Homohuwelijk? Trouwgelijkheid!

Wat refo Andriesje Knevel jammer vindt, kan me persoonlijk weinig boeien. Dat een huwelijk tussen partners van gelijk gender nog steeds homohuwelijk wordt genoemd vind ik ronduit dom, het bestaat niet, er is één burgerlijk huwelijk.

De term homohuwelijk is niet alleen dom, er schuilt in mijn ogen een giftiger gevolg in. De term impliceert dat het een ander huwelijk is, terwijl, ik herhaal, er maar één burgerlijk huwelijk is. Wanneer je over een huwelijk van partners van gelijk gender praat, noem het dan een huwelijk. Wanneer je het in bijvoorbeeld een discussie gebruikt, kun je homohuwelijk vervangen door trouwgelijkheid. ‘Sinds 2001 kennen we in Nederland trouwgelijkheid.’ Het doet meer recht aan waar het om draait: gelijk zijn onder de wet.

De term homohuwelijk kennen we sinds 1998, in dit jaar werd het geregistreerd partnerschap geïntroduceerd, omdat dit ook mogelijk was voor partners van gelijk gender, werd dit vaak homohuwelijk genoemd. Echter zijn er enkele verschillen tussen geregistreerd  partnerschap en een huwelijk: Bijvoorbeeld het uitspreken van het ‘ja woord’. Ook toen drie jaar later het burgerlijk huwelijk werd opengesteld, bleef de term homohuwelijk bestaan.

‘Sinds 2001 kennen we in Nederland trouwgelijkheid.’ Het doet meer recht aan waar het om draait: gelijk zijn onder de wet.

‘Ik zal wel van het simplistisch verbond zijn’

Ook doet het recht aan het feit dat we in Nederland geen trouwgelijkheid kennen. Wanneer in een man-vrouw huwelijk een kind wordt geboren, krijgt de niet biologische vader automatisch het ouderlijk gezag en familierechtelijke betrekkingen, terwijl dit in een vrouw-vrouw huwelijk niet zo is voor de niet biologische moeder.

Ook kunnen partners van gelijk gender nog steeds geweigerd worden door een BABS met zogenoemde gewetensbezwaren. Iemand die een taak namens onze seculiere overheid uitvoert, is het toegestaan om onderscheid te maken op basis van seksualiteit. Ik zal wel van het simplistisch verbond zijn. Staat in art.1 van onze grondwet niet te lezen: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ De laffe uitsterf-constructie van de overheid, dat er geen nieuwe weigerambtenaren in dienst genomen mogen worden, verandert niets aan het feit dat dat LHBT+ ers niet dezelfde bescherming krijgen onder art. 1 van onze grondwet. En men vraagt zich serieus af hoe het kan dan Nederland uit de top 10 van Europese landen is gevallen, waar het gelijke rechten voor LHBT+ ers betreft?

Nog even terug naar de taal: ook wanneer je het een huwelijk tussen twee homo’s noemt, is dit een vrij onzinnige binaire gedachte. Wanneer twee dames of twee heren met elkaar trouwen, kunnen ze net zo goed queer/bi/poly of panseksueel zijn ze zijn zeker niet allemaal homoseksueel… en ja alle combinaties zijn mogelijk.

Hilbrand Bonthuis


Hilbrand Bonthuis (41, Bolsward) zet zich in voor diversiteit door o.a. LHBT-voorlichting te geven op scholen. Hij spreekt zich uit voor een meer inclusieve samenleving. “In the end we will remember not the words of our enemies but the silence of our friends.” (Martin Luther King)

https://twitter.com/LHBTInfo

Hilbrand Bonthuis

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Homohuwelijk? Trouwgelijkheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.