Nieuw: de paarse literatuurlijst!

Op 14 februari is de website www.queerboeken.nl gelanceerd door De Leescoalitie. Dit in samenwerking met COC Nederland. Op deze website kun je zien welke boeken gaan over vrouwen die op vrouwen vallen en over mannen die verliefd worden op mannen. Doel is om scholieren en docenten te attenderen op LHBT+ rolmodellen in de Nederlandse en vertaalde literatuur. De Leescoalitie is opgericht in 2012 en bestaat uit onder meer de Stichting Lezen, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en de Koninklijke Bibliotheek. Deze landelijke spelers op het gebied van leesbevordering bundelen hun krachten om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen.

Van de redactie

Positieve aandacht

Vier op de vijf leerlingen (78,3%) geeft aan dat hun school geen (positieve) aandacht besteed aan LHBT+ ers. Dit blijkt uit recent onderzoek van COC Nederland in samenwerking Colombia University. Het onderzoek laat ook zien dat LHBT+ leerlingen zich op school vaker thuis voelen (72,4% vs. 37,2%) en geaccepteerd voelen (55,8% vs. 16,5%) wanneer zij gesteund worden door docenten en er door de school meer positieve aandacht besteed wordt aan LHBT+ ers.

De nieuwe paarse literatuurlijst, ofwel de website www.queerboeken.nl, helpt docenten hierbij en zorgt er tegelijkertijd voor dat LHBT+ leerlingen zich meer kunnen herkennen in gender en seksueel diverse helden in de (Nederlandse) literatuur. “Iedereen heeft de behoefte om zichzelf op een positieve manier te herkennen in de voorbeelden om zich heen,” zegt Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in een campagnevideo van De Leescoalitie.

“Iedereen heeft de behoefte om zichzelf op een positieve manier te herkennen in de voorbeelden om zich heen.”

Het meest gelezen lesbische boek

Op de website staan vijftig geselecteerde titels met een beschrijving van het boek en de context waarin het verscheen. Zo wordt de internationaal beroemde roman Noem mij bij jouw naam van André Aciman beschreven als “misschien wel één van de mooiste romans over de liefde tussen twee jongens”, en wordt het boek Twee vrouwen van Harry Mulisch “het meest gelezen lesbische boek voor de literatuurlijst op de middelbare school” genoemd. Het plan is dat de website vier keer per jaar aangevuld wordt met nieuwe titels en dat er genoeg aandacht besteed wordt aan alle verschillende genders en seksualiteiten.

Arthur Japin

Met de lancering van queerboeken.nl is ook de verkiezing van het Beste Queer Fragment gestart. Voor deze verkiezing selecteerden de BN’ers Rik van de Westelaken, Tim den Besten, Valentijn De Hingh, Sherida Spitse en Özcan Akyol hun favoriete liefdesscène uit de queerliteratuur en schreven hierbij een inleiding. Deze fragmenten staan gebundeld in een uitgave met een voorwoord van auteur Arthur Japin. Het boekje werd afgelopen Valentijnsdag verspreid onder scholieren.

“De website is niet alleen bedoeld voor LHBT+ jongeren, maar voor iederéén.”

Japin wil in zijn voorwoord, net als de initiatiefnemers van de website, benadrukken dat de website niet alleen bedoeld is voor LHBT+ jongeren, maar voor iederéén. “Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen als jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt,” aldus Japin.

www.queerboeken.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.