Chlamydia, hepatitis C en gonorroe meest gevonden soa’s bij homomannen

Pleidooi voor screening specifieke groepen

Op 27 maart aanstaande promoveert arts Martijn van Rooijen op het proefschrift: Strategies for clinical and public health management of sexually transmitted infections. Van Rooijen onderzocht onder meer de diverse online methoden en laboratoriumtesten waarmee mensen thuis kunnen testen of ze een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben opgelopen.

Tekst: Norbert Splint

Sommigen gebruiken de mogelijkheid om online sekspartners te waarschuwen, maar de overgrote meerderheid weet dit op een andere manier te regelen. Ook keek hij hoe vaak bepaalde soa’s voorkomen. De meest gevonden soa’s waren: chlamydia in de keel bij vrouwen en homomannen, hepatitis C bij hiv-geïnfecteerde homomannen, chlamydia en gonorroe bij homomannen die medicijnen kregen om een hiv-besmetting te voorkomen (na een risicovol seksueel contact) en chlamydia en gonorroe bij slachtoffers van seksueel geweld.

Martijn van Rooijen

Screening specifieke groepen

Urogenitale lymphogranuloma venereum (lgv) en meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bleken relatief weinig voor te komen. Soa-poli’s zijn zich ervan bewust dat screening nodig is in specifieke groepen met veel geslachtsziekten. Zij zijn een belangrijke aanvulling voor andere zorgverleners zoals hiv-behandelaren (hepatitis C) en centra voor seksueel geweld, aldus van Rooijen, die promoveert bij prof. dr. H. ( Henry) J.C. de Vries. Zowel de Vries als van Rooijen maken deel uit van het H-Team: daarin werken alle organisaties en partijen samen die betrokken zijn bij de preventie en behandeling van hiv in Amsterdam.

Dit voorjaar publiceert De Gaykrant een uitgebreid interview over dit onderwerp met de promovendus.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Chlamydia, hepatitis C en gonorroe meest gevonden soa’s bij homomannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.