Hermitage Amsterdam pakt groots uit met 10-jarig jubileum

Precies tien jaar geleden werd de Hermitage aan de Amstel in het bijzijn van de toenmalige koningin Beatrix geopend. Het museum viert zijn verjaardag met twee unieke jubileumtentoonstellingen. ‘De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage’ is de eerste van de twee. Hierin krijgen bezoekers een dwarsdoorsnede te zien van de rijke collectie uit het Russische moedermuseum. Woordvoerder en hoofd publiciteit Martijn van Schieveen: “Het is een voorrecht hier te werken.”

Tekst: Paul Hofman

Borstbeelden

Martijn van Schieveen – Foto: Janiek Dam

Inmiddels werkt hij bijna zes jaar de Nederlandse dependance van het museum. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor alle landelijke en wereldwijde perscontacten. Een job die hem onder meer frequent  naar Rusland voert. Vol enthousiasme neemt hij De Gaykrant mee naar de tentoonstelling. Meer dan 200 meesterwerken uit diverse stromingen en culturen passeren in korte tijd de revue. Van west naar oost, van Egypte tot Siberië. En van schilderijen en borstbeelden tot jurken en porselein. Het is een fascinerende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis: van de vroegste prehistorie tot en met de 21ste eeuw. Werken van wereldberoemde meesters als Da Vinci, Bernini, Rembrandt, Matisse, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden vormen de hoogtepunten. Het geeft een reële impressie van de grootheid van de Hermitage in Sint-Petersburg. Werkelijk adembenemend.

Mannen

Martijn staat stil bij het schilderij ‘Het ontbijt’ van de Spaanse kunstenaar Diego Velázquez uit 1617. Het is één van de vele prachtige werken die in het oog vallen en laat een ontbijtscène zien met mannen rond een gedekte tafel. Deze onderscheidt zich nauwelijks van een andere beroemde maaltijd, de ‘Maaltijd te Emmaüs’. In dit Spaanse werk ontbreekt de Christusfiguur. Opvallend is dat de mannen rechts op beide doeken dezelfde kleding dragen.

‘De Heilige Lucas tekent de Madonna’ – Rogier van der Weyden

Fascinerend

Wat het museum voor Martijn van Schieveen zo bijzonder maakt? Lang hoeft hij niet na te denken: “Het is de eindeloze stoet verhalen en kunstwerken die we nu al tien jaar presenteren uit verschillende collecties en dan met name uit de grote Hermitage in St.- Petersburg. Stuk voor stuk mooie tentoonstellingen met een sterk verhaal en vernieuwende vormgeving. Van de overdaad van Catherina de Grote tot de Impressionisten, van de Zijderoute tot de grote Hollandse groepsportretten uit de zeventiende eeuw. Om in dit geweldige gebouw aan de Amstel te werken is echt een voorrecht.

“Het is alsof je een 36-delige encyclopedie van de kunstgeschiedenis openslaat”

Eerder noemde de directeur van de Hermitage Mikhail Piotrovsky zijn museum encyclopedisch. Wat bedoelt hij daarmee? “Het is alsof je een 36-delige encyclopedie van de kunstgeschiedenis openslaat, van iedere pagina is er wel wat vertegenwoordigd in de collectie van het museum.”

Lorenzo Lotto – Madonna delle Grazie

‘Wet T-shirt look’

In de tentoonstelling zijn ook kunstwerken te zien waarbij de ‘natte stijl’ wordt toegepast. Wat houdt die eigenlijk in? “Deze stijl kwam op in de Griekse antieke cultuur – die al begon vóór Alexander de Grote – en werd vooral bij vrouwen toegepast. Mannen werden steevast naakt afgebeeld, terwijl bij de vrouwen het lichaam meer bedekt was en de plooienval van de kleding duidelijk de vorm en houding van het lichaam volgt. Op deze suggestieve wijze wordt het vrouwelijk lichaam eronder slechts vermoed in plaats van expliciet getoond.”

High society

Hij verwacht veel van het komende feestjaar in ‘zijn’ museum. Martijn: “…. Juwelen!, de tweede jubileumtentoonstelling, wordt echt een grootse presentatie met een overdaad aan sieraden, japonnen, kostuums en sierobjecten waar de royals en high society zich vroeger mee lieten zien. Fashion in jewels, van de pompeuze 18e eeuw tot en met de verfijnde Art Nouveau van begin 20e eeuw. Na De schatkamer! het gedroomde deel twee van ons feestjaar.” Voor de bezoekers en belangstellenden wordt het een memorabel jaar.


CATHERINA’S REGELS

Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarige Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de troon doordat ze haar echtgenoot aan de kant zette. Zij zou de grootste tsarina aller tijden worden. Zij zat als keizerin maar liefst 34 jaar op de Russische troon. Catherina had een ambitieuze agenda met hervormingen die ze in het hele tsarenrijk doorvoerde. Daarnaast had ze een enorme passie voor kunst. Meer dan 250 jaar geleden stichtte zij de Hermitage met haar snel groeiende kunstverzameling. Voor de bezoekers van haar museum had zij strenge regels opgesteld.

ARTIKEL I
Bij binnenkomst de titel en rang afzetten, zowel de hoed en de degen.
ARTIKEL II
Aanspraken gebaseerd op privilege, arrogantie of andere soortgelijke sentimenten moeten ook bij de deur achtergelaten worden.
ARTIKEL III
Wees vrolijk; echter, breek niets en bederf de pret niet.
ARTIKEL IV
Zit, sta, loop, doe waar u zin in heeft, zonder rekening te houden met anderen.
ARTIKEL V
Praat niet te hard, en niet te vaak, zodat u anderen niet tot last zult zijn.
ARTIKEL VI
Kibbel zonder boosheid en zonder vuur.
ARTIKEL VII
Verban zuchten en geeuwen, zodat u geen ennui uitstraalt of een ander vorm van verveling.
ARTIKEL VIII
Onschuldige spelletjes, voorgesteld door leden van het genootschap, moeten door de anderen worden aanvaard.
ARTIKEL IX
Eet langzaam en met smaak, drink met mate, zodat eenieder recht loopt bij vertrek.
ARTIKEL X
Laat alle geschillen bij de deur, wat het ene oor ingaat, moet het andere uitgaan vóórdat u de drempel van de Hermitage passeert.

Als een lid bovengenoemde regels schendt, moet hij voor elke fout waarvan twee personen getuige zijn een glas vers water drinken (dames niet uitgezonderd), bovendien moet hij een pagina van Telemachida (een gedicht van  Trediakovski) voordragen. Degene die gedurende één avond drie van deze artikelen schendt, moet zes regels van de Telemachida uit zijn hoofd leren. Hij die het tiende artikel overtreedt, mag nimmer meer de Hermitage betreden.


‘De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage’, t/m 25 augustus, info: www.hermitage.nl

Foto’s: Evert Elzinga

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.