Love Spectrum: fotoverhaalboek over uiteenlopende liefdesrelaties

Op Valentijnsdag 14 februari 2019 verscheen ‘Love Spectrum’, een fotoverhaalboek over uiteenlopende liefdesrelaties, gemaakt door fotograaf Petra van Velzen en tekstschrijver Manon Brinkman. In het enorme spectrum aan relatievormen ontdekten Petra en Manon de grote verbindende factor: liefde. Het viel hen echter op dat mensen zelfs in de 21e eeuw nog onbegrip uiten voor elkaars liefdeskeuzes, met de recente Nashville-verklaring als schrijnend voorbeeld. Tijd om diversiteit een podium te bieden, als uitnodiging voor meer acceptatie, authenticiteit en positieve verwondering.

Door: Hans Prummel

In de fotostudio van Petra van Velzen in Amsterdam hadden zich meer dan 120 mensen verzameld om getuige te zijn van de geboorte van dit boek. Lars Boering, directeur van World Press Photo, opende de expositie waar portretten en tekstfragmenten te bewonderen waren. Daarna verschenen de mensen uit het boek zelf op het podium en kregen een groot applaus. Manon en Petra reikten het eerste exemplaar uit aan Ellie Lust.  Debbie Helaha, voorzitter van COC Leiden, sprak over diversiteit in de liefde.

“Met Love Spectrum willen we bijdragen aan een fijne en veilige samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn.”

In het voorwoord van het boek is te lezen waarom Petra en Manon Love Spectrum wilden of eigenlijk wel moesten maken: ‘Met Love Spectrum willen we bijdragen aan een fijne en veilige samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn. We denken dat mensen die dat durven, anderen kunnen inspireren of moed kunnen geven, om dat ook te durven. We hopen dat die zichtbaarheid mensen aan het denken zet om eventueel nog aanwezige oordelen te overdenken en om te zetten naar positieve verwondering. We wensen dat iedereen de rode liefdesdraad herkent in alle zestien hoofdstukken in dit boek.

‘Love Spectrum belicht zestien liefdesrelaties, waaronder zowel het heterostel dat vijftig jaar gelukkig getrouwd is, als de polyamoreuze relatie die minimaal drie mensen met elkaar verbindt. Homoseksuele, biseksuele en lesbische relaties komen aan de orde en er is aandacht voor genderidentiteit. De submissieve vrouw die ervoor kiest eigendom te zijn van haar dominante meester krijgt een podium, maar ook de tweeënnegentigjarige non die opperste liefde ervaart in haar relatie tot God.’

De verhalen en foto’s brengen een grote diversiteit in beeld. Hieronder een impressie van twee hoofdstukken.

Tony  & Dennis

Dennis: ‘Bijna niemand gelooft dat we monogaam zijn, omdat we ook bekend zijn in de fetishscene. Vaak wordt namelijk gedacht dat fetish en monogamie niet samengaan. Daar krijgen we vragen over, maar aan uitleggen doen we niet meer. We zijn gewoon heel blij samen en hebben genoeg te experimenteren en te ontdekken binnen onze relatie.’

Tony:  ‘Voor Mister B, een gay fetish-, leer- en lifestylewinkel in Amsterdam, organiseer ik als brand- en eventmanager regelmatig events. Dennis gaat dan vaak met me mee om te helpen. We kunnen goed samenwerken en collega’s vinden het leuk als hij meekomt.’

Jan & Helene & Jan

Jan K: ‘Het leek me een geweldig idee om met Jan T en Helene samen te leven. Ik was echter nog getrouwd en wist dat mijn nu ex-vrouw er zeker niet in mee wilde gaan. Toch bood het mij de opening waar ik stiekem van had gedroomd: dat ik echt mijn leven kon delen met de liefde van mijn leven.’

Jan T: ‘In het begin kwam Jan K elke week een avondje bij ons. Al snel kwamen daar de zaterdag en de zondag bij. Even later de vrijdag, gevolgd door nog een extra avond. Dat het zo snel ging, was best even wennen. Sinds maart 2017 wonen we met z’n drieën samen.’

Helene: ‘We doen ook onze individuele dingen, dus het is geen ongezonde symbiose. Paarden zijn voor mij bijvoorbeeld erg belangrijk. Ik heb prachtige Arabieren en doe aan endurance sport. Er komen steeds meer paarden bij. En ik studeer graag. Alles wat met mensen of dieren te maken heeft, vind ik interessant.’

Love Spectrum benadrukt dat alle liefdesvormen gebaseerd op wederzijdse instemming evenveel respect verdienen. Oordelen moet wat Petra en Manon betreft voorgoed achterwege blijven. De foto’s en verhalen ontlokken de dialoog, zodat iedereen kan genieten van de liefde die zich vermenigvuldigt als ze gedeeld wordt.

Love Spectrum is te koop via www.lovespectrum.nl (ISBN 978-90-829947-9-7).

Fotografie: Petra van Velzen
Tekst: Manon Brinkman
Vormgeving: Nadji van den Broek, De Vormstrateeg

Binnenkort is ook de Engels versie (vertaald door Sandy Alblas van Word Up Translations) verkrijgbaar.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.