Al 10 jaar: Wat schaft de Po(o)t?!

Voor iedere gay, lesbo, bi of trans die op zoek is naar gezelligheid en echte sociale contacten in Utrecht biedt Wat schaft de Po(o)t (WSDP) een uitkomst waar gezelligheid en samen eten samen komen.  Dit jaar bestaat de eetclub 10 jaar. Dit wordt zondag 7 april uitgebreid gevierd in  Café Kalff te Utrecht. Wij spraken met oprichters  Stefan Pasma en Corné Schoonus en kijken terug naar hoe het allemaal begonnen is.

Door: Hans Prummel

Hoe kwamen jullie op het idee voor WSDP?

“Het idee is eigenlijk geboren in een kroeg na een bezoek aan het Teylers museum. We kenden elkaar vanuit het Wageningse studentenleven en misten de sfeer die daar heerste. Er was daar een cultuur dat je vaak bij elkaar ging eten en dat leverde een dynamiek op dat je altijd nieuwe mensen leerde kennen. Toen we beide in Utrecht gingen wonen hebben we nog een eetclub gehad met ex-Wageningers die ook naar Utrecht waren verhuisd en die eetclub verwaterde. Het

ging ook om een eetclub met vaste samenstelling. Voor Utrecht kwamen we op het idee om iedere maand de deelnemers aselect te gaan mixen over de tafels. Het leek de uitgelezen manier om nieuwe mensen te leren kennen zonder het dating-aspect. Dat wilden we juist niet. Onze droom was om iets neer te zetten voor alle leeftijden, dat er 4 generaties aan 1 tafel zouden zitten.”

“Onze droom was om iets neer te zetten voor alle leeftijden: vier generaties aan één tafel.”

Hoe gingen de eerste avonden?

“We moesten eerst beginnen om bekend te maken dat we bestonden. We hebben de eerste maanden veel tijd besteed om belangenverenigingen aan te schrijven en mailtjes rond te sturen. De eerste avond, in april 2009, had we 10 aanmeldingen, dat waren dus 2 tafels. Sindsdien zijn we eigenlijk altijd stabiel gebleven op minstens 3 tafels per maand. Er is zelfs een periode geweest dat 4 of 5 de norm was. Maar dat ligt alweer een paar jaar achter ons.”

Wat de typische WSDP´er?

“Hoewel we hopen dat we een hele brede doelgroep aanspreken zie je in de praktijk toch vooral dat mensen tussen de 35 en 60 jaar, hoger opgeleid, zich aansluiten. Misschien is het gewoon zo dat je pas boven de 30 jaar interesse krijgt in een samenzijn op deze manier. Hoewel ik nog steeds denk dat het voor alle leeftijden geschikt is. Overigens is het een misvatting dat je heel goed moet kunnen koken. Je hoeft alleen een goede gastheer/vrouw te zijn, het culinaire komt eigenlijk op de tweede plaats. We heb avonden meegemaakt dat we ongelofelijk lekker heb gegeten met 5 gangen maar daar gaat het echt niet om. Soms voel ik me al welkom met een maaltijdsoep. Als het maar gezellig is.”

Wat zou je WSDP toewensen voor de komende 10 jaar?

“Ik zou hier eigenlijk willen zeggen dat ik enorm blij en trots ben op de trouwe groep deelnemers die iedere maand weer meedoen. Dankzij hun is WSDP geworden wat het nu is. Ik hoop van harte dat we dat weten vast te houden,” aldus Cornelis. Stefan vervolgt: “Ik ken ook geen andere stad waar dit concept zo functioneert. Het zou mooi zijn als het in andere steden ook zou aanslaan.”

www.watschaftdepoot.nl

Facebook event: 10 Jaar Wat Schaft de Po(o)t.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.