(Ver)bloemen verhult niets

Nieuwe schilderijen, assemblages en collages van Regis Gonçalves

Van 8 tot en met 10 maart a.s. exposeert de Braziliaanse schilder en beeldend kunstenaar Régis Gonçalves in WG Kunst op het bekende WG-terrein in Amsterdam-West. Zijn talent als creatief kunstenaar is bewezen. Inmiddels is hij echter ook actief als kok. Dat belooft dus nog wat, tijdens een smakelijke finissage.

Tekst: Norbert Splint

Gonçalves (leeftijd: goed bewaard geheim) heeft een paar jaar in Afrika gewoond. Daar komt zijn gewoonte vandaan om wegwerpmateriaal uit zijn directe omgeving te gebruiken voor zijn kunstwerken. Dit materiaal met een geschiedenis werkt inspirerend voor de inhoud: een devoot religieus plaatje van het Waterlooplein lokt de confrontatie uit met een deels  onzichtbaar gemaakt pornobeeld.

Kleur staat voor vrolijkheid

In deze vierde tentoonstelling in WG Kunst, waarin Gonçalves nieuw werk laat zien, staan bloemen centraal. Geen traditionele bloemstillevens, maar bloemen teruggebracht tot elementaire vormen, als contrast of lichtpunt. Als Gonçalves gebloemde stoffen gebruikt, refereert hij aan de goedkope stoffen die in zijn geboorteland Brazilië vaak worden gebruikt om een positieve uitstraling te genereren. ‘Bloemen’ betekent kleur en kleur staat voor vrolijkheid.

Een goede kok is creatief

Gonçalves heeft de neiging zich te verbergen achter symbolen, kleuren, vormen en maskers. Hij laat de interpretatie van zijn werk graag aan de kijker over. Daar lijkt deze tentoonstelling verandering in aan te brengen. Hij verhult nu niets meer, en doet dat onder meer via een aantal (zelf)portretten: heel expressionistisch, maar de verbeelde (zwarte) mens schijnt er wel degelijk doorheen.

Sinds kort is Gonçalves behalve kunstenaar ook kok. Dat lijkt een vreemde combinatie, maar is het niet. Een goede kok is creatief en brengt al improviserend allerlei ingrediënten bij elkaar. Hij geeft ze een ander leven. Hij maakt ze onmisbaar, maar niet afzonderlijk te onderscheiden. Hij prikkelt de nieuwsgierigheid door één vinger te geven, maar niet zijn hele hand. De kunstenaar Gonçalves doet niet anders.

(Ver)bloemen in WG Kunst, geopend vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart van 13.00-17.00 uur. Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, 1054 SP Amsterdam 

Finissageprogramma 10 maart – RSVP via regisaccra@hotmail.com
www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.