Chad Cheng | ProfieLHBT+

Chad Cheng (38) werd geboren in Taipei en groeide op op het platteland van Taiwan. Hij studeerde Architectuur en Stadsontwikkeling aan de Shu-Te Universiteit, in het zuiden van het Oost-Aziatische eiland. Sinds 2013 woont hij in Eindhoven en werkt hij bij een firma die zich bezig houdt met de import en export van kleding. In Taiwan bestaat discussie over de invoering van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht, wel is er overeenstemming over de vraag of rechten van stellen van hetzelfde geslacht die samenwonen, beschermd moeten worden zonder het burgerlijk wetboek aan te passen.

1.Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben vriendelijk en gevoelig.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Vooral mensen die hard werken.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik weet al van kinds af aan dat ik van mannen houd. Alleen wist ik niet dat dit ‘homoseksualiteit’ genoemd werd.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Je hoeft niet belangrijk te zijn, maar je moet jezelf wel accepteren.

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Persoonlijkheid, iemands glimlach en hoe iemand praat. En natuurlijk moet iemand niet al te lelijk zijn.

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Homoseksueel zijn, maakt mijn sociale omgeving breder.

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Tijdens mijn tienerjaren kon ik niet over mijn homoseksualiteit praten met mijn familie. Ik voelde me alleen en nam afstand van ze. Aan de andere kant: misschien zat mijn familie wel te wachten totdat ik uit de kast kwam. Ik weet het niet. Nu ik zelf uit de kast ben voor mijn familie, kan ik ook meer mijn leven en mijn relatie met hen delen.

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+ ers te veranderen?

Nederland en de rest van Europa zou de wereld moeten laten zien dat het goed is dat iedereen, maar dan ook iedereen, dezelfde rechten heeft. Dus ook als het gaat om het aangaan van een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht, adoptie, een erfenis, noem maar op. In Taiwan wordt de EU vaak wel als een voorbeeld gezien, moet ik zeggen.

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

In Taiwan maken we een klein standbeeldje of een monumentje van iemand als die is overleden en dat plaatsen we op een speciale plek, met een Boeddhabeeldje ernaast. Dat kan een altaartje zijn, maar in Nederland kan zoiets ook op de schoorsteenmantel staan. Eigenlijk vind ik dat wel voldoende.

10. Wat is je motto?

Own your shortcoming, own your strength. Deal yourself with the other shit.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.