Boris Dittrich maakt comeback in de Nederlandse politiek

Aanstaande woensdag vinden de Provinciale Staten Verkiezingen plaats. De nieuwgekozen leden hiervan bepalen in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. Het is een cruciale verkiezing voor het kabinet, omdat de meerderheid in de Senaat op slechts één zetel berust. Verwacht wordt dat die meerderheid straks verdwijnt. Eén van de kandidaten op de lijst van D66 is oud-politicus, mensenrechtenactivist en schrijver Boris Dittrich. “Voor mij is de cirkel bijna rond.”

Tekst: Paul Hofman

Voor de voormalige fractievoorzitter zal het ongetwijfeld weer even wennen zijn. Na zijn vertrek uit de landelijke politiek eind 2006 begint voor hem na een nieuw leven. Hij verhuist naar New York en wordt één van de directeuren van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De politiek kan hij echter geen moment niet loslaten. Niet verwonderlijk dat hij nu terug is.


Als D66-Kamerlid in de jaren negentig, wordt zijn voorstel voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht aangenomen door een Kamermeerderheid. Het duurt zeven jaar, maar in 2001 wordt Nederland het eerste land ter wereld waar stellen van gelijk geslacht met elkaar kunnen trouwen. Zeventien jaar later kan dat in 26 landen. Taiwan volgt waarschijnlijk dit jaar.


Fake news

“De afgelopen twaalf jaar heb ik in veel landen in de wereld gewerkt met politici. Dan dacht ik regelmatig: waarom doen ze dit niet of dat? Of : dat zou ik totaal anders doen of wat een goed idee, waarom doen we dat in Nederland niet? Het bleef dus kriebelen. Na bijna twaalf jaar dacht ik dat het in deze tijd van populisme, vijanddenken en fake news goed zou zijn als ik me weer met het publieke debat in Nederland zou gaan bezig houden. Om te laten zien dat je vanuit het politieke midden je idealen kan nastreven die Nederland vooruit helpen.” Nederland was nooit uit zijn gedachten, erkent hij. “In de tijd dat voor Human Rights Watch werkte, ben ik elke maand in Nederland geweest, dus ik heb niet het gevoel echt weggeweest te zijn. Wel kijk ik nu met veel buitenland-ervaring naar hoe het in Nederland gaat. De jaren in New York en Berlijn geven me veel vergelijkingsmateriaal.”

“Nederland was nooit uit mijn gedachten.

En de jaren in New York en Berlijn geven me veel vergelijkingsmateriaal.”

Bedreigingen

De politiek arena van nu is totaal anders dan pakweg tien jaar geleden. “Het lijkt allemaal versplinterd en extremer te zijn geworden. Bijvoorbeeld Forum voor Democratie en PVV die een voorbeeld aan de ellende rond de Brexit nemen en zonder planning voor een Nexit pleiten. Dat zal Nederland in grote ellende storten. Of DENK dat filmpjes van Turks-Nederlandse politici van andere partijen maakt, heel eenzijdig, ze dan naar Turkije stuurt, waar die filmpjes op de website van dictator Erdogans gezinde kranten worden geplaatst met als gevolg dat die politici van andere partijen in Nederland worden bedreigd. DENK wast dan zijn handen in onschuld. Of de SGP die vindt dat homo’s een conversietherapie moeten ondergaan of dat zoenende vrouwen niet op een poster mogen en vervolgens eist dat die posters moeten worden weggehaald.”

Peilingen

Eerder dit jaar stond hij op een relatieve lage plaats op de D66-lijst. Even overwoog hij zich daarom terug te trekken als kandidaat. “Voor de adviescommissie was het een hele klus een evenwichtige lijst op te stellen. Maar een zevende plek vond ik te laag.” Vervolgens gaat hij campagne voeren om hoger op de lijst te komen. Het lukt en nu staat hij op een vijfde plaats. “Dat voelt goed.”

Vrolijkheid

Deze week was er behoorlijke ophef over een foto van een lachende D66-fractievoorzitter Rob Jetten voor de in 2020 sluitende Hemwegcentrale. Wat vind jij daarvan?

“Die centrale gaat eerder dicht en dat is maar goed ook, want Amsterdam heeft een slechte luchtkwaliteit. Sluiting is belangrijk voor de gezondheid van de Amsterdammers. Uiteraard moeten we goed ons best doen de werknemers die hun baan dreigen te verliezen te helpen elders werk te vinden. De Telegraaf verwijt Rob Jetten dat hij vrolijk op een foto staat. Maar als hij chagrijnig op een foto staat vinden ze het ook niet goed. Laten we maar naar de feiten blijven kijken en alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen te halen.”

Nacht van Boris?

Het coaltitie-akoord is niet bindend voor jou, vertelde je eerder in een radio-interview (NPO1). Betekent dat dat een ‘Nacht van Boris’ niet ondenkbeeldig is?

“Eerste Kamerleden hebben het coalitie-akkoord niet ondertekend. En de nieuwe Eerste Kamerleden al helemaal niet, want het akkoord is van vorig jaar. Nu maakt D66 deel uit van de regeringscoalitie, dus het zou wel een heel belangrijk onderwerp moeten zijn waar ik afwijkend over zou willen stemmen met als gevolg het kabinet te laten vallen. Ik kan me eigenlijk geen situatie voorstellen waarin dat gebeurt. Maar ik blijf wel kritisch naar wetsvoorstellen kijken. Waar het mij om gaat is dat die voorstellen goed voor Nederland zijn. Ze moeten uitvoerbaar zijn en rechtmatig.”

“Ik vind het vreselijk er zoveel gepest wordt en dat relatief veel LHBT-jongeren die depressief raken en soms zelfs hun eigen leven beëindigen.”

Regenboogfamilies

Met LHBT-ers Rob Jetten (fractievoorzitter), Annelien Bredenoord (lijsttrekker Eerste Kamer) en jouzelf op de lijst, is er met het roze gezicht van D66 niets mis. Hoe sta jij tegenover de huidige situatie van LHBT-ers in Nederland? Kijk eens naar het toenemend gevoel van onveiligheid bij LHBT-ers en ernstige anti-gay incidenten.

“Het is gewoon onacceptabel dat mensen op straat of in hun buurt bang zijn omdat ze door anderen vanwege hun seksuele oriëntatie of gender identiteit belaagd kunnen worden. Politie en Justitie zullen alert moeten reageren en homohaat als verzwarende factor in de rechtszaak mee te laten tellen. Ik wil graag zien dat er een wet komt om kinderen uit regenboogfamilies een juridische band met hun opvoeders te geven. En de transgenderwet kan worden aangepast zodat ook jongere transgenders hun identiteit kunnen wijzigen.” Over het pesten op scholen merkt hij spontaan op: “Ik vind het vreselijk dat hier zoveel gepest wordt en dat er relatief veel LHBT-jongeren zijn die depressief raken, zichzelf beschadigen of soms zelfs hun eigen leven beëindigen.”

Zichtbaarheid

Wat kunnen we van jou verwachten als je wordt gekozen tot Eerste Kamerlid?

“Ik ga alle wetten beoordelen met in mijn achterhoofd: is het goed voor LHBT-ers? Als Eerste Kamerlid wil ik in het publieke debat over alle LHBT-onderwerpen (en nog veel meer) zichtbaar zijn. Als Eerste Kamerlid kun je ook lid worden van internationale organisaties als de Raad van Europa of de NAVO. Ook daar kun je invloed uitoefenen om het leven voor LHBT-ers elders in de wereld beter te maken.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Boris Dittrich maakt comeback in de Nederlandse politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.