen we bij Deen, bij de Albert Heijn en de Flexbieb. Alleen bij de bakker vragen we of het mag.’) en via social media. Annet en Dominique zelf hebben trouwens een typische Pink IJburg-relatie. Door de borrel zijn ze met elkaar in contact gekomen en vervolgens zijn ze samen zijn ze gaan hardlopen in Zandvoort op de Circuitrun. Dus: twaalf kilometer rennen over het circuit en het strand waar overal raceauto’s stonden opgesteld van het merk Porsche. Dat schept een band.

De borrels worden bezocht door telkens twintig à veertig bewoners van alle vijf de eilanden waar IJburg uit bestaat. Homo’s, lesbo’s en bi’s zijn min of meer evenredig vertegenwoordigd. En allemaal hebben ze het IJburg-gevoel. Dominique: ‘Dat betekent dat veel mensen zelf iets creëren. Vergeet niet: de eerste bewoners zijn hier vijftien jaar geleden komen wonen en deden boodschappen in een Albert Heijn-tent. Er was niks. Je moest echt een pioniersgeest hebben: van scratch af aan willen beginnen.’

“Je bent hier zo op het strand, het is een half uur hardlopen naar Diemerpark en in een uurtje lopen sta je bij het Muiderslot”

Amsterdam in het klein

Annet: ‘Door de grootte van de eilanden, niet zo heel groot dus, krijg je echt een dorpsgevoel. Sinterklaas doet ook IJburg aan, bijvoorbeeld. Maar het zijn wel stadse mensen die hier wonen. Goed opgeleid, met veel kinderen, als gezegd. Ik geloof wel dat ze stuk voor stuk bewust voor IJburg hebben gekozen. Koop en sociale huur loopt door elkaar, met relatief veel homo’s en lesbo’s. Eigenlijk Amsterdam in het klein.’

Volgt een opsomming van de voordelen van IJburg ten opzichte van Amsterdam-binnen-de-ring. Dominique: ‘Je kunt hier zo naar het strand en ik kan een half uur hardlopen, zo naar het Diemerpark, zonder een mens of een stoplicht tegen te komen. Je loopt in een uurtje naar het Muiderslot’ Annet: ‘Mijn echtgenote en ik kunnen met de auto naar het OLVG. En ja: onze auto staat voor de deur geparkeerd. Of anders neem ik de fiets.’ Dominique: ‘Je bedoelt je elektrische fiets!’ ‘Ja, ok: mijn elektrische fiets. Maar mag ik er even bij zeggen dat ik soms terug lóóp! En inmiddels zijn mijn echtgenote en ik aan onze tweede boot begonnen.’

Volg Pink IJburg op Facebook, Instagram of ga naar: www.pinkijburg.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.