Love of my life 

Biweekly
Daar is hij weer: de biseksualiteit die zonder moeite wordt weggemoffeld zonder dat iemand het door lijkt te hebben.
Rami Malek wint voor zijn rol als Freddie Mercury de oscar voor beste acteur en duidt hem als homoseksueel in zijn dankwoord. ‘Een homoseksuele immigrant die ronduit voor zijn identiteit uitkwam.’ Hij neemt gelukkig de moeite om de queer identity van Freddie Mercury op zo’n groot podium met zo’n groot bereik te benoemen. Maar om die te beperken tot homoseksueel die er ook nog eens ronduit voor uitkwam, doet hem te kort. Want ‘Love of my Life’ moet aan Mary Austin toegeschreven worden. Freddie Mercury en Mary Austin waren zeven jaar samen al had hij toentertijd ook een relatie met een man. Een groot deel van zijn erfenis en ook zijn as is naar haar toe gegaan. Zijn relatie met soft porno actrice Barbara Valentin wordt in de film overigens niet eens genoemd. Zo waren er vast nog veel meer mannen en vrouwen.
Vriendin
Of hij met de vrouwenliefde zijn homoseksualiteit ontkende, weet natuurlijk niemand. Maar goed, iemand als de liefde van je leven bezingen maakt toch eerder dat je zou twijfelen dat Freddie enkel homoseksueel was dan dat je bedenkt dat hij met zijn liefde voor vrouwen zijn homoseksualiteit ontkende of verhulde. Gelukkig hoeft niemand, tijdens en na zijn leven, te bewijzen wat hij wel of niet was. En toch, je zou bij zo’n simpele zin in een dankwoord verwachten dat er beter over nagedacht was. Want Mary Austin wordt in deze film gespeeld door de vriendin van Rami Malek. Omdat nota bene zijn eigen vriendin de vrouwelijke ‘love interest‘ van Freddie in deze film speelt, zou hij beter moeten weten.
Zijn vriendin Mary ontkent wanneer hij zijn biseksualiteit die hij vertwijfeld ter sprake brengt benoemt: ‘Freddyyou’re gay’.
Terug naar de opmerking dat Freddie ‘ronduit voor zijn identiteit uitkwam’. Volgens Rami is het feit dat dit verhaal met deze prijs gevierd wordt bewijs dat we naar dit soort verhalen smachten. In de film zelf kwam hij niet zo ronduit voor zijn identiteit uit. Zijn vriendin Mary ontkent wanneer hij zijn biseksualiteit die hij vertwijfeld ter sprake brengt benoemt: ‘Freddyyou’re gay.’ Het is eerder zo dat hij in Bohemian Rhapsody twijfelt aan zijn identiteit en dat bepaald wordt welke relaties er voor hem toe deden en welke niet. Die zin uit het dankwoord correspondeert hier precies mee. Hollywood is misschien klaar voor homo’s maar niet voor alle diversiteit die erna komt. Ik ‘smacht’ naar het hele verhaal.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man. 

Joshua Zandberg – foto: Moker Media

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.