Shrew Her: LHBT+ vrouwen doen Shakespeare’s Taming of the Shrew

In Shrew Her vertellen 5 LHBT+ vrouwen het verhaal van Shakespeare’s ‘Taming of the Shrew’. Het is een multidisciplinaire theatervoorstelling met invloeden uit de mode, dancehall & visuele media. Shrew Her is een theatraal event waarin beeldtaal, klassiek theater, fysiek spel, ritmische teksten en publieksparticipatie één worden.

Door: Hans Prummel

Bij Shrew Her bent u te gast bij de bruiloft van Kate & Petruchio. Tijdens de receptie krijgen de gasten het woord. We laten een rituelen-expert aan het woord over de kracht van rituelen, en hoe je die zelf vorm kunt geven. Hoe zien moderne rituelen eruit? We luisteren naar stellen die ooit voor het eerst als homoseksuelen mochten trouwen. Heeft het hen gebracht wat ze ervan verwachten? En wat zegt dit dan over het nu? Past deze exclusieve club nog steeds bij de relaties die we hebben? Als we vrijdenken, welk ritueel doet recht aan de liefde

In samenwerking met Impact Makers is er ter ondersteuning van de voorstelling een impact campagne opgezet. Met als doel bewustwording creëren bij een breed publiek van de automatische aannames over gender. Deze aannames moeten getoetst worden zodat er een meer inclusieve samenleving kan ontstaan.

Persoonlijke verhalen

Via de persoonlijke verhalen van de hoofdrolspelers van Shrew Herzien we hoe gendernormen anno 2018 een groot deel ons gedrag sturen. De aanhoudende populariteit van een archaïsch instituut als het huwelijk is daar een voorbeeld van. De traditionele bruiloft lijkt nog altijd een overgangsritueel naar een volwassen, gearriveerd bestaan. En wat is dat dan? Wat win je wanneer daar bent? Het voelt als een gebrek aan creativiteit dat we niet meer verschillende rituelen van verbinding hebben, die leiden tot meer verschillende manieren van samenleven. Dat kan beter, Shrew Her leads the way.

Shrew Her is een experience. Je wordt uitgenodigd  mee te doen. En dat wil je ook, hier wil je onderdeel van zijn, van deze groep, van dit verhaal en deze avond.”

Na de voorstelling gaan de acteurs de dialoog aan met het publiek. Op deze manier kunnen de aanwezigen reflecteren op de voorstelling. Het publiek wordt uitgenodigd deel uit te gaan maken van de community. Tevens zullen er in de komende periode intieme gesprekken plaatsvinden, met 30 vrouwen uit de community, die persoonlijk gaan kennismaken met nieuwsgierige volgers.


Ira Kip

Schrijver en regisseur Ira Kip maakt deel uit van de LHBT+ gemeenschap, heeft Caribische roots en studeerde aan de Theaterschool in haar geboorteplaats Amsterdam. In New York studeerde zij af aan de New school for Drama, waarna zij in de VS werkte als regisseur. Verbinden ligt aan de basis van alles wat zij doet. De blik van Ira is grensoverschrijdend op veel verschillende manieren; zij stimuleert de interactie en cohesie tussen verschillende groepen en maakt transcultureel werk dat een mondiaal draagvlak heeft.

Speeldata

13   Maart Rotterdam Theater Zuidplein
15   Maart Amsterdam Compagnietheater
21   Maart Den Haag Zaal 3

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.