Eerste date? Verzorgd schrijven!

Taalgebruik in onlinedating heel belangrijk

In ‘Tekstblad, tijdschrift voor tekst & communicatie’ nr. 1: februari 2019, staat een uitgebreid artikel over taalgebruik in online datingprofielteksten. Het stuk is geschreven door vier auteurs die verbonden zijn aan Tilburg University en bevat onder meer wetenschappelijk onderlegd advies om je profielteksten te checken op taalfouten. Zelf formuleren de wetenschappers (m/v) het zo: ‘In ons onderzoek bestuderen wij de rol van taalgebruik in online datingprofielteksten en hoe wij taal gebruiken om indrukken over anderen te vormen.’ Voorlopige conclusie: verzorgd taalgebruik leidt sneller tot een eerste afspraak.

Tekst: Norbert Splint

Om tot deze slotsom te komen, werd een database van meer dan 40.000 profielen aangelegd, die compleet werd bestudeerd. De uitkomsten zijn niet opvallend, maar bevestigen eerder vermoedens. ‘Zo schrijven mannen vaker over dingen, objecten en status […] en verwijzen vrouwen over het algemeen meer naar mensen en zichzelf, en gebruiken zij meer […] emotiewoorden. Ook is er meer verschil in het taalgebruik van jongere en oudere onlinedaters; waar jongvolwassenen meer nadruk leggen op zichzelf, prestaties, aantrekkelijkheid en seksualiteit, gebruiken ouderen meer positieve emotiewoorden en schrijven zij vaker over hun relaties en gezondheid.’

Zin, gek en eten

Dat laatste blijkt ook te gelden voor mensen die op zoek zijn naar langetermijnrelaties. Daarbij maken zij vaker gebruik van woorden als betrouwbaar, eerlijk, serieus en samen. Degenen die zoeken naar een eerste date gebruiken vaker woorden als zin, gek en eten. Uit de resultaten bleek verder ‘dat hoogopgeleiden op sites voor alleen hoogopgeleiden langere, complexere en minder frequent voorkomende woorden in hun profieltekst schreven, dan de hoogopgeleiden op sites zonder een specifieke doelgroep. Ook bleken de hoogopgeleiden op de datingsite voor alleen hoogopgeleiden minder taalfouten te maken dan de hoogopgeleiden op  de algemene datingsite.’

Onder onlinedaters worden taalfouten in een profieltekst als een van de grootste afknappers beschouwd.

En dat is niet best. Want in enquêtes onder onlinedaters worden taalfouten in een profieltekst als een van de grootste afknappers beschouwd. Er is echter een ‘maar’: het blijkt namelijk alleen te gelden ‘voor degenen die de taalfouten opmerkten. Meer dan de helft van de deelnemers [aan een specifiek door de onderzoekers opgezette controle-enquête] merkte de fouten niet op; zij vonden mensen met en zonder fouten in hun profiel even aantrekkelijk.’

Gebrek aan intelligentie

Het onderzoek liet onder meer zien dat typfouten ‘geassocieerd worden met onverschilligheid, en een onverschillige profieleigenaar vinden we niet aantrekkelijk. Regelfouten, zoals dt- of spelfouten […] worden daarentegen vaak in verband gebracht met een gebrek aan intelligentie. Iemand die we als minder intelligent schatten, vinden we ook vaak minder aantrekkelijk. Kortom: verschillende soorten taalfouten zorgen ervoor dat we verschillende conclusies trekken over (karakter) eigenschappen van de profielschrijver, maar in alle gevallen maakt het een eerste afspraakje minder waarschijnlijk.’

De wetenschappers concluderen dus dat in onlinedating taalgebruik heel belangrijk is. ‘Het zegt iets over de intenties van de profieltekstschrijver, en de lezer interpreteert het als veelzeggend over het karakter van die schrijver. Daarom kan het nooit kwaad om zorgvuldig te zijn en te proberen taalfouten te vermijden – dat vergroot wellicht de kans op een goede eerste indruk.’ En zo niet? Dan heb je altijd de foto’s nog.

Het complete artikel verschijnt in de loop van 2019 op www.tekstblad.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Eerste date? Verzorgd schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.