‘Natuurlijk hoop ik mijn droomman toevallig tegen te komen op de versafdeling van de Jumbo’

Toen vorige week de schoonmaakster op maandagochtend bij mij thuis kwam, namen we zoals iedere twee weken het laatste nieuws met elkaar door. Ik vertelde haar over het mislukken van een Tinderdate. Ze keek me met grote ogen aan en vroeg met haar heerlijk Rotterdams accent verbaasd: ‘Waarom zit jij op een datingsite? Dat is toch alleen voor mensen met een mank been of een rot gebit?’ Ik legde haar uit dat de tijden zijn veranderd en dat datingapps heel gewoon zijn geworden. Tegelijkertijd had ze een punt: je wilt je partner toch niet ontmoeten via de gele of oranje gids?

Ja, u las het goed: een mislukte Tinderdate. De beste man en ik bleken in een grijs verleden met dezelfde jongen te hebben gedatet. Niet al te vreemd in een kleine vijver vol hongerige piranha’s, maar bij hem sprongen alle signalen op rood. Ondanks dat het vaak eindigt in een fiasco, zal ik niet ontkennen dat ik best kan genieten van datingapps. Zelf heb ik mijn horizon naast Tinder en Grindr niet verder verbreed, maar voor iedereen is er wel een passende app te vinden. Tinder is – in tegenstelling tot voor hetero’s – voor homoseksuelen behoorlijk serieus en gericht op een gezellig gesprek. Grindr is daarentegen prima geschikt voor de lekkere trek. Het kan extremer. Een vriend uit Hamburg vertelde me laatste dat daar een nieuwe app razend populair is. De naam is me ontschoten (nee, ik doe me niet beter voor dan ik ben), maar het was feitelijk Tinder met geslachtsdelen. Chique.

Doodlopende gesprekken

Toch vind ik die datingapps lastig. Na een match op Tinder is het al een unicum als een van beiden zijn ego opzij zet door de ander aan te spreken. De ervaring leert me ook dat je niet te lang moet wachten met het maken van een afspraak, want de gesprekken lopen binnen de kortste keren dood. Logisch, want hoe kun je nou echt enthousiast zijn over iemand die je buiten de zorgvuldig gekozen foto’s nog nooit gezien hebt. Ik val immers voor charme, charisma, humor en nog meer van dat soort clichés. Behoorlijk lastig om dat te zien tijdens het chatten.

“Ik val voor charme, charisma, humor en dat soort clichés. Behoorlijk lastig om dat te zien tijdens het chatten.”

Afknappers

Als je dan uiteindelijk de stap waagt om elkaar te ontmoeten, kan het ook nog eens gruwelijk tegenvallen. Immers, er zijn zoveel dingen die op foto’s verbloemd kunnen worden, maar waarop je in real life kunt afknappen. Ik moet toegeven dat er voor mij ook weinig nodig is om af te knappen. Ik heb weleens tegenover iemand gezeten waarbij er in de rechtermondhoek steeds een witte druppel spuug zat. Na drie keer gebaren dat er iets zat, wist ik dat ik te maken had met een hardnekkig probleem. Maar ook een te hoge stem, constant wegkijken, eindeloze stiltes en  een penetrante lijflucht heb ik af kunnen vinken op mijn lijstje met mislukte Tinderdates. Dan heb ik het nog niet eens over de gevallen waarbij de date een van die afknappers bij mij ontdekte.

Alles is zo extreem

Mijn goede vriendin Shirma Rouse –  u weet wel: die verbluffende soulzangeres – zei pas: ‘Jari, op die apps is alles zo extreem! Je moet niet zoeken, want het komt vanzelf op je af.’ Maar waar ontmoet je hem dan wel? Natuurlijk hoop ik mijn droomman toevallig tegen te komen op de versafdeling van de Jumbo, maar ik kan daar moeilijk gaan staan wachten met een aubergine en een perzik in mijn hand. Uiteraard begrijp ik maar al te goed wat ze bedoelt: er is weinig romantisch aan een ontmoeting op Grindr. De dickpics vliegen je om de oren voordat er überhaupt iets gezegd wordt. Voorbeelden genoeg van relaties die via deze weg ontstaan zijn, maar ik vind het een lastig platform met een aantal zeer bijzondere figuren.

Tabula Rasa

Voor alle duidelijkheid: ik leef echt niet in de illusie dat ik een ‘tabula rasa’ (die zoeken we op!) ga ontmoeten zonder enige ervaring in de roemruchte ‘gayscene’, maar ook zonder al die apps moet het toch mogelijk zijn? De functie-eisen zijn bijzonder eenvoudig: een gewone man, die gewoon boodschappen doet.

Jari Esbeukman


Jari Esbeukman is docent Nederlands in het voortgezet onderwijs, werkt als zanger en presentator.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “‘Natuurlijk hoop ik mijn droomman toevallig tegen te komen op de versafdeling van de Jumbo’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.