CDA Zuid-Holland bekent kleur: Europride moet naar Rotterdam

Met rasse schreden naderen de Provinciale Statenverkiezingen. Later deze maand, op woensdag 20 maart, mogen inwoners van alle Nederlandse provincies hun stem uitbrengen. In aanloop naar die verkiezingen een gesprek met CDA-kandidaat-statenlid voor Zuid-Holland Danny de Vries. Deze Rotterdammer is geen onbekende in de roze en politieke wereld. Zo is hij bijvoorbeeld al jaren, als vrijwilliger, verantwoordelijk voor de pers en communicatie van Pride Amsterdam.

Tekst: Paul Hofman

Binnen zijn partij heeft hij samen met anderen het roze netwerk ‘CDA Pride’ opgezet. De Provinciale Staten van ‘zijn’ Zuid-Holland telt ruim 55 statenleden die zich onder meer met onderwerpen als klimaat, verkeer en vervoer, milieu, veiligheid, economie en ruimte bezighouden. Onderwerpen die te groot voor gemeenten zijn en te klein voor de landelijke overheid.

Vuurwerkramp

Bijna twintig jaar geleden begon hij als veelbelovend journalist in Overijssel. Van dichtbij maakte hij de tragische vuurwerkramp in Enschede mee. Zijn beeldverslag ging de wereld over. De ramp maakte diepe indruk op hem. ‘Het veranderde mijn blik op het leven. Mijn drijfveer is nu om het maximale uit het leven te halen. Als vrijwilliger, maar ook als ondernemer,’ vertelt hij. Afgelopen jaar werd hij door koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor onder andere zijn rol bij de vuurwerkramp, maar ook voor zijn LHBT+ werkzaamheden.

De vuurwerkramp veranderde zijn kijk op het leven.

Zeven

Momenteel is hij ondernemer en bovendien kandidaat-statenlid voor het CDA Zuid-Holland. Hij staat op een zevende plaats op de lijst. Vanuit Rotterdam, waar hij met zijn man woont, trekt hij dezer dagen onvermoeibaar door de provincie om zijn stem in de campagne te laten horen. Hij barst van de ideeën.

Dat de provincie Zuid-Holland vorig jaar werd uitgeroepen als regenboogprovincie vervult hem met trots. Maar wat betekent dit eigenlijk? ‘Het komt erop neer dat iedere Nederlandse provincie die de kleuren van de regenboog omarmd heeft, de sociale acceptatie van LHBT+ ers aanpakt.’


Europride

Elk jaar wordt dit evenement in een andere Europese stad gehouden. De leden van de European Pride Organizers Association (EPOA) bepalen waar de pride gaat worden georganiseerd. In Nederland zijn Pride Amsterdam, Rotterdam Pride en Roze Zaterdagen Nederland lid van deze organisatie.


Geen symboolpolitiek 

‘We moeten het regenboogbeleid verder invulling geven. Om te voorkomen dat het een ‘leeg’ begrip of ‘symboolpolitiek’ wordt, is dit het moment er aandacht voor te vragen. Na de verkiezingen worden de programma’s voor de komende vier jaar weer samengesteld. Voor mij, als actieve LHBT+ er, is het niet meer dan logisch om het EuroPride-event in Rotterdam te organiseren. Het is een unieke gebeurtenis die past in dat beleid. Wij willen dit ondersteunen en regionale LHBT+ organisaties daarmee helpen.’

“Regenboogpolitiek moet geen ‘leeg’ begrip worden”

Pleitbezorger 

Voor hem is dit evenement een slotstuk van een langer traject. ‘De weg ernaar toe is net zo belangrijk. EuroPride is de ideale kapstok om het beleid in heel onze provincie de komende jaren vorm te geven. Kijk maar eens naar het effect dat Pride Amsterdam heeft. De botentocht is veel meer dan alleen een feestelijke intocht. Door zichtbaar te zijn, kun je in een latere fase op andere terreinen het verschil maken. De weg naar de EuroPide zorgt voor het nog beter maken en laten groeien van bijvoorbeeld Rotterdam Pride en het sneller realiseren dat alle gemeenten in Zuid-Holland een regenbooggemeente worden.’

Maar is er wel draagvlak voor? Hij denkt even na: ‘Ik denk het wel. Mijn argumenten? EuroPride creëert veel publiciteit en omzet voor ondernemers. Volgens mij heeft Rotterdam een serieuze kans. Want met dit event geven we echt inhoud aan het regenboogbeleid van de provincie.’ Aan Danny, als fervent pleitbezorger, kan het niet liggen.

Foto: Tim van Hengel

www.dannydevries.nl
www.cda.nl/zuid-holland

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “CDA Zuid-Holland bekent kleur: Europride moet naar Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.