LGBTQ Humans of Amsterdam #5 | Darunee

“Een Aziatische afkomst hebben en queer zijn is een taboe. Ook al is er vooruitgang in vele Aziatische landen, ik denk dat het vooral onder immigrantengemeenschappen nog steeds een heel groot probleem is en een moeilijk onderwerp om over te praten. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een onzichtbare kwestie is omdat veel mensen niet bereid zijn hun verhalen naar voren te brengen.

Daarom is het voor mij een persoonlijke en zeer belangrijke missie om deze onzichtbare verhalen zichtbaar te maken. Omdat alle verhalen ertoe doen. Daarom stelde ik de tentoonstelling ‘Our Lives Elsewhere’ rond het Filmfestival CinemAsia samen, die nog tot en met 10 maart is te zien is.

Ik koos als curator voor deze naam [welke?] omdat we in Amsterdam wonen: een veilige ruimte voor queer personen. Toch zijn er veel mensen, vooral in Aziatische landen als China, Indonesië en Maleisië, waar het moeilijk is om hun verhalen te delen en te zijn wie ze werkelijk zijn. Ik ben queer en ik kom uit Thailand, maar ik ben niet helemaal uit de kast bij mijn familie. In Nederland zijn, is een van de redenen waarom ik mezelf kan zijn. In Azië hebben velen dit voorrecht niet. Daarom hebben we al deze verhalen uit heel Azië verzameld om voor hen een veilige ruimte te maken. Dit is waar we de problemen die ze tegenkomen kunnen ontdekken en hun kant van het verhaal kunnen horen op een authentieke wijze.

Er is één verhaal dat me het meest raakte en dat ging over lesbisch zijn in Indonesië, een overwegend islamitisch land. Vanwege de hardhandige optredens tegen de LGBTQ gemeenschap is het de laatste tijd steeds moeilijker geweest om daar queer te zijn. Ik bedoel: historisch gezien is het altijd heel moeilijk geweest om daar al een vrouw te zijn. Maar om een Aziatische vrouw te zijn, moslim en queer maakt het extra ingewikkeld. Dus dit verhaal raakte mijn hart, omdat het gaat om een koppel dat aarzelt om Indonesië te verlaten of niet. Het betekent dat ze alles achter moeten laten: vrienden, familie en werk, om vervolgens een nieuw en veilig leven te starten. Aan de andere kant, als ze blijven zal het nooit veilig voor hen zijn en kunnen ze nooit volledig zijn wie ze in werkelijkheid zijn. Daarom ben ik zo blij dat deze verhalen worden getoond.”

Darunee Terdtoontaveedej 
Curator tentoonstelling ‘Our Lives Elsewhere’ | CinemAsia

Foto’s door © Feargal Agard
Founder of Humans of Film Amsterdam
https://humansoffilmamsterdam.com/


In samenwerking met Feargal Agard – founder van Humans of Film Amsterdam – presenteren we LGBTQ Humans of Amsterdam, – een serie LHBT+ ‘portretverhalen’ 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.