Feyenoord ziet niets in roze fanclub

Twee verschillende initiatieven, één gemeenschappelijk doel. De ietwat grijze voetbalwereld kreeg weer even dat likje regenboogverf dat het soms zo hard nodig heeft. Zo gaat FC Utrecht meevaren op de Utrechtse Canal Pride 2019 en zag de Stichting Roze Voetbal Fanclubs het licht. Bij Feyenoord staat men er niet om te springen. “Wij hebben geen behoefte aan een roze fanclub. Bij ons is iedereen gelijk.”

Tekst: Peter Schouten

Een buitenlands fenomeen doet nu ook ons land aan. Waar het in landen als Duitsland en Engeland heel gewoon is dat voetbalclubs een eigen roze fanclub hebben, is dat hier – met uitzondering van ADO Den Haag – niet het geval. “Terwijl we veel signalen krijgen van fans dat er behoefte aan is”, vertelt voorzitter Peter van Koesveld van de net opgerichte Stichting Roze Voetbal Fanclubs.

Aan de slag dan maar dachten ze bij de Stichting die momenteel slechts één lid kent: de Roze Règâhs van ADO Den Haag. Zij vierden onlangs hun vijfjarig jubileum. Volgens Van Koesveld vinden veel voetbalfans het nog moeilijk om openlijk gay te zijn in het voetbalstadion en hebben ze angst voor een confrontatie met bijvoorbeeld de harde kern. Een eigen fanclub zou daarin een verschil kunnen maken door voor een veiliger klimaat te zorgen. Maar waar te beginnen als voetbalfan met zo’n missie?

“Veel voetbalfans vinden het nog moeilijk om openlijk gay te zijn in het voetbalstadion en hebben ze angst voor een confrontatie de harde kern.”

Feyenoord

Van Koesveld: “Het doel van onze Stichting is om hen te helpen met het opzetten van een eigen fanclub. Om het tot een succes te maken zijn er vier partijen nodig die samen aan tafel gaan: de fans, het regionale COC, de plaatselijke politiek en natuurlijk de betaald voetbalclub zelf.” Dat gaat niet zonder slag of stoot. “Het is soms erg lastig om binnen te komen bij voetbalclubs. Vaak willen ze niet met ons praten, zoals bij Feyenoord. Het is niet eenvoudig. Onze taak is om het te blijven pushen, maar dat kost veel tijd en energie.”

Koudwatervrees

In een reactie laat Feyenoord via een woordvoerder weten ‘geen behoefte te hebben aan een roze fanclub, omdat bij Feyenoord iedereen gelijk is’. Verder stelt de club uit Rotterdam-Zuid: “We staan altijd in dialoog met onze supportersvereniging, dus mocht dit aan de orde komen, dan horen we dit via hen.”

Van Koesveld: “We houden vol. Uiteindelijk is het vaak koudwatervrees. Een club wil waarschijnlijk liever geen confrontatie met bijvoorbeeld de achterban.” Want dat ligt op de loer, weet hij uit Haagse ervaring. Van Koesveld was zelf betrokken bij de oprichting van de Roze Règâhs. “De harde kern van ADO Den Haag verwijderde onze banner uit het stadion. Jullie maken onze club belachelijk, was hun gedachte. Uiteindelijk zijn we in gesprek gegaan met ADO, die de harde kern hiervoor wilde straffen. Wij waren daar fel op tegen. Ons advies was om met elkaar in gesprek te gaan. Met die houding is toen een hele wereld gewonnen in Den Haag en is het een succes geworden. We gaan dit initiatief – net als bij ADO – van onderaf aanpakken. Waarom zou de rest van de voetbalclubs dan niet willen volgen?”

Feyenoord laat weten geen behoefte te hebben aan een roze fanclub want: ‘bij Feyenoord is iedereen gelijk’

Utrechtse grachten

Een vraag die meteen wordt voorgelegd aan Joost Broerse, oud-profvoetballer van onder meer FC Groningen en PEC Zwolle, en momenteel commercieel directeur van FC Utrecht.

“We hebben tot nu toe geen signalen ontvangen dat hier behoefte aan is onder de supporters van FC Utrecht. Mocht dat het geval zijn dan bekijken we samen met de supporterscoördinator of en hoe het past binnen de bestaande initiatieven,” licht Broerse toe. Wat momenteel wel speelt binnen de club uit de Domstad is haar deelname aan de Utrechtse Canal Pride op 1 juni aanstaande. Op eigen initiatief meldde de voetbalclub zich bij de organisatie. Broerse: “FC Utrecht staat middenin de samenleving en heeft een maatschappelijke functie. We zijn betrokken en voelen ons verbonden bij alles wat in de stad en regio gebeurt. Daarin hebben we een voorbeeldfunctie te vervullen. De club wil laten zien dat iedereen bij ons welkom is, ongeacht leeftijd, geslacht of seksuele geaardheid. Bij ons moet je kunnen zijn wie je bent.”

Het doet wat denken aan de KNVB-boot die in 2013 furore maakte door voor het eerst mee te varen tijdens de Amsterdamse Canal Pride. Bekende voetbalgezichten als Louis van Gaal, Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk sierden de bomvolle Amsterdamse grachten met hun aanwezigheid. Wie zien we straks op de Utrechts grachten schitteren?

Geen FC Utrecht-spelers verwacht op de boot van FC Utrecht tijdens Utrecht Canal Pride

Vakantie

Broerse: “We zijn nu bezig met de nadere invulling van de boot. Er is contact met een groep supporters die sowieso altijd al naar dit evenement gaat. Verder denken we aan partners en belangrijke stakeholders van de club alsook mensen van onze eigen organisatie.” Een vraag die opkomt, is waar de spelers van FC Utrecht in dit verhaal zijn. Hoe je het wendt of keert, dat zijn toch de boegbeelden van een voetbalclub die kunnen dienen als rolmodel. In welke hoedanigheid dan ook.

Broerse: “Nee, in de spelersgroep is dit niet besproken. Bovendien hebben de jongens dan vakantie, dus ik verwacht niet dat ze mee willen. Misschien leggen we het nog voor bij ze. Wie weet, zijn er één of twee spelers die meegaan. Eerlijk gezegd was dat ook niet onze insteek. We doen het echt als voorbeeldfunctie van de club FC Utrecht. Dat vinden we voor nu genoeg. Klopt, spelers kunnen inderdaad dienen als rolmodel hier, maar ook op andere vlakken geldt dat. Zo organiseren we ook al veel voetbalclinics en bezoeken we ziekenhuizen. FC Utrecht vaart straks mee vanuit het hart. Al is het misschien een klein zetje in de goede richting, dan is het al prima.”


Sinds oktober 2018 beschikt De Gaykrant over een eigen voetbalverslaggever. Peter Schouten laat hier maandelijks zijn licht schijnen over het thema Voetbal en LHBT+. Onder de naam ‘Hand in Hand’ wil hij beide werelden dichterbij elkaar brengen. Dat doet hij door op een eigen originele en creatieve manier aandacht te besteden aan voetbal en het dagelijkse leven van LHBT+ers.

Vragen, opmerkingen, suggesties? Mail naar voetbal@degaykrant.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Feyenoord ziet niets in roze fanclub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.