Peter Prinssen | ProfieLHBT+

Peter Prinssen, 60 jaar, wordt zo langzamerhand een “ouwe grijze homo, die nog dinosaurussen in het Naardermeer heeft meegemaakt”. Nog heel wat voor de boeg en heeft nog talloze plannen. Leeft in de hedendaagse Gouden Eeuw in Noord-West Europa. Zou God daarvoor op zijn blote knieën willen bedanken maar is echter fijn-heiden. Peter werkt al lang bij een en hetzelfde bedrijf maar is niet vastgeroest.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Trouw. En wanneer ik je in mijn hart heb gesloten, zorgzaam, attent en alert. Maar trap je mij driemaal op mijn tenen, dan word ik vals. Verder ben ik scherp, kritisch en vasthoudend. Dat laatste soms tegen beter weten in.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Iconische mensen vallen later zo erg door de mand. In mijn omgeving zijn een paar jonge mensen, met veel veerkracht. Daar heb ik bewondering voor.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Man. Noem mijzelf steeds vaker “seksueel”. En let wel, indien nodig, want ik vind dat aspect niet het allerbelangrijkste, Immers: ik besta uit meerdere facetten. Die etiketten en hokjes gaan overigens meer problemen opleveren. Wen er nu toch eens aan, aardbewoners, dat er meer is dan m/v en meer is dan houden van appels of peren.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ligt eraan. Beetje ambivalent. Ik word moe van altijd maar van het elke dag uit de kast komen, bij wijze van spreken dan. “Ja dat is mijn man”. “Nee, ik woon al 40 jaar samen!” En vervolgens: “Oh jij bent homo: mijn broer/neef/beste vriend ook!”

En ja: afgezaagd, maar mijn vrijheid is jouw vrijheid dus het is belangrijk om te profileren. Daarom heb ik te pas en onpas wel wat zendingsdrang. Hang graag de docent homo & seksuele zaken, afdeling theoretische leergang uit, om de mensheid op te voeden. Ik wijs anderen graag op het rijke diverse leven. Hoewel puberkleinzoon onlangs verzuchtte naar aanleiding van een opmerkelijk feitje: “… alweer homo’s!”

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Geestkracht, verstand en karakter. De rest begint al te vergaan bij leven.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Daar moet ik hard over nadenken maar als mens, partner, collega genoeg voorbeelden.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Weinig openlijke discriminatie maar dat gaat ook veel subtieler. Ik stel het wel aan de kaak. En ik hou mijn ogen en oren open voor antireclame van radicalen en orthodoxen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Wat we vandaag al doen, continu blijven benadrukken dat de aarde bevolkt is met kleurrijke mensen en dat is al zolang de aarde bestaat. Maar het is onbegonnen werk om te praten met warhoofden en leeghoofden. Die hoofden zijn al gevuld zijn met oude verhalen én vooral geboden, verzonnen door mensen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?.

Even kort rouwen en dan weer doorgaan met het leven… en soms even aan mij denken. Daarbij hoop ik dat men over veertig jaar net zo “rijk en vrij” kan leven, zoals ik nu anno 2019.

10) Wat is je motto?

“Koester het verleden maar richt je op de toekomst”


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Peter Prinssen | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.