Homovoetbalfilm ‘Mario’ gaat in première bij Roze Filmdagen

Het programma van de Roze Filmdagen 2019 is bekend. Van donderdag 14 tot en met zondag 24 maart zijn in het Ketelhuis bijna 140 LHBT+-gerelateerde films te zien. Dit jaar gaat een aantal unieke films in de Nederlandse première, zoals de Zwitserse homo-voetbalfilm ‘Mario’ en de Nederlandse documentaire ‘Galore’ over een van de bekendste Nederlandse drag queens. Het festival opent 14 maart met ‘Carmen y Lola’. 

Door: Hans Prummel

MARIO
Zwitserland 2018, Marcel Gisler

vrijdag 15 maart, 18.30 uur
woensdag 20 maart, 21.30 uur

MARIO neemt je mee in het leven van twee jonge, professionele voetbalspelers. De liefde slaat over, maar ze worstelen tegelijkertijd met een dilemma: kiezen voor de liefde, of voor hun carrière? Een hedendaagse film die met de huidige taboe de echte wereld van homoseksuele voetballers laat zien. Festivaldirecteur Werner Borkes: “Vorig jaar toonde de Suitsupply-commotie het belang van lhbt-films aan, dit jaar tackelen we het laatste taboe over homo’s en voetbal. We nodigen iedereen, zowel lhbt’ers als hetero’s, uit om naar het festival te komen en samen een goede film te pakken.”

Debat over voetbal & LHBT

Na afloop van de filmvoorstelling van 15 maart vindt een  debat o.l.v. Barbara Barend plaats met de centrale vraaag: ‘Hoe is het gesteld met diversiteit en acceptatie in de sportwereld?’ Het panel bevat deelnemers met een link naar LHBT+ en voetbal. Zo schuiven aan: Karin Blankenstein (John Blankenstein Foundation), Kirsten van de Ven (oud Nederlands elftal), Maron Pots (voorzitter Roze Reigâhs) en Thijs Smeenk (trainer SC Hoevelaken, en COC-voorlichter).

De première en het debat van de film MARIO komt tot stand in samenwerking met PwC, KNVB, John Blankenstein Foundation en Arti Film. Op 20 maart is hoofdrolspeler Aaron Altaras aanwezig. Vanaf 28 maart 2019 is MARIO in verschillende bioscopen in het hele land te zien.

“We nodigen iedereen, zowel lhbt’ers als hetero’s, uit om naar het festival te komen en samen een goede film te pakken.”

GALORE 
Nederland 2019, Lazlo & Dylan Tonk


Dinsdag 19 maart, 19:30 uur

Een jaar lang wordt dragsensatie Lady Galore gevolgd, tijdens de grootste transformatie ooit. Binnen de Europese drag community heeft ze zich door haar jarenlange inzet voor zichtbaarheid en saamhorigheid onmisbaar gemaakt. Sander den Baas, de man achter Lady Galore, merkt dat deze toewijding zijn tol begint te eisen. Hoewel zijn overgewicht Lady Galore tot een unieke verschijning maakt en haar succes bracht, kampt Sander met steeds meer gezondheidsproblemen. Een maagverkleining moet ervoor gaan zorgen dat hij in korte tijd weer een gezond gewicht zal bereiken. Maar wat blijft er over van Lady Galore?

CARMEN & LOLA

Donderdag 14 maart, 20:30 uur

De Roze Filmdagen heeft op donderdag 14 maart de feestelijke opening met de Nederlandse première van de prijswinnende Spaanse film CARMEN & LOLA – (Arantxa Echevarria, Spanje 2018). Tiener Carmen leeft in een gypsy-gemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Haar toekomst lijkt generatie na generatie te zijn voorbestemd: vroeg trouwen en zo veel mogelijk kinderen baren. Tot ze de a-typische Lola ontmoet, die juist wil studeren, dol is op graffiti en valt op vrouwen. Kiest Carmen voor de liefde of familie? Carmen & Lola is een prachtig verhaal over twee verliefde vrouwen die obstakels moeten overwinnen. Obstakels die niet alleen in hun cultuur voorkomen.

“Het verhaal dat ze vertellen lijkt te gaan over de gypsy cultuur, maar is voor iedereen herkenbaar.”

Deze Culture Clash-film heeft een geweldig acterende cast: geen van hen had eerdere acteerervaring. Dit zorgt voor een puur en energiek verhaal. Carmen & Lola is de winnaar van de publieksprijs festival Toulouse Cinespanja. Deze film is geselecteerd voor zowel Cannes Film Festival (Quinzaine des Réalisateurs) als Film Fest Gent (runner up Publieksprijs).

“We zijn blij dat we deze sprankelende, authentieke film als openingsfilm kunnen tonen. De energie van de hoofdrolspelers spat van het scherm. Het verhaal dat ze vertellen lijkt te gaan over de gypsy cultuur, maar is voor iedereen herkenbaar.” Aldus Werner Borkes, festival director.


De Gaykrant is mediapartner van de Roze Filmdagen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.