Maarten de Bruin | ProfieLHBT+

Maarten de Bruin is de man achter agaybox.com. Vroeger runde hij Chatboy, maar die werd wat ouderwets en hij had het even gehad met virtuele communicatie. Dus werd het de horeca. Geen betere plek dan horeca om mensen te zien. En niet op een kruk, maar achter de bar. Beste stress-test ever. Aldus Maarten. Een vriendin zei daarna dat hij gewoon weer moest gaan doen wat hij vroeger deed. En al snel draaide achatbox.com

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik kan eindeloos ouwehoeren en ik luister te goed.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mensen die ik bewonder zijn onder meer Harvey Milk  (maar dan ook alweer doodgeschoten), Manvendra Singh Gohil (maar dan ook alweer het huis uitgetrapt door zijn ouders), of gewoon Kevin Spacey (die gewoon eerlijk was – en gelijk als zie-je-wel-homo-dus-viezerik van de loonlijst werd gegooid). Magnus Hirschfeld vind ik ook cool (heel zijn kantoor in de fik door de nazi’s, en hij gelukkig net op tijd weg).

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Man. En ik slaap het liefst naast een man die ook graag naast mij slaapt. Ik ben er zo eentje waarvan men zegt dat je “het niet aan me ziet”. En dat heb ik altijd een rare opmerking gevonden. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets mankeer. Echt nooit.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Dat is veranderd. En eigenlijk leuker geworden. Ik heb het lang belangrijk gevonden, maar ga daar de laatste tijd anders mee om. Ik zeg het minder of helemaal niet meer. Want voor je het weet zit je in een gesprek alsof je een homo-jehova bent. En moet je weer van alles uitleggen over homo zijn.

Als iemand me nu op de man af vraagt of ik homo ben, ben ik eerder geneigd om het in het midden te laten. En als mijn vriend dan van de kapper komt, even mijn rug om te draaien. Dan hadden ze dat gelijk maar moeten begrijpen. Ik hoef niet meer zo nodig geaccepteerd te worden. Dat is het eigenlijk. Als mensen iets niet snappen, google er maar zelf op. Dan heb ik ook even geen last meer van je.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

De flirt. De flirt is zo veel belangrijker dan het doen of veroveren. Ik slaap het liefst naast mijn vriend. Maar met mijn ogen ga ik heel de dag vreemd. Met mannen, vrouwen, en zelfs honden en vogels.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Twee antwoorden. Mijn moeder had ooit een droom om een kind van mij te hebben. Van mijn zus niet. Maar van mij. Pas toen ik rond de 50 was, begon dat plaatje me te dagen. Vooral omdat ik mezelf, mijn leven en alle keuzes op een rijtje probeerde te krijgen. Ik heb nooit die klik gezien omdat ik echt 100% homo ben. Nooit doorgehad. Noem het maar tietenblind zijn. Wel een groot aha-moment voor mezelf. Zij is ook maar een mens, er valt niks te verwijten. Maar ik heb zo wat Freud gelezen, en was waarschijnlijk echt goed van het padje geraakt als ik daar wel gevoelens voor had gehad. Dus heel blij dat ik homo ben. Tietenblind en happy.

Het tweede antwoord is dat als je in een hetero-verwachting opgroeit, en zelf ontdekt wie je bent, je een veel empathischer basis in je leven hebt. Je neigt veel minder naar opvattingen over hoe anderen moeten zijn. Je hebt minder de neiging om “dat Hollandse vingertje” uit te steken.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Eigenlijk niks.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Nou, eerst spaties tussen die letters zetten! Want L of H of B of T zijn heel verschillende dingen. Samen sterk is wat anders. De H ken ik. De L, de B en de T en de + moet ik me inbeelden. Misschien leuk, lief, en ook nog solidair, maar ik ben het niet.

Daarnaast, dat al die letters aan elkaar geknoopt zijn, maakt het ook gemakkelijker om met zijn allen in één haal onder de mat geveegd te worden. Daar moeten we waakzaam voor zijn. Want we liggen al met meer dan één teen onder de mat. Er is veel verroest wat in de jaren ‘70 en ‘80 is opgebouwd. Dat we, met onze eigen levensgeschiedenis, beter in staat zijn om een ander te begrijpen, betekent nog niet dat begrip bij ons altijd maar gratis af te halen moet zijn. Dat kan volgende week ook. Als we tijd hebben.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als dood. Met een glimlach. Vrijwel alles wat ik kan en weet heb ik ooit van anderen opgepikt. Dus zodra ik er niet meer ben, hoop ik dat anderen het ook goed oppikken, maar er ook nog wat aan hebben.

10) Wat is je motto?

Dat is elk jaar anders. Dat komt bij mij altijd tussen kerst en nieuwjaar. Dit jaar moet ik ineens denken aan Bette Midler. Die stond op het podium om een meezinger te beginnen. Maar ze legde de zaal eerst de regels uit. Me First. Then You. Dat is hem wat mij betreft geworden voor dit jaar.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.